Аятолах Хаменей за протестите в Иран: Организаторът на Размириците е САЩ!

Върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей направи днес първото си публично изявление по адрес на най-големите от години протести в страната, като обяви, че те са организирани от тайните служби на САЩ и Израел.

Той окачестви смъртта на 22-годишната Махса Амини след арест от нравствената полиция като „тъжен инцидент“, който „покърти сърцата ни“, но остро осъди размириците и ги окачестви като чуждестранен заговор за дестабилизиране на Иран. Думите му частично повтарят коментари на иранските власти относно вихрещата се вече трета седмица в страната цветна революция, започнала с вестта за гибелта на младата жена. Нито медицинската експертиза, която доказва, че арестуваната 22-годишна Амени е починала от инфаркт, а не от полицейско насилие, нито доказателствата, че е била арестувана заради обиди към полицаите, а не заради неправилното носене на забрадка, успяха да усмирят протестиращите по улиците на Техеран.

„Тези размирици са планирани дълго време“, заяви аятолахът пред курсанти от полицейско училище и добави: „Ще кажа ясно, че тези размирици и нестабилност са разработени от Америка и ционисткия режим с помощта на техни наемници вътре в нашата страна“. Според висшия шиитски духовник „Днешните протести не са нормални, в тях има нещо крайно неестествено. Искрено протестиращи и гневни хора не се държат по този начин. Това е цветна революция“, коментира още аятолах Хаменей.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *