Арменски дядо измина 2200 километра пеша в чест на Деня на победата

арменецЗа 46 дни  76-годишен пенсионер от Армения измина пеша пътя от Ереван до Москва.

Григорий Тепоян извървя 2200 километра в чест на 70-годишнината от Великата победа във Втората световна война.

Старецът замислил преди няколко години своя поход, а сега вече го осъществил успешно. Той вървял месец и половина, докато стигне руската столица, където  бе посрещнат сърдечно от близки и роднини.

Арменската общност  в Москва дружно посрещна своя земляк – с  музика, овации  и даже народни танци. На ръце с малкия си правнук, който живее в Русия,  дядото разказва, че по пътя  срещнал всякакви хора, но най-тежки и болезнени били срещите му с украински бежанци.

„В тези моменти си спомних с ужас  детството си: война, а после нямаш нищо,  нито дом, нито покрив. Уж сега живеем в мирно време, а пък  по тротоарите седят хора, унили, изпокасъни  и просят милостиня за хляб“, казва просълзен дядото.

Преди похода си  той се подготвил сериозно и тренирал доста време. Изминавал по 20 км пеша на ден, за да свикне. Най-голям противник на идеята  била съпругата на Григорий, която смятала, че няма да го дочака да се върне жив.
Но сега и тя е горда, че е успял.
Възрастният арменец посвещава своя поход на паметта на хилядите загинали войници от различни страни и народи, паднали в битка с хитлерофашистката хунта.

Дядо Гриша  няма да бърза да се прибере в Армения. Той ще остане при роднините си  до 9 май, когато ще отиде на тържествения парад на Червения площад и ще положи цветя пред Паметника на незнайния воин.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *