Шефът на комисията по енергетика в Бундестага за енергийните санкции срещу Русия: Това е харакири!

Като износител на енергия Русия „се възползва от по-високите цени и вече е намерила нови възможности за износ в Индия и Китай. След европейските енергийни санкции Москва печели в пъти повече от износа си на горива, отколкото преди тях“, посочва Клаус Ернст.

Споразумение с Русия може бързо да стабилизира доставките на енергия и няма да пречи на Украйна, посочва Клаус Ернст

Германските граждани и германската индустрия ще преживеят много трудно и с много щети предстоящата зима, пише Клаус Ернст, ръководител на комисията по енергетика и климат на Бундестага, в статия за Berliner Zeitung. Според него инфлацията в Германия се дължи преди всичко на нарастващите цени на енергията. А те нарастват заради западните санкции срещу Русия.

„Вече не само хората с ниски доходи се страхуват да погледнат касовата бележка от бензиностанцията или супермаркета“, отбелязва политикът. Ситуацията е такава още преди да са видели „реалните сметки“. Ще ги получават чак с годишната бележка от комуналните дружества. „Призивите на правителството за мерки за икономии са чист цинизъм. На мнозина германски граждани и фирми вече нищо не им е останало“, предупреждава Ернст.

„Енергийните санкции срещу Русия се оказаха сериозна грешка! Голямата рецесия в Европа е неизбежна. В енергийния сектор икономическият спад се дължи преди всичко на санкциите срещу Русия, както и на изявленията на Берлин и Брюксел, че руските енергийни доставки ще бъдат прекратени независимо от съществуващите споразумения или договори. Разширяването на използването на възобновяема енергия възможно най-скоро е правилно нещо, но то в никакъв случай няма да може да покрие дефицитът от енергия; също така има смисъл да се диверсифицира вносът на енергия. Застрашаването на енергийните доставки на най-голямата икономика в Европа обаче е харакири, то вреди на гражданите и индустрията и не помага по никакъв начин на Украйна“, отбелязва политикът.

Напротив, като износител на енергия Русия „се възползва от по-високите цени и вече е намерила нови възможности за износ в Индия и Китай и така печели в пъти повече от износа си на горива в сравнение с преди“, каза Ернст. Според политика през първата половина на 2022 г. излишъкът по текущата сметка на платежния баланс на Русия се е утроил спрямо същия период на миналата година. Той подчертава: „Не трябва да очакваме, че в резултат на нашите санкции конфликтът в Украйна ще приключи по-бързо.“

Не се увенчаха с успех и „трескавите опити“ на министъра на икономиката през пролетта в краткосрочен план да замени петрола и газа от Русия с доставки от други страни. В най-добрия случай първите доставки ще бъдат през 2024 г. За „Шведт“ и намиращата се там рафинерия, която ще бъде отрязана от доставките на руски петрол по решение на федералното правителство, а не заради намаляване на доставките от Русия, „все още не се вижда реална алтернатива“, каза Ернст. Сериозни последици застрашават не само работническия колектив на предприятието, но и цялото енергоснабдяване на Източна Германия.

Според Ернст, дебатът за удължаване на живота на атомните електроцентрали няма да реши проблема, нито пък дискусиите за рестартиране на централи, захранвани с въглища. Допълнителното производство на електроенергия няма да може да замени руските енергийни източници. „Отрицателните последици от зелените ни политики също правят този път съмнителен, но той изглежда приемлив за зелените политици“, твърди политикът.

Ернст продължава: „Как иначе можете да осигурите енергийни доставки, освен чрез преки преговори с Русия? Да нарушаваш договорите, като налагаш санкции, и в същото време да очакваш Русия да спазва тези договори, е политическа глупост. Фактът, че Русия все още извършва доставки към Европа, е доста изненадващ. Необходимо е час по-скоро Германия да премахне забраната за доставки на газ по „Северен поток 2″. Не разбирам защо от правителството ни говорят, че ще се увеличи зависимостта на Германия от руския газ, ако част от него минава през „Северен поток 2“. Така или иначе и в момента разчитаме основно на руски газ. Така ще е и след 5 години.

„Изкопаеми енергийни източници на разумни цени ще са необходими на света още много дълго време. Споразумение с Русия може бързо да стабилизира доставките на енергия, да ги увеличи и по този начин да доведе до спад в цените на енергията. Това до известна степен би предотвратило евентуална „гореща“ есен и студена зима – и по никакъв начин няма да попречи на Украйна!“, обобщава Ернст в своя статия за Berliner Zeitung.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Естественият, необходим съюзник, за да остане Европа велика е Русия. Едните допълват другите, конфликт в ценностната система няма. За съжаление Европа има рак, една общност винаги работила за себе си и никога и за другите. Тази общност, чрез финансовата си сила и институции, подчинява континента на САЩ, а САЩ е друга цивилизация, ако може да се нарече цивилизация, нещо изградено върху кръв и алчност, без никакъв идеализъм, хуманизъм или нещо друго безплатно. Европа в момента е разбивана по всички ценностни стълбове, които не са рухнали. Ако има епидемия, опасна и смъртоносна епидемия, това не е Ковид, а безразличието, какво става наоколо. Когато на биологичната единица ѝ запари под седалището, около нея вече всичко е в пламъци. Колкото да им крещиш, те са със слушалки, гледат в телефончето и няма да разберат, докато не им запари. Нищо и това е опит за следващите прераждания.

  2. Колкото побързо огладнеят охранените като свине германци толкова побързо ще има цветна революция.

  3. Не знам дали ми е харесала статията,но оценката ми за нея е категорична.На фона на тази желязна логика, която очертава мрачни перспективи за Европа, и на първо място за Англия,защо този свят не вдигне глава в масови манифестации. Ние пък с гайдите, една шепа безумци решили да манифестират пред президентството,да не би пък президентът и правителството да подновят договора с Газпром.И нашият народ си мълчи робски, плаща си бензина по 3,30 и всички надути цени и си трае. Икономическия тайфун приближава, на нас ДЕБИЛИТЕ не ни пука.Да не говорим, че освен Украина, може да ни набутат и в един конфликт в Косово.“Nouveau conflit dans les Balkans?“Двайсет години обучаваха военните в Афганистан, колко години в Ирак, сега изтипосаха английски и американски ястреби да обучават и нас.А ние си играем на избори и на демокрация, жалка колония.

  4. БЕЗ БРАТСКА РУСИЯ НЯМА НАДЕЖДА ЗА БЪЛГАРИЯ ДАНО НИ СПАСЯТ БРАТУШКИТЕ СЛАВА ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА РУСИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС РУСКИ БРАТЯ

  5. Не мога да се въздържа да не цитирам едно предаване на Костадинов,което споделям с болка,с огромна болка, защото ние се самоубиваме, с помощта на цялата продажна политическа измет, в която за съжаление има и много умни и образовани българи. Истината за нашата евроатлантическа(евроморска)ориентация,порочният страх от руското влияние, което ни изнесе в предните редици на света, сега сме захвърлени, ползуват само територията ни. „Да си върнем РОДИНАТА защото …България смърди „..не само смърди, а загива. https://www.youtube.com/watch?v=IkTNnLNouGs

  6. В мозъка си страшно ровя, по-добре да се отровя.
    Но пред погледа ми съмна, най-добре е да се гръмна.
    Вятърът зловещо свири: „Харакири, харакири“!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *