Александър Дугин Заповяда: НИТО КРАЧКА НАЗАД! Идеологът на Кремъл РАЗКРИ защо Русия НИКОГА няма да преклони глава пред Запада:

Няколко аналитико-политически центъра от „дълбоката държава“ в САЩ в момента разработват идеята Русия отново да бъде обявена за „империя на злото“. В рамките на тази нова студена война Москва трябва да бъде пропагандно обвинена в спонсориране на тероризма. И по-рано американските лидери са отправяли такива обвинения по адрес на президента на Русия. А Путин от години търпеливо обясняваше пред журналистите, че е свикнал с подобно лепене на етикети.

За причините за старите-нови нападки срещу Русия, руския свят и руснаците, разказва пред военния кореспондент на Федералната информационна агенция (ФАН) Юрий Котенко  философът и геополитик Александър Дугин. Мнозина считат Дугин за главният идеолог на Кремъл. Днешната Западна агресия спрямо страната му той обяснява така: Нападките срещу Русия не са нови, те идват от дълбините на вековете и продължават и до днес, тъй като Руската (втора европейска) цивилизация традиционно противостои и се конкурира със западноевропейската.

Хилядолетно противопоставяне:

„Противопоставянето идва още от IX век, когато кралят на франките Карл Велики завладява цяла Западна и Централна Европа, узурпира императорската титла и се провъзгласява за глава на Свещената Римска империя. От този момент, ако не и от по-рано, продължава взаимната демонизация на двете европейски цивилизации, на двете култури — източната и западната — в рамките на един, някога единен християнски романо-германо-славянски свят“, казва Дугин.

За изострянето на конфликта допринася и разделянето на църквите на западно-християнска и източно-православна. Двете части на християнския свят встъпват в жестоко противостояние.

„Католиците са били по-агресивни, те са ни наричали източни схизматици (по същество еретици) а с еретиците не се церемониш много. Ако я нямаше нашата руска сила и мощ, както и уникалната ни способност да отстояваме своята истина, Запада отдавна да ни е подчинил“, казва философът.

В модерната епоха, когато религиозният фактор вече не е толкова важен, моделите на противостояние са приели светски характер и са се превърнали в своеобразна форма на конкуренция между коалиция от няколко силни европейски държави и Русия като крепост на консерватизма и духа на Изтока.

„Противопоставянето между Британската и Руската империи е протичало в същия тон. През 17, 18 и 19-ти век британците са ни наричали: „Тъмни, мрачни, страшни убийци, корупционери, рабовладелци, неразвити, диви руски народи, които сами по себе си са заплаха за човечеството“. Тази риторика доминира в течение на епохата на „Голямата игра“, разказва Александър Дугин.

През 20-ти век „Голямата игра“ бе заменена от борбата между комунистическия и капиталистическия лагер, а Студената война стана един от епизодите на това противопоставяне на Изтока и Запада.

„Ние, руснаците, въплъщаваме източния, византийски, славянски елемент и съответно сме подложени на демонизация на всеки етап от над хиладолетния дуел между Изтока и Запада. Всъщност в днешните главоблъсканици и „иновативни“ стратегии на американските мозъчни тръстове няма нищо ново — „Империя на злото“ ни нарече Рейгън още в комунистическата епоха“, припомня геополитикът.

Днес комунистическата и капиталистическа идеологии и на запад, и на изток бяха заменени от либералната. Русия е либерална държава с пазарна икономика, но враждебното отношение на Запада към нас продължава, твърди Дугин.

Опитите на Русия да се хареса на Запада са безполезни. Защото:

Архетипите на русофобията: от „източни схизматици“ и „диви крепостници“ до „врагове на свободата и прогреса“, с които на Запад описват руските владетели и управници от епохата на Романови, през кървавите комунисти, та днес до „корумпираните олигарси“ — това е една и съща риторика“, смята философът.

„Нас са ни обвинявали, обвиняват и ще ни обвиняват голословно за всичко“, уверен е Дугин.

Но, може би, Русия действително греши в нещо. И то е в желанието й да се хареса на Запада.

„Работата не е в това дали сме прави или не. Дали сме извършили някакви действия, престъпления или подвизи. Ако не сме извършили нещо лошо, а ни обвиняват, как да докажем, че сме невинни, след като Западът не иска да ни слуша“, пита философът.

В цялата история на Русия, стремежът й да се хареса на Запада е бил напълно безплоден и не е довел до нищо хубаво, смята Дугин.

„Дори в Елцинската епоха, когато се отворихме, разложихме се и бяхме на път да изчезнем, Западът продължи да ни демонизира… дори в това клето робско състояние. Тогавашното руско ръководство лижеше обувките на Запада… но не станахме по-добри в техните очи. Западните ни „партньори“ продължиха да ни обвиняват в същите престъпления и грехове. Затова смятам, че сега, когато Владимир Путин казва, че няма нищо ново в демонизацията, той е абсолютно прав“, отбелязва Дугин.

Демонизацията е „нормалната реакция на демоните“. От тях не трябва да се очаква друго, обяснява философът.

Това безкрайно несправедливо и агресивно отношение към Русия най-добре го обяснява науката „Геополитика“. А геополитиката изследва вечния дуел и великата война на континентите. Именно тази концепция предлага да не забравяме един от нейните автори — геополитикът Александър Дугин.

„Ние сме цивилизация на сушата, континентална. Срещу нас е морската западна цивилизация. Между двете върви безкрайна война. И днешният конфликт е само един кратък епизод. Затова каквото и да направят Путин и Русия, то ще бъде оценено от Запада негативно. Дори да паднем на колене и да помолим за пощада, единственото, което ще получим е ботуш в лицето. Точно така ще стане!“, обяснява геополитикът.

Нито крачка назад!

Нашите „западни партньори“, а всъщност класически противници, на глобалната планетарна шахматна дъска, смятат, че в тази дълга и многоходова битка на живот и смърт са позволени всички методи и прийоми- дори най-подлите и коварни, твърди Дугин.

„Никой няма да ни похвали за капитулацията, нито ще изпълнява някакви договори. Разговарях с Бжежински във Вашингтон през 2005 г. и го попитах: „Нали обещахте на Горбачов, че няма да включвате ГДР и държавите от Източна Европа в НАТО?“. Гледайки ме в очите, той спокойно отговори: „Ние го измамихме“ („We tricked him“)“, разказва Александър Дугин.

Нашите славянски миролюбие и человеколюбие, англо-саксонският Запад възприема като демонстрация на слабост и израз на желанието ни да се върви към компромиси, като отстъпление и предаване на позициите. Това означава, че си имаме работа с цивилизация и ценности, различни от нашите и просто не трябва да се отстъпва пред Запада, смята геополитикът.

„Ако направим крачка назад, западняците ще поискат от нас две. Ако направим две, те ще поискат три. А след като направим всички поискани от нас стъпки, ще плюят на нас, ще ни смачкат и ще ни размажат. Отстъпките са безполезни! Смятам, че всеки от днешните управници на Русия разбира това и го въплащава в политическите си решения- дори ако щеш и само от практически съображения“, обобщава идеологът на Кремъл Александър Дугин. Skandalno.net

Преведе: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

11 коментара

  1. Господин Дугин си е позволил да посочи,
    че „руската цивилизация, е втора европейска такава.
    Уважаеми Дугин–расата не е цивилизация. Цивилизацията е основа,а не разклонение В този ред на мисли–расите са продукт на цивилизации, или цивилизациите са продукт на расите????
    Императорската титла не е атрибут на цивилизация.
    Цитирам–Ние,руснаците, въплъщаваме източния, византийски, славянски елемент, и съответно сме подложени…и т.н. Тази смесица е своеобразен коктейл
    от желание за какво???? Русия е продукт на цивилизацията, носеща името БЪЛГАРИ. Иска ви се всичко да е в дебрите на тъмните векове, но стига.
    Историите за империи и титли са приказки за лека нощ, и могат да бъдат манипулирани според имперските интереси, но летописа е друго нещо,
    и се съхранява на място далеч от интереси и желания за господстване. Ако знаехте за същностната роля на изтока и запада, севера и юга, едва ли бихте си позволили да ги коментирате в реда, който го правите. За Русия няма да има проблем със запада,
    когато признае онова нещо, което не знае, или по-вероятно, не иска. Колкото до църквите–тяхната роля е известна. Те имат особено място в ИМПЕРИЯТА
    НА ЗЛОТО, защото то злото се е втъкало в човечеството под различни форми,но явно църковната форма му е най-удобна. Може много да се спори по
    изявлението на Дугин, което е пълно с измислицата исторически факти, а не летопис. Летописа не е за онези, които нямат кода, за да го ползват. Нищо лично към никой–само едно мнение. Нищо не е така, както изглежда на повърхността……………..

  2. Коментаторът подписал се „без значение“ изглежда е имал слаби бележки по история.Той обвинява Дугин в „пълно с измислица-та? исторически факти“. А ето ги и фактите: Всеки, който се е опитал да завладее или поне да припари до Русия е бил победен и прогонен. Примери: 1.Немските песоглави рицари са разбити от руското опъчение възглавявано от новгородски княз Алексадър Невски 1242 г. Интересно, ако застанете пред храм-паметника с негово име в София и попитате хората какъв е бил той, едва ли 10% ще ви отговорят правилно. 2.Виликият Чингизхан или по-точно неговите наследници са разбити и прогонени от Русия от княз Дмитрий Донски 1348 г. 3.Полските претенденти за руския пристол известни като Лжедимитрий са прогонени от Русия от опълчение оглавявано от Минин и Пожарски, тук се отнася и епизода с Иван Сусанин. 4. Шведския крал Карл Велики разбит от руския Петър Велики при Полтава. 5 и 6 Наполеон и Хитлер, е, поне за тях всеки е чувал и знае как завърши. Това са фактите, НЕуважаеми коментатор.

  3. До „без значение“:

    Абе чукундур платен соросоиден безподобен, наплещил си една камара глупости. Само ти цитирам една от многото ти невероятни идиотии: „Църквата има особена роля в „Империята на Злото (разбирай Русия, а също и СССР-б.а) защото то- Злото се е втъкало в човечеството под различни форми, но явно църковната му е най-удобна“. Край на цитата.

    Пръв си позволи да нарече Русия (СССР) „Империя на Злото“ Роналд Рейган. По това време Русия (СССР) беше социалистическа страна, която не почиташе особено религията. Така че да се твърди, че я е издигала в култ е доста малоумно. Защото Комунизъм е равно на атеизъм, драги. „Без значение“, първо ни убеждаваш, че религията била нещо зло, а после ни обясняваш как комунистите в СССР използвали същата тази религия за да твоярат злини. Ти, „без значение“ си пълен малоумник. Платена тролска соросоидна гнида. Някой ден, когато консервативните сили победят мракобесния ви неолиберализъм, теб и останалите платени американски соросо-отрепки ще ви бесим по дърветата.

  4. Явно не сте наясно, че империята на злото,не се вписва в едни или други граници наречени държави. Империята на злото е мащаб, за който и хал хабер си нямате, още повече каква е неговата структура.
    Относно победите на русите–ами хайде прочетете трудовете на акад. Лихачов, и може и да разберете нещо. Чингиз хан какъв произход има. Нищо лично срещу Русия, но е крайно време да признаят ИСТИНАТА. Ако
    можете коментирайте почти последните редове в коментара, касаещи летописа, а не преходната схоластика. А тези, същите които отхвърляха религиите, същите след това ви ги натресоха.
    Не проумяхте ли, че няма американци, занзибарци,и каквито и да искате, а има интереси, които са над всичко и всички, а най-същественото над човешката природа. Само защото е написано, че Русия няма да има проблем със запада, ако признае Истината,
    си мислите, че е в защита на западналите. Историята е продукта на злото, а това кой къде е водил войни и всякакви размирици, надявам се да знаете също как са се зародили. Няма Америка, Русия,Европейски съюз, и каквато си искате там клоака,а има коварства, подлост интереси и роби. Колкото до истината, която Русия рано или късно ще признае,
    не касае отношение на господар, като към слуга,
    и това не означава също, че не уважавам руския
    народ, който в основата си е идентичен с българския.
    Колкото до обяснението ви за консервативни и нео либерални сили–не проумяхте ли, че идеолозите им са едни и същи. ВЯРАТА–не е религия, нито религията е вяра. Вярата е отговорност, а не ритуални кланяници и метани. Надявам се да знаете и как са натворени, а най-вече и защо, и кой ??????
    Защо мислите,че съм малоумник, а не малоумна ?????
    Напишете разликата между история и летопис–разбира се, ако знаете, че има такава и в какво се състои

    • Мдаммм… „Без значение“ е типична соросоидка-глобалистка. Нямало държави, нямало народи, нямало нации, религията била нещо лошо… Ей, платена соросо-глобалистка отрепко, ходи си взимай доларчетата от американското посолство за горните ти писания. Платена американска неолиберална подлога.

  5. Оставам с убеждение, че имате някакъв проблем със самия, себе. Явно не сте разбрали и това–че злото е глобалната картинка, която внедряват във всяка държава. Именно то е проблема за глобализма, който не
    е нужен никому. Това е процес, който претърпява крах, както и религиите. Религиите са основа за подчинение, най-вече за разделение. Отново ви питам–религиите чие творение са, и каква е разликата между летописа и историята????? Нито съм американофил, нито русофил,
    ели пък, най-малко върл европеец. Това, което би било добре за всички–всеки да си стои в чертога в който се е родил, но империята на злото не го позволява.
    Който иска да се докосва до сатанинската хартия наречена долар да го прави–това ме е гнус да го докосвам. Я се замислете да видите, дали войните не са започвали почти всички на религиозна основа.
    Не съм ничии защитник, а най-малко на основаната от разбойници Америка, и която е на по малко години от къщата на дядо ми. Идеологиите, с които приспиват цялото човечество–извират от едно и също място.
    Империята на злото има строго спазвана цикличност,
    къде и по кое време да стане по явно, и къде да затихне.Не бъркай Вярата с религия–и никога не хвърляй кал, защото улучиш или не–ръцете ти остават мръсни.Приемам, че сте извадка от обществото българи–и това е меко казано непростимо. Не притежавам нито едно от качествата, които сте ми приписали–направил си характеристика на себе си. А накрая–понеже сте се представил, като лошия–хайде направете разликата между лошия
    и злия.

    • Ако не беше християнската ни религия, братко „без значение“, за 5 века Турско робство, от българския народ нямаше да остане ни следа, ни помен. Само ще ти кажа, че през 17-ти век, само след три века робство и отоманска асимилация, българите вече не наричат сами себе си „българи“, а „християни“. И именно християнската им религия е била последният пост, който ги е съхранил като единна и различна общност и нация. (Подобна е съдбата на Полша и безброй други народи по планетата) А българите чак през Възраждането, запалено от Историята на монаха Паисий, научават забравената истина, че са един народ, който е имал велики царства и е наследник на голяма култура. „Без значение“, чел си няква книжка от тия- трансцеденталните, която ти е промила мозъка. Вземи прочети сега още два-три вагона със стойностни книги, в които има истинско познание за света и човека… и тогава драскай глупостите си в този свещен опозиционен и анти-глобалистки сайт.

  6. Точно в това е проблема, че са започнали да се смятат
    и наричат християни, а не българи. Това е била и целта на турското робство, за което се надявам да знаете, че се нарича такова, а всъщност истината е много по-зловеща. Посочете ми къде отрекох българите, като такива. Още в първия си коментар написах, че българите са цивилизация, а не раса.
    По време на робството българите са отстоявали
    с вярата в Христа, което в никакъв случай не е
    християнството. Или не може да разберете, или не искате да прозрете разликата между религия и вяра.
    Понеже явно сте прочели тези вагони със стойностни книги, които ми препоръчате не отговорихте за разликата между летопис и история, и лошия и злия. Онези БЪЛГАРИ, по време на робството са имали чиста вяра, която незнайно, а може би за някой знайно са я именували
    християнска религия. Сега също я имате тази религия
    тя с какво ви спаси от узурпаторите–имате религията, а не вярата. Защо тази християнска загрижена религия не изпрати свои представители, при така наречените ,,бежанци,, да и каже, че това е територия на християни, а не на тълпа.
    Запомнете, че българите са цивилизация–и това е нещо, което много пречи. И Паисий е искал да припомни,че българите не са това,което други насаждат в съзнанието им. Истината никога не може да бъде забравяна, но опити за подмяна има. Сега, като имате религията, какво остана от българите.
    Религията ви я има, но нямате вярата, онази чистата исконната българската. И все пак се надявам, понеже сте прочели вагоните със стойностните книги да се опитате да направите разликата, за това, което ви попитах.

    • Виж, с глупав соросоиден сектант с промит мозък като теб въобще не ми се занимава. Прекалено много от ценното си време ти посветих. Хайде, със здраве. С ненормални хора не ми се занимава. Слез малко на земята. Всичко, което имах да ти кажа, съм ти го написал по-горе. Повече не ти се полага. Чрезвичайно ирационален и малоумен ми идваш, за да продължавам да си губя времето в разговори с теб. Чао.

  7. Злоезичието ви, буди съжаление, и в същото време показва и нисшия ви интелект. Ако имахте знанието и достойнството на българин, бихте отговорили на това, което ви зададох, като въпрос, за да докажете, че религията ви е научила на най- същественото и най-потребното–знанието. Знание, религия, вяра и история са коренно различни по същество. Говоря ви за чистата българска вяра, вие ме наричате-соросоиден сектант, с промит мозък. Извода е следния–България е на този хал, от такива като вас,
    които мислят,че знаят много, да не кажем всичко, а всъщност сте достойни само за презрение–имайки в предвид начина ви на словесната комуникация. Чао. Стоя здраво на земята, но вие не знаете къде стоите. И все пак разликата между лошия и злия в какво се състои. Търсете отговора в религията–знае ли се– може да е там някъде.

  8. Русия, днес РФ е ново формулирование със статус – Колония! На САЩ/Англия… Схващате ли?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *