Явор Божанков: Слави Трифонов ни праща на нови избори, за да върне Борисов на Власт!

Вече е ясно, че имаме четвърта криза в страната – политическа, предизвикана съвсем умишлено от Слави Трифонов. Наред с икономическия срив от пандемията, инфланцията и задаващият се бежански поток, сега държавата ни ще трябва да се справя и с политическата криза, забъркана от шоумена напълно умишлено. Това заяви днес в интервю депутатът от БСП Явор Божанков от БСП. Ето какво още каза той:

От вчераашното интервю на Слави Трифонов в „Панорама“ по БНТ стана ясно, че управлението на държавата се решава в кабинета му, под сурдинка, вместо в парламента, както е редно в демократичните държави. Шоуменът и лидер на ИТН заяви, че двамата служебни министри Кирил Петков и Асен Василев отишли в кабинета му, за да се самопредложат като министри в негово редовно правителство (впоследствие Кирил Петков уточни, че визитата при Слави била по негова покана с цел да им предлага министерски постове, а не обратно). Това е изключително грозно и БСП призовава всички партии, с които ще се водят разговори за правителсто, да приемат дебатите да се отразяват медийно, за да няма стрито- покрито, шушукане по офиси, тайни договорки и пр.

Най- тревожното от интервюто  на Слави Трифонов обаче беше следното негово изказване: „В следващият парламент ще има правителство на всяка цена“. Как така „на всяка цена“ – та това означава, че щом получат мандат, ИТН възнамеряват да преговарят и с ДПС, и с ГЕРБ. Което значи минимум, че ще имаме коалиционно правителство между тези 3 партии, коментира още Божанков. Защото… какъв беше проблемът на ИТН да се разберем за правителство и в предишния, и в настоящият парламент? От всички разговори, проведени от БСП с ИТН и останалите партии ДБ и ИБНИ, стана ясно, че политиките ни се припокриват на повече от 80 % по най-важните за страната политики. Когато трябваше да се посочат конкретни имена обаче, настъпи тотално разцепление. Явно се водят задкулисни преговори, обещават се разни неща на определени лица и групировки.

Слави Трифонов опита да оправдае трите си поредни провалени опита за правителство с другите партии. Заяви, че сега нямало да подкрепи правителство с мандата на БСП, защото БСП отказала да го подкрепи по- рано. А истината е, че БСП поискаха от Трифонов едно- единствено нещо, и то беше да оттегли кандидатурата на Петър Илиев за външен министър след потресаващото му интервю по Нова тв и изобличаването му в плагиатство. Но Трифонов го използва като повод да не състави правителство, за което да хвърли вината върху БСП. Да не говорим, че за предложеното от ИТН правителство с Пламен Николов реално нямаше гласуване, защото те си го оттеглиха преди гласуването в парламента.

ЯВОР БОЖАНКОВ

А какво да кажем за останалите две партии на протеста?! И те декларират, че искат кабинет и правителство, а пък правителство няма. По отношение на политиките проблеми между тях и между тях и нас няма. Очевидно противоречията помежду им са на друга плоскост, и тези нелицеприятни противоречия излизат на час по лъжичка. Преди няколко седмици Христо Иванов поискал на четири очи от Слави да има свои министри в кабинета му, Мая Манолова пък предложила на Трифонов да излъже Христо Иванов, а Трифонов кандърдисвал Мая Манолова да се откаже от кметската надпревара в София. Двама министри от служебното правителство отишли в офиса на Трифонов да се самопредлагат за негови министри в бъдещо редовно правителство. Това показва, че се водят някакви други разговори – не в НС, не пред камерите, а тайни разговори, на друго място, и там е заключено разковничето на провала на преговорите с ИТН за съставяне на кабинет“, смята социалистът.

Странно е и двуличното отношение на Слави Трифонов към президента Радев. От една страна заяви, че го подкрепя за втори мандат, от друга не спря да хули и дискредитира служебните му министри.

Божанков е категоричен, че БСП все пак ще се опита да проведе разговори с всички партии, без ГЕРБ и ДПС, въпреки че ИТН и ДБ предварително заявиха, че няма да участват в правителство с техния мандат. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *