Ангел Георгиев: Да премахнем паметника на американските летци, убили 4 200 невинни българи

В телевизионно участие Ангел Георгиев от „Възраждане“ коментира намерението на комисията по култура в Столичния общински съвет да премести паметника на Съветската армия:

„Свидетели сме на една акция, която всъщност е поръчана от сили извън България. Тоест това решение е продиктувано отвън, продиктувано е от американското посолство, продиктувано е от нашите така наречени евроатлантически партньори, които просто дирижират събитията у нас чрез определени политически сили, които са техните проводници. Всички знаем кои са тези политически сили – реално всички евроатлантически партии.“, каза Ангел Георгиев.

Той се  съмнява, че паметникът ще бъде наистина демонтиран, но смята, че целта на тази акция на СОС е била да прокара поредното разделение в българското общество, от което никой у нас няма полза, а само всички страдат. Ползата е за геополитическите цели на Вашингтон.

„Забележете, че те поставят под въпрос съществуването на един паметник на една безспорно чужда армия, която обаче не е убила нито един българин. За сметка на това обаче в София си имаме паметник на американски летци, които са убили над 4000 души в България. Същите политически формации, които твърдят, че са обективни, че са демократични, че защитават най-милото и драгото си – демокрацията, световния ред, човешките правдини и свободи, дума не обелват за този паметник на тези летци, които са отговорни за смъртта на 4200 невинни българи. Ако ще демонтираме паметници, ние от „Възраждане“ питаме не трябва ли да започнем с този паметник на тези летци, които са отговорни за смъртта и нещастието на толкова много цивилни български граждани, и след това вече да говорим за други паметници на хора, които не са отговорни за нито една загуба на човешки живот в България?“, коментира още Ангел Георгиев.

Той добави, че решението на комисията по култура в Столичния общински съвет е необективно.

„На практика ние в момента сме свидетели на действията на новия неолиберален фашизъм, новия неолиберален нацизъм. Обаче украсен в една красива опаковка, боядисан в розово, ако щете, който обаче по присъщ за него начин посяга на човешките свободи, на демокрацията и на всичко нормално в нашия живот и свят“, каза още Ангел Георгиев.

ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА:

Вследствие на англо-американските бомбардировки над София и други български градове по врем на ВСВ безследно изчезнали, починали и убити на място от бомбардировките са 4208 души, тежко са ранени 4744. При непълна отчетност общият брой жертви е не по-малък от 8952 българи. (За сравнение в Баташкото клане загиват от 1500 до 5000 според различните източници). От жертвите 88% са мирни граждани – жени, деца, стари хора, работници, служители. Много от ранените впоследствие умират от раните си или остават сакати инвалиди до края на дните си. Непоправими са психическите травми на оцелелите, на близките на убитите и осакатените, на безвъзвратно загубилите домовете си и десетилетия творчески труд. Особено коварни и зловредни занапред са физическите и психически травми върху младежите, които ги увреждат в различна степен доживот. Само в София загиват изгорени, разкъсани и живи погребани от взривовете над 2000 души и са разрушени между 12 586 и 12 657 сгради. Сринати от англо-американските удари са 24 болници, 19 (а по други данни 40[62]) училища, 14 черкви, 42 фурни, 8 кинотеатъра, 10 002 жилищни кооперации и къщи, 1684 частни магазини и складове, 396 работилници, 117 предприятия, 288 обществени учреждения, тежко са увредени или опожарени огромен брой други сгради. Безвъзвратна е загубата на българското национално и общочовешко културно достояние – унищожени са обществени и лични библиотеки, творби и архиви на писатели, художници и композитори, историци, етнографи и други учени. Изгарят безценни произведения на изкуството, архитектурата и паметници на историята на българите. Близо 1/4 от сградния фонд на София е сринат. Нанесените материални щети са за над 24 милиарда тогавашни щатски долара.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

13 коментара

  1. Смърт. На управляващите. България. Фашисти. Свобода. За. Народа !

  2. И НАД 12000 РАНЕНИ У РАЗРУШЕНА СОФИЯ.НО ПОНЕЖЕ МОСТА НАД РЕКА ДУНАВ ПРИ РУСЕ Е ПОСТРОЕН ОТ РУСИЯ СЪЩО ДА БЪДЕ СЪБОРЕН,НЕФТОХИМ БУРГАС ,КОЗЛОДУЙ,И ЦЯЛАТА ТЕЖКА ИНДУСТРИЯ.

  3. Аз имам малко по-друга идея. Да се премести паметника. Веднага. Но преди това правителството да внесе искане в ООН за изплащане на компенсации от Америка на България за избитите през ВСВ, за разрушените български градове , за моралните щети на целия народ причинени от това тяхно варварство. Ако не се изплатят репарациите, да обявим незабавно война на Америка – и тъй ще се мре, поне да измрем като войводи а не като плъхове. Може пък корейците да ни подарят някоя ракетка и да пратим поздрав на Джо! А ако се примолим на Владимирович – сигурно ще ни даде назаем един „Кинжал“ – на краварите повече не им трябва!

  4. Този „паметник“, тази подигравка с българите, наистина трябва да се премахне защото не е трябвало изобщо да бъде правен.

    • Не подигравка, а направо гавра.
      Причината е, че ни мразят адски много. Трябва да си пълен имбецил, за да вярваш че британоварварите са приятели на България.

      • Ами ето тук един имбецил се е проявил. Интересно дали в Дрезден има подобен паметник.

  5. Най-добре е срещу паметника на американците да се постави паметник на загиналите български летци, които са защитавали родината. И нека народа да прецени на кой паметник да се отдава почит.

    • Най-добре е Русия да им изпрати 5-6 Сърмата в северна америка и поне 2 на сатаниския остров и целият свят да забрави за съществуването на британоварварските адови изчадия.
      Понеже съм толерантен, само това ще напиша иначе имам много по-добри идея за тези мръсни гниди.

  6. Преди всичко да строиш паметник на главорезите участвали в безмилостното авиоклане, е връх на безумието и безсъвестността. Да почиташ такова престъпление към собствения ти народ е гавра съизмерима с издигането на монумент на турския паша ръководил клането и опожаряването на Стара Загора по време на Руско-Турската война. Ще споделя мнението си за действията на англо-американските престъпници през зимата на 1944 г. Бил съм на 6 месеца, когато долитат ятата с летящите крепости и засипват с бомби беззащитното население на София. Съществуващата и днес голяма жилищна кооперация на бул.Македония 9, разположена като прав ъгъл на две улици, е поразена от мощна бомба, която срива до половината едното й крило, докато обитателите, включително и аз (на ръце в пелени)се крият в мазетата. Парче от тази бомба, с размери около 15 см, връхлита косо през прозореца на детската стая в апартамента ни на втория етаж, пробива дюшемето и бетонната плоча на стаята и прави видима стаята на долния етаж. След ремонт и днес на мястото на попадението се вижда дъска, различаваща се по вид и размери от останалото дюшеме. За късмет на криещите се в мазетата обитатели – предимно жени и деца, бомбата не срутва сградата изцяло и не ги затрупва под развалини. Разбирате, че като лично потърпевш изпитвам „дълбока признателност“ към „веселяците с дъвките“ забавляващи се с разтоварване на багажа си върху бубулечките отдолу, за постигане на главната цел – да се превърне града ми в нива за картофи, както е разпоредил „великият“ с бомбето, пурата и спиртосан от уиски алкохолик. А тези пърформънси, които се развиват днес, показват отвратителното лице на безродието, подчинението на ярки антибългарски намерения и действия и безплодни опити да се изкорени една любов и признателност към Русия и замяната й с нещо завоалирано зад неопределено-мъглявото „ценности“.

  7. „Добрите“ американци са пускали играчки-бомби предназначени за децата ни! Обичайте ги, мръсни предатели! Ако пипнете паметника, ще съборим този на летците-американци!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *