Холандия: Малайзийският боинг е свален с ракета „Бук“, но не е ясно от кого

БоинтХоландия най-после приключи с експертизата за свалянето на малайзийския „Боинг 777“ в Украйна.  Злополучният самолет е свален с ракета „Бук“, като е прострелян от едната страна и пилотите са загинали веднага.

За пътниците не е ясно дали са станали жертва на попадението или на разхерметизирането. Председателят на холандския Съвет по безопасност на транспорта Тибе Юстра заяви, че ракетата „Бук”, която свали боинга  над Донбас е дошла от територия, която в момента е била под контрола на проруските опълченци.

Самият факт, че ракетата е руска не означава нищо, тъй като украинската армия има същото въоръжение. В същия този ден е имало сражение между проруските и украинските сили и и според доклада на международните експерти не става ясно  от кого точно е била изстреляна фаталната ракета и дали изобщо е целила боинга.

Вероятното място е  град Снежний, а според руското разследване е до село Зарощенское, където са били украинските войски. Много от пилотите били предупредени, че там се водят ожесточени сражения, но те пренебрегнали опасността и в същия ден оттам са минали над 100 полета.

Въпреки изнесения доклад, в момента няма посочен конкретен виновник за нещастния инцидент. Дори САЩ се изказват предпазливо по въпроса, а Русия е категорична, че това не е дело на бунтовниците.

Единствено Киев категорично посочва, че опълченците са стреляли по самолета, защото в противен случай би трябвало да са нейните войници.

Експертизата излезе, но въпросът кой улучи боинга продължава да стои без отговор, коментират международните наблюдатели.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *