Александър Симов: ИТН смениха управлението от джипа с управление от телевизора

В политиката е важен диалогът, а Слави Трифонов и компания за пореден път го отказват, заяви депутатът от БСП Александър Симов ефира на България он еър.

„Не вярвам, че някой от гласувалите за Слави Трифонов е гласувал за неолибералния икономист Николай Василев и за политиката, която вчера на пресконференцията той се опита да защити. Политика до такава степен дясно-налудничаво либерална в икономическите си измерения, че нито една от останалите български десни партии вече не я споделят. Защото в днешната ситуация на глобална икономическа криза, когато икономиката трябва да се пази и укрепва, той говори за балансиран бюджет. Такава една либератарианска политика води след себе си всякакви други проблеми като свиване на и бездруго мижавите сега социални разходи и съкращаване, за да се балансира този бюджет. Кой точно от гласувалите за Слави скромни хора със скромни финансови възможности е гласувал за този мрачен неолиберализъм, който поощрява печалбите на богатите, топи средната класа и заробва бедните?“. Това попита депутатът от „БСП за България“ Александър Симов в ефира на България он еър.

„В политиката е важен диалогът, а Слави Трифонов и компания за пореден път го отказват. Сменихме управлението от джипа с управление от телевизора… и с постове по фейсбук. Няма как такава чудовищно безсърдечна и неадекватна политика да получи подкрепа от широките народни слоеве. Нищо в управленската програма на ИТН не отговаря на реалните проблеми на България“, подчерта Симов.

По думите му, проблемът е с приоритетите на партията „Има такъв народ“ и ако Слави Трифонов ги бе обявил преди изборите, то ИТН нямаше да има този резултат.

„На фона на все по-задълбочаващата се социално-икономическа криза, която се наблюдава в България, ИТН се обявяват за концесиониране на магистрали, за приватизацията на единствената държавна банка ББР. В същото време не чухме нищо за увеличение на заплати, както и за промяна на модела на здравеопазването“, коментира социалистът.

„Аз имам силни подозрения, че политическият проект на Слави е бил създаден с цел да подмени голямото желание на българския народ за промяна на мафиотско-олигархичния неолиберален модел. Програмата на ИТН е подмяна, защото не само че не сменя подхода на управление, но и вкарва България в спиралата на крайно дясна икономическа политика, която е последното нещо, от което бедна и ограбена България се нуждае“, каза още Симов.

Той бе категоричен, че ако третият мандат бъде връчен на БСП, проекто-правителството няма да бъде представено по Фейсбук или по партийната телевизия. „БСП е партия, която има демократични процедури. Ще обсъдим какво да правим на заседание на Националния съвет“, обясни Симов като по този повод попита на какъв форум на партията предложеният от ИТН кабинет е бил обсъден. „Има ли демокрация в “Има такъв народ“?“, попита още  социалистът.

В предаването “Денят он еър“ Александър Симов изрази следното притеснение: „Три месеца на нас ни се разказва една медийна легенда за партиите на протеста. Очевидно 12-те години война на БСП с хунтата ГЕРБ не ни се признават и ни обявиха за част от статуквото. Но медиите поне поддържаха представата, че има три други партии – „партии на протеста“, които са със сходна визия за управлението на страната. С обявяването на кабинета на ИТН по този начин, обаче, през телевизията и с изричната закана, че няма да се прави коалиция с останалите, и тази илюзия беше разрушена. Оказа се, че има три партии, които изобщо не са си говорили някога по темата за управлението на страната. За да гледат в обща посока се изисква да направят един открит диалог и да си уточнят приоритетите. Но въпросът си остава: Кой и защо така настойчиво поддържаше тезата, че има някакъв единен протестърски фронт“, попита Симов.

Александър Симов посочи, че БСП ще очаква подкрепа от всеки, който одобри програмата на кабинет, когато левицата представи такъв. „Ще представим управленските си приоритети официално и който иска, нека ги подкрепи. БСП е партия, отворена към диалог и ще отправим своите покани към останалите политически сили за такъв.“ Той допълни, че президентът решава на кого да връчи третия мандат – той трябва да посочи партията, която според него има най-голям шанс да направи правителство.

На въпроса ще бъде ли освободен предсрочно Иван Гешев, Александър Симов отговори: „Това е нещо, което иска вероятно 80 % от българския народ, но едва ли този състав на ВСС ще го освободи. Свалянето на Гешев трябва да е една от големите цели на всяко от следващите управления. Иван Гешев определено е вреден за държавата на този пост, той трябва да бъде отстранен“, категоричен бе социалистът. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. ИМАШ НАРОДНАТА ОБИЧ СИМПАТИИ И ДОВЕРИЕ АЛЕКСАНДЪР СИМОВ САМО БСП МОЖЕ ДА ВЪЗКРЪСТНЕ БЪЛГАРИЯ ОТ ПЕПЕЛИЩАТА НА БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ МАФИЯ ГЕРБ И ДПС

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *