Тагарев: Бях съветник в МО на Украйна, но не съм получавал пари от тях. Плащаше ми НАТО! Няма да пращаме български бойни санитари! (С ВИДЕО)

Депутатите изслушаха днес министъра на отбраната Тодор Тагарев. Той отговори на депутатски въпроси заради заявлението му, че България ще изпрати в Украйна бойни санитари, както и че ще се включи в Инициативата на Европейския съюз за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди на ВСУ. Изслушването бе по искане на БСП още от миналата седмица.

„Никога, по никакъв начин не е ставало въпрос за изпращане на български военни формирования, повтарям го във всяко интервю. Няма планове, не се дискутира и не се обсъжда участие на български войски в конфликта в Украйна“, заяви Тагарев пред пленарната зала.

Относно бойните санитари, Тагарев уточни, че става въпрос за украински медицински лица. И припомни, че още в решението на НС от предишния парламент да бъде предоставена помощ на Украйна, като точка 4 в него фигурира разрешение всяка година у нас да пребивават до 60 военни от украинските сили.

Всеки месец у нас ще идват по 15 украински войници, които ние ще обучаваме за бойни санитари в 14-дневни курсове. Те ще бъдат обучавани в тренировъчния център на ВМА, който вече е изграден с финансовите средства на САЩ и е оборудван на високо технологично ниво, стана ясно от думите на министъра на отбраната.

България няма да вземе участие в направлението за боеприпаси, калибър 155 мл, защото не разполага с такова изделие, стана ясно от думите му. Участието ни обаче в инициативата за увеличаване на капацитета на отбранителната индустрия на ЕС е само в наша полза, защото е възможност да развием нашата военна индустрия, подчерта министърът на отбраната.

Той отговори и на въпрос на Радостин Василев имал ли е трудов или граждански договор с Министерство на отбраната на Украйна, за да е ясно, че не е пристрастен към едната страна в конфликта.

„Да, аз съм работил като съветник на МО на Украйна между 2005 и 2015 г. Моето задължение беше да посещавам регулярно Киев, работейки в различни международни формати“, отговори Тодор Тагарев. Той обясни, че е съветвал украинското военно ръководство как да изгради цивилния си капацитет и как да повиши военния си капацитет. „За тази си работа от украинска страна не съм получил нито една гривна“, отговори витиевато от трибуната Тагарев, удобно пропускайки да уточни, че като служител на НАТО за тази си работа е получавал заплащане от алианса и то в евро.

Ивайло Мирчев от ДБ изрази възмущение от въпросите, зададени към министъра, на когото, според Мирчев, депутатите загубили времето. И съзря руска връзка в зачестилите напоследък взривявания на оръжейни складове у нас.

„Ние си говорим какво бил работил министър преди 15 година“, възмути се Ивайло Мирчев, като призова „Възраждане“ да реагират, например, за потопените от Русия 14 села от язовир Нова Каховка.

„Кой 15 години взривява складове, когато не му отърва? Всички знаят, че има ясна руска връзка“, настоя Мирчев.

„За европейската инициатива за мир – какво ще даваме, кога ще го даваме, ще намали ли това нашите отбранителни способности, ще пращаме ли жива сила… Вие, г-н Тагарев, отговаряте твърде витиевато и двусмислено. Онзи ден в едно интервю казахте, че ще пращаме бойни санитари в Украйна и оставихте всички с впечатление, че това ще са българи. Сега обаче ни обяснявате, че просто ще обучаваме украинци – кое от двете е вярно? Вие не сте министър на отбраната, а сте министър на войната“, заяви Борислав Гуцанов от БСП след изказването на Тагарев.

„Аз ви питам какво точно съдържа тази военна помощ и защо се шикалкави по тази тема? Ако е необходимо да закрием заседанието и на закрито заседание да коментираме какво точно ще се дава“, добави той. И напомни, че за първи път военни са излезли с позиция срещу мнение на Тагарев преди да стане министър на отбраната, като припомни декларацията на Военновъздушните сили.

Отговор така и не получи.

Вижте въпроса на Радостин Василев и отговора на Тагарев:

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/PzhKry_ubl0

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

13 коментара

  1. Не може лице пряко свързано с МО на Украйна да бъде БГ министър на отбраната

  2. Тагарев, за такива като теб има хубав народен лаф и той звучи така: Тодоре, Тодоре, Тодоров ден да не дочакаш.

  3. Подлец, той е украинец от най-лошия вид! Точно е работил за това, което е днес в украйна! Съжалявам, че един руснак може би е загинал в Руско-турската война и за тебе, боклук такъв! Няма да разрешим на оня от козяк да вилнее тука, какъв е той, не прилича на англо-санксонец!

  4. Обаче никой не задава въпросът, дайте да видим кои и чии са фирмите на входа и изхода на българската военна промишленост, и какво печели народа от увеличаване на производството и!?! Гиди, гадове мръсни!!!

    • СЛЕД ПРОЛЕТНИТЕ РЕВОЛЮЦИИ В СПЦ СТРАНИТЕ,ЕДИНСТВЕНО В БГ НЯМАШЕ ЛУСТРАЦИЯ НА БИВШИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ МЪРШИ.
      ТЕЗИ СТРАНИ СИ ЗАПАЗИХА ИКОНОМИКАТА,ИНДУСТРИЯТА,ОБРАЗОВАНИЕТО,ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И КАКВОТО СЕ СЕТИТЕ.
      НО В БГ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТАЗИ КОМУНИСТИЧЕСКА ПАСМИНА
      БЕ УНИЩОЖЕНА БЪЛГАРИЯ КАТО ДЪРЖАВА И ИЗВЪРШИ ГЕНОЦИТ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.

      • Пий ги тез хапчета бе, келеш!
        Всичко сринаха американците и малоумните им подлоги от СДС. Си дълбок и ти като котешки гъз!

  5. ИЗРОД! НЕМА ЛИ КОЙ ДА ТЕ ЗАСТРЕЛЯ БЕ,БОКЛУК? КОЯ КУЧКА ТЕ Е РОДИЛА БЕ,БЕЗРОДНИК? СВИНЯ!!!

  6. абе духач не доебан , няма безобидна работа в армията , ти не трябва да заемаш такава длъжност тук и то толкова висока . не говори глупости че няма да снасяш информация на тези които са ти плащали толкова време , а ти си каза НАТО , така че си си чиста проба двоен агент . МРЪСНО ДОЛНО КОПЕЛЕНЦЕ

    • Левски си е казал как се действа в тези случаи:
      „За националните предатели смърт и само смърт!“

      • Много си Прав,Приятелю! СМЪРТ ЗА ОТРЕПКИТЕ,ПОГУБВАЩИ БЪЛГАРИЯ!

      • Левски е бил прав, аз само му вярвам и го цитирам, защото съм просто една прашинка до толкова велик българин.
        Ако поне 10-15% от българите следваха заветите му, нямаше да се докараме до това робско дередже.

  7. Докато си стоим мирничко в къщи, а не излезем на улиците за да изхвърлим политическите подлоги на щатските говедари така ще бъде! И неусетно този военолюбец ще започне да изпраща българи да се бият срещу руснаците. А тове не го е правил дори последният български цар по времето на Хиглер!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *