Френското сп. „Поан“ Размаза Борисов: Бойко Борисов – европейският каубой!

„Макар и затънал до уши в една дозина корупционни скандали, българския министър-председател продължава да е приеман и търпян от Брюксел“. Френското политическо списание „Поан“ днес публикува пространен очерк, посветен на българския премиер под заглавие „Бойко Борисов – европейският каубой“. В него са описани последните скандали около Борисов, като се започва със снимките от спалнята му с чекмеджето с едри пачки евро и златни кюлчета. „Вътре са наблъскани банкноти поне за 1 млн. евро“, пише изданието.

След като цитира безумните и крайно жалки оправдания на Банкянския как е бил заснет „от една прекрасна госпожа“, а снимките са излезли на бял свят „в резултат на комплот между КГБ и действащия български президент Румен Радев“, изданието отбелязва: „Такава корупционна афера с нощни шкафчета и пистолети би могла да се случи в някоя африканска или централноазиатска държава. Но се е разиграла в една от 27-те държави в ЕС. Вярно е, че България не е нито най-голямата, нито най-богатата, но все пак е член, интегриран в европейския дом от 2007 г.“.

В очерка си „Поан“ е включил и спомени на политици и журналисти, които описват впечатления от различни „колоритни“ изяви на Борисов. После изданието обобщава: „След 11 години на власт този балкански каубой може да се похвали с жалки постижения. На първо място – под негово ръководство България зае първо място по корупция и бедност не просто в ЕС, а в цяла Европа. На последно място в ЕС е и по свобода на словото, като в раздел „свобода на вестниците“ се класира на незавидното за европейска държава 111-то място в света, зад Гвинея, Кувейт и Конго. И това, при положение, че при присъединяването си към ЕС в същата класация България беше наравно с Франция.  Под ръководството на Борисов чуждестранни инвестиции в страната намаляха цели 16 пъти и за 2019 г. бяха на обща стойност 500 млн. долара, след като през 2008 г., когато той взима властта, са били 8 млрд.“

Борисов обаче е горд с едно нещо: по негово време пътната мрежа на страната се е увеличила с 20%, пише „Поан“ и посочва що за гордост е това: „Красотите на тези пътища доста често са ефимерни заради лошото качество на използваните материали, а също и заради крайно високата им цена. Километър българска магистрала струва три пъти повече отколкото в Норвегия, която е известна с един от най-високите стандарти на живот в света. Причината за този нонсенс са: подкупите, стигащи до 50% от сумата на контрактите, както и умишлено раздробяваните от властта обществени поръчки за построяването. За да избегнат участието на чуждестранни фирми, които не биха им давали „комисионни“, властите в България прилагат един трик: възлагат на местни, близки до властта им фирми поръчки за малки участъци с дължина до 10 км. По този начин държат в непрозрачност пазара и лесно ограбват европейските фондове. “

„Поан“ илюстрира очерка си със снимка на Борисов как води сръбския президент Александър Вучич да види колко бързо напредва строителството на газопровода „Турски поток“ през България. Изданието не използва българското му название „Балкански поток“

Под вътрешно заглавие „Брюкселският бос“ парижкото списание разказва някои случки с Борисов, споделени им от чужденци. В софийския хотел „Хилтън“ Борисов приема германски пратеници на Европейската народна партия. „Преди началото на разговора вади  от гащите си пистолет и го поставя на масата. „Луд ли сте?!“, възкликват събеседниците му. „Убива ми на корема“, отговаря той.“ Журналистът Марк Нексон разказва и друга случка: „На работен обяд в Брюксел Борисов се шири на масата сред хора от антуража си. С пура в уста той гледа по телевизията мач на „Реал“ Мадрид. В един момент бута чинията си към своя помощник. „Махни ми кокала“, нарежда той. Никой не възразява. Въпросният помощник е Цветан Цветанов.

Христо Иванов пък разказва как в качеството си на министър на правосъдието във втория кабинет на Борисов, Иванов го е убеждавал да промени статута на главния прокурор, който е всесилен и недосегаем. Отговорът на Борисов бил: „Ще го направя, ако поиска Меркел“. „И наистина, Борисов и Меркел се разбират отлично“, пише изданието и дава пример: „На вечерите на Европейския съвет двамата играят една игра, която вече се е превърнала в ритуал. Ангела предлага своето парче месо на вечно гладния Бойко и той с охота го взима от чинията й и го изяжда“.

„Поан“ отбелязва още, че във връзка с мигрантската криза през 2015 г. Борисов си е спечелил още похвали. „Той преговаряше с Ердоган да задържи мигрантите в Турция, а през това време строеше ограда по границата си“. „В сравнение с поляците и унгарците той никога не създава проблеми на Брюксел. Съгласява се с всичко“, отбелязва неназован дипломат. „Заради това Борисов може да преминава всякакви линии без последствие. Освен на влиятелните си покровители в Европа, в България Борисов разчита много и на един бизнесмен: Делян Пеевски, 40-годишен сенчест съюзник на управлението му, който контролира 80% от медиите“ в страната, сочи седмичното френско списание. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. НЯМА ЛИ СНАЙПЕРИСТ ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ СРЕТЕН ЙОСИЧ КЪДЕ СИИИИИИИИИ ?

  2. Така и Алеко би го описал, ако днес можеше да има Алеко, при всичката сервилност на колтуртрегерите…

    • Една голяма… да кажем буква, не е написана на място, но това приближава думата още по-близо до истината.

  3. Че тогава промени още една буква и да стане още по на място – колтуКтрегери

  4. Франсетата са едни,и страшни неблагодарници. Сега са почнали да плюят ро Бойчето. и ,че имамее такъв левент и умник за министърпредседател.

  5. Първото нещо което Бойко ще направи преди да падне от власт ще избяга при своите покровители в САЩ. Ние от един пиклив Дубай не можем да изкараме Божков, та камо ли от Америка. Това да имат предвид разследващите органи начело с Каскета.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *