Анжел Вагенщайн почина на 100 години

На 100 години почина знаменития български антифашист, режисьор, сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн.

„Имах честта и късмета да познавам и общувам отблизо с Анжел и всяка среща с него бе невероятно изживяване. Блестящ сценарист и писател, Анжел бе преди всичко хуманист и борец за социална справедливост. Еврейската общност в България загуби едно от най-ярките си лица. Искрени съболезнования на Джаки, Раймонд и цялото семейство. Светъл път, Анжел и до нови срещи! Зихроно ливраха!” По този начин изрази тъгата си от загубата на Вагенщайн офталмологът д-р Александър Оскар.

“Желанието на Анжел е да бъде изпратен в тесен семеен кръг. На 30-тия ден, както повелява еврейската традиция, ще организираме събитие в Централната софийска синагога и ще си спомним за Анжел”, съобщи още той.

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 г. в Пловдив в семейство на сефарадски евреи. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически причини заради левите си убеждения. След амнистия семейството се завръща в България. Вагенщайн става член на комунистическия РМС на 16 години.

Включва се активно в дейността на антифашистка бойна група. По Закона за защита на държавата фашистката власт в България го въдворява в „еврейски трудов лагер“ в Македония. Успява да избяга от лагера и става комунистически партизанин.

След бойна акция е арестуван и осъден на смърт по Закона за защита на държавата през 1944 г. При бомбардировките на англо-американските съюзници над София затворът е частично разрушен, а затворниците са преместени в сливенския затвор. Това забавя изпълнението на присъдата, а идването на комунистите на власт на 9 септември 1944 г. го спасява от разстрел.

Завършва кинодраматургия в Москва. Автор е на 50 сценария за филми – игрални, документални и анимационни. От 1950 г. става сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА. Филмът по негов сценарий „Звезди“ от 1959 г. на режисьора Конрад Волф – брат на митичния шеф на ЩАЗИ Маркус Волф, е удостоен със Специалната награда на журито на кинофестивала в Кан.

Сред най-известните сценарии на Вагенщайн са тези за филмите „Допълнение към закона за защита на държавата“, „Гоя“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Борис I“ и „След края на света“.

През 90-те години се отдава на писателска дейност и публикува романите „Петокнижие Исаково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“, последните два с международни отличия. Книгите му са преведени на много езици, включително френски, английски, руски, немски, испански и италиански.

Преди 1989 г. е член на дисидентския Комитет за защита на Русе. Един от 12-те интелектуалци, поканени на закуска от президента на Франция Франсоа Митеран във френското посолство в България през януари 1989 г. Участник в Кръглата маса от страна на БСП. Народен представител в VII Велико народно събрание от листата на БСП (1990 – 1991). Сред големите му дългогодишни приятели е топ перото на българската журналистика Велислава Дърева. Двамата реализират много на брой обществени инициативи.

Носител на френското звание „Офицер на Ордена за заслуги към нацията“ – голямо международно признание за антифашистката му дейност.. Романът „Сбогом, Шанхай“ става носител на Наградата за европейска литература Жан Моне (2004).

През 2003 г. Анжел Вагенщайн е удостоен с орден „Стара планина“ първа степен. Отличен е и с Държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“.

Skandalno.net изразява дълбоки съболезнования на близките на този велик българин. Почивай в мир, Анжел!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *