Корнелия Нинова: Премълчавах, за да не вредя на Президента, когото Считах за Алтернатива на модела „Борисов“! Но мълчанието ми навреди и на БСП, и на държавата!

„Всички знаем как се създаде президентската партия, как тя се опита да разбие коалиция „БСП за България“ и да „накупи“ „Екогласност“. Изключително некоректно. Директната подкрепа на президента Радев към тази партия, показана по различни начини и неговото двойнствено поведение, удариха по БСП. Резултатите показват, че част от нашите гласове отидоха при тях – в „Продължаваме промяната“. Факт е, че всички партии, които подкрепихме президента Радев, загубихме. А формазията на Мая Манолова дори изпадна от парламента. „Има такъв народ“ се срина. Оказа се че целият този вот е отишъл при „Продължаваме промяната“, заяви Корнелия Нинова.  „Докато аз водя преговорите за правителство, Северна Македония няма да влезе в Европейския съюз, ако заличи историята на България. Другата е моята позиция по отношение на джендър идеологията, която глобалистките структури около президента се опитват да наложат на България. У нас не се обръща достатъчно внимание на тази тема, но аз предупреждавам – следващите месеци ще бъдат изпитание за страната ни – по тези две теми ще ни натискат жестоко отвън. От следващото правителство ще се изисква много характер и много българщина, за да си запазим семейството, децата, традициите. Тези хора много добре знаят, че докато аз съм председател на БСП и водя преговорите, българските деца ще са момче и момиче, и нищо друго. И че ние ще сме майка и баща, а не родител 1 и родител 2“, заяви Корнелия Нинова.

„Подадох оставка, защото след тежката изборна загуба трябваше да поема отговорност – морална и политическа. Резултатите ни са катострофални и смятам, че първият в партията трябва да поеме тази отговорност“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю по БСТВ.

Тя допусна, че е щяло да е по-разумно да си подаде оставката, след като мине балотажа за президентските избори, за да не създава напрежие, но нетърпеливостта на вътрешната опозиция в БСП я е провокирала да си я подаде преди това.

„Още на 15-ти, преди да обявят дори окончателните резултати от изборите, т.нар. вътрешна опозиция, която пет години постоянно ми иска оставката, пусна до медиите прессъобщение, че веднага трябва да подам оставка. На същия ден получих писмо от социалисти, членове на Инициативния комитет на Румен Радев, които поискаха веднага да си подам оставката. И реших да си я подам. Нетъпрението им предизвика това. Беше голяма грешка от тяхна страна. Можеше тази седмица да е много по-спокойна за БСП и по-организирана за изборите“, разказа Нинова.

„През годините премълчавах много неща. Обичам членовете на партията и почти винаги, когато съм се срещала с тях, са ми казвали: „Много ни тежат разправиите ви горе по върховете на партията. Много ни демотивират. Не ги правете публично, правете ги на партийни форуми“. И затова през годините мълчах за някои процеси в БСП именно с тази цел – заради имиджа на партията и да не демотивираме членовете, да не ги огорчаваме“, обясни Корнелия Нинова.

По думите й, конфликтът й с вътрешната опозиция в партията е започнала още с реформата за ограничаване на депутатските мандати до три. „Някои другари изключително тежко приеха тази реформа. Аз исках да отворя партията за нови и млади хора, но те до ден днешен не могат да го преглътнат и пет години непрекъснато създават напрежение“, каза Нинова.

Тя посочи въвеждането на прекия избор на председател за друга такава причина, защото с това решение една група хора в БСП са загубили лоста си за влияние сами да решават кой ще е председател на партията.  По нейните думи с прекия избор на председател е целяла да спре задкулисието в партията  и да даде на всички членове на партията (над 80 хил. души) правото на вътрешни избори да избират председателя си.

„Премълчавах, че тази „вътрешна опозиция“ пет години се хранеше от Бойко Борисов. Знам какви обществени поръчки и други облаги са получавали от държавата, тоест от Борисов, за да рутят БСП отвътре и през цялото време да целят моята оставка, защото 2016 г. не се подчиних на неистовото им желание да направим голяма коалиция с ГЕРБ. След като Борисов падна от власт същите тези хора се присламчиха към президента Радев и служебния му кабинет. И отново мотивирани с постове и обществени поръчки продължиха същата подривна дейност срещу Социалистическата партия. В кампанията мълчах, за да не огорчавам хората и за да не разцепя ръководството на партията по линията „За“ и „Против“ президента Радев, но мълчанието ми навреди много и на БСП, и на държавата. Премълчах за това, че тази купена „вътрешна опозиция“ обикаляше структурите и агитираше срещу БСП. Не казах това, че цялата тази опозиция беше назначена в служебния кабинет  зад гърба на БСП. Ние, ръководството предложихме и дадохме благослонията си единствено на Янаки Стоилов. За назначаването на всички останали наши съпартийци в служебния кабинет и в президентските структури легитимните органи на партията не бяха информирани“, коментира Корнелия Нинова.

„Всички знаем как се създаде президентската партия, как тя се опита да разбие коалиция „БСП за България“ и да „накупи“ „Екогласност“. Изключително некоректно. Директната подкрепа на президента Радев към тази партия, показана по различни начини и неговото двойнствено поведение, удариха по БСП. Резултатите показват, че част от нашите гласове отидоха при тях – в „Продължаваме промяната“. Факт е, че всички партии, които подкрепихме президента Радев, загубихме. А формазията на Мая Манолова дори изпадна от парламента. „Има такъв народ“ се срина. Оказа се че целият този вот е отишъл при „Продължаваме промяната“, заяви Корнелия Нинова.

Нинова разказа и за случая, когато  президентът Радев е казал в парламента: „Вие тук всички сте статуквото, а навън, на площада е промяната“:  „Тогава едва овладях парламентарната ни група да не излезе на трибуната и да го постави на мястото му. Почувстваха се силно обидени, защото четири години тези депутати се биха като лъвове от трибуната срещу Борисов и мафиотския му модел. И изведнъж разбират, че са си нещо общо с Борисов – огромна обида.“

„Другото обвинение от вътрешната опозиция към мен е, че сме си позволили критика към служебния кабинет и заради това сме загубили гласове. Това е много голям принципен и политически въпрос, особено за партия на 130 години с идеология, с програма, с приоритети, каквато е Българската социалистическа партия. Едва ли не ние трябва да мълчим, когато служебният кабинет прави грешки, които противоречат на нашите убеждения. Трябва да си мълчим, защото това е служебният кабинет на Радев. Но това е принципен въпрос. Ако си партия с идеология, с програма, с хора зад себе си, твоята задача е да пазиш интереса на тези хора. Служебните министри днес са министри, утре няма да ги има, но левите хора, които представляваш, ще ги има винаги“,  коментира още лидерът на БСП.

Корнелия Нинова даде примери с неразумното въвеждане на „зеления сертификат“ от Служебното правителство и отказа му да спре износа на дърва, и посочи: „Не приемам твърдението, че сме загубили изборите и че нося вина за това, че сме критикували служебния кабинет. Не – когато си принципен, когато си честен и откровен с хората, трябва да ги защитаваш докрай.“

„Винаги, когато наближат избори, пропагандата започва да тръби едно и също – БСП са се разбрали с Борисов. След това се вижда, че не е така, но никой от тези лъжци не излиза да поеме отговорност за лъжите си“, отговори Нинова на множеството спекулации в общественото пространство и добави:

„Дори и днес видях, огромна манипулация и лъжа, че когато прокуратурата нахлу в Президентството, аз не съм реагирала, защото съм имала договорки с Гешев. Надявам се, че хората помнят как БСП първи отидохме пред президентската сграда. Тогава изведох цялата група пред сградата, изведох ги на трибуната и произнесох една много силна реч в подкрепа на Радев. А истината е, че тези „вътрешни опозиционери“, които сега ме обвиняват, че съм се договорила с Борисов и Гешев, тогава бяха на хранилката на Борисов. Половината не смееха да се обадят, защото имаха бизнеси от държавни поръчки, а другата половина се страхуваха от Гешев, защото имаха повдигнати дела“, посочи лидерът на БСП.

Корнелия Нинова определи две големи задачи пред БСП – за партията и за държавата. За партията Нинова обясни, че следва Националният съвет да определи дата за свикване на конгрес, който трябва да констатира оставката ѝ. След това един от заместник-председателите ще поеме управлението на партията и ще насрочи пряк избор на председател. „Има слухове, че на този конгрес т.нар. вътрешна опозиция ще се опита да промени Устава на партията и да върне стария начин на избор на председател – тоест ще отнеме правото на избор на членовете на партията – най-демократичното и най-доброто, което им дадох. Надявам се това да не се случи, защото това означава в БСП да се върне задкулисието“, предупреди тя.

Другата голяма задача според лидера на БСП е да започне преговори за съставяне на редовно правителство. „Но Може би е по-важно да се разбере защо много хора не искат да не водя преговорите аз. Опасявам се, че в тези преговори ще има няколко много спорни  въпроса и аз съм пречка за тяхното решаване. Те знаят, че докато аз водя преговорите за правителство, Северна Македония няма да влезе в Европейския съюз, ако заличи историята на България. Другата е моята позиция по отношение на джендър идеологията, която глобалистките структури около президента се опитват да наложат на България. У нас не се обръща достатъчно внимание на тази тема, но аз предупреждавам – следващите месеци ще бъдат изпитание за страната ни – по тези две теми ще ни натискат жестоко отвън. От следващото правителство ще се изисква много характер и много българщина, за да си запазим семейството, децата, традициите. Тези хора много добре знаят, че докато аз съм председател на БСП и водя преговорите, българските деца ще са момче и момиче, и нищо друго. И че ние ще сме майка и баща, а не родител 1 и родител 2″, заяви Корнелия Нинова.

Тя допусна, че става въпрос и за редене на кабинети и че вътрешната опозиция в БСП иска да излъчи такъв преговорен екип с ПП, че Кирил Петков и Асен Василев да удовлетворят всичките им претенции за министерски и други постове. Тя бе категорична – докато е начело, ще настоява  за кабинет със силна социална и патриотична политика, а не такъв, който защитава задокеански бизнес интереси и проекти.

„Вече имахме две срещи с г-н Петков. Първата среща беше принципна – заявяване на общото намерение да се състави правителство и какво да направи то в следващите дни. Още повече, че ние имаме програма за първите 100 дни, само ние в БСП имаме таква програма и те искаха да видят на старта какво трябва да се направи. Втората ни среща беше по-работна. Определиха се темите, по които ще направим работни групи от експерти. Те ще сложат програмите на всички партии и ще търсим допирните точки“, сподели Нинова, добавяйки, че са определени 18 работни групи по сектори и преговорите трябва да започнат от 23 ноември.

„Така че процесът по съставяне на правителство вече тече. Заявили сме общата си позиция, че имаме воля да направим правителство и да осигурим мнозинство, което още в първите дни да приеме бюджета и да задвижи всички мерки в помощ на хората и на бизнеса. Да излъчим силни личности, които да преведат България през кризите“, каза още Корнелия Нинова. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Каквото и да говори Нинова, няма Силни външни фактори, които да „разсипат“ БСП. Години вече под нейното „вещо ръководство, партията върви стремглаво надолу. За резултата на 11.11. била виновна новата партия ПП. Ами за разликата между април 21 – 480 х. гласа и юли 366х. гласа – 115х. гласа по-малко (и то с Голямата коалиция – БСП за България) кой е виновен. Пак ли е външен фактор, може би тогава ИТН. В политиката е като в спорта – за победа, трябва да има резултат. Който може-го може! Оставката е нормална политическа практика при загуба на избори. Нинова да не сее злоба и неистини и да търси Виновен. В БСП има достатъчно опитни и грамотни политици, които ще поемат кормилото и. Може да се окаже, че е за добре. Тя трябваше да отстъпи по-рано, нищо страшно няма да се случи на партията без нея – живота продължава.

    • Много си прост Васко, глупав трол такъв. Той и Боко Тиквата 12 години все печелеше избори. Щото „който може – го може“. Нъл тъй?! Ти фен ли си му?

  2. Аха, най-после! Мълчала е досега, за да не навреди на президента, а сега един ден преди балотажа говори пространно, за да му навреди. Сама си го казаи няма нужда от тълкуване.

    • И слава Богу че проговори, защото всичко е вярно- Радев си е американски агент на влияние

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *