Френски експерт: САЩ водят Запада към геополитическо Самоубийство

За кризата в отношенията между Русия и НАТО около Украйна изначално са виновни Киев и западните страни, които неспирно го подстрекават към военна конфронтация с Москва. Това каза бившият високопоставен офицер от френското разузнаване и топ експерт по геополитика и национална сигурност Ерик Денезе в интервю за специализираното издание „Atlantico“. Но казаното от мен не е нещо ново, защото политиката на Вашингтон към Русия винаги се е отличавала с непоследователност и ирационална русофобия, твърди експертът. Сега обаче е по-различно, защото с непоследователната си политика САЩ водят Запада към геополитическо самоубийство, предупреждава политологът.

Изначално Киев и западните страни са виновни за кризата в отношенията между Русия и НАТО, казва в интервю за Atlantico докторът на политическите науки и бивш високопоставен офицер от френското разузнаване Ерик Денезе. Както отбелязва експертът, корените на днешното напрежение между САЩ и Русия в Украйна трябва да се търсят в недалечната 2014 г., когато украинската опозиция, недоволна от традиционно близките отношения на Украйна и Русия, беше мотивирана от Запада да не чака следващите избори, а да свали със сила демократично избрания президент Виктор Янукович и неговата управляваща „Партия на регионите“.

Западът насърчи и подкрепи този преврат, „при това пренебрегвайки международните закони, ценностите и правилата, които иначе отстоява и налага в други региони на света“, припомня специалистът. Веднага след това новият прозападен режим в Киев подложи на тежки репресии рускоезичното население в цяла Югоизточна Украйна и в частност в Донбас. Докато американските и европейски медии се правеха, че не чуват и не виждат какво се случва.

В отговор на тези очевидно антируски действия Путин върна Крим в Русия и подпомогна отделилите се от Украйна ДНР и ЛНР, казва политологът. „Оттогава руският лидер непрекъснато напомня, че присъствието на враждебна украинска държава, въоръжавана от Северноатлантическия алианс в близост до границите на страната му, представлява сериозна заплаха за сигурността на Русия, с която Москва няма как да се примири“, отбелязва Денезе.

Но вместо да пристъпи към действия, които да тушират напрежението, Западът продължи да го засилва, констатира Денезе, припомняйки „непрекъснатите масирани налети“ на разузнавателните самолети на НАТО край руските и беларуски територии, както и постоянното присъствие на НАТОвски военни кораби край руските брегове в Черно море.

Американците никога не биха допуснали симетрична ситуация – руски полети близо до бреговете на Съединените щати и руски войски, разположени в Мексико – и няма да пропуснат да реагират бурно“, сравнява безпристрастно бившият офицер от разузнаването.

Така че истинският въпрос е кой кого заплашва?“ – казва експертът. Свидетели сме на това как до последния момент Москва проявяваше „удивителна сдържаност“, подчертава Денезе.

„Ирационалната омраза“, разпространявана сред англосаксонските народи главно от техните правителства и американските и британски медии, каза обществата в тези държави да се страхуват от Русия. Убедеждават ги с пропагандни методи, че Москва все още е заплаха за Западна Европа, за Полша, за балтийските страни… и това е една от причините, поради която Франция трябва да напусне НАТО. „Интересите на Франция не съвпадат с тези на англосаксонския свят. Ния трябва да имаме собствена външна политика. Франция няма интерес от конфронтация с Русия.

През последните 30 години, въпреки ангажиментите, поети в края на Студената война, САЩ и Обединеното кралство продължават с опитите си да отслабят Москва и да намалят влиянието й, а когато Кремъл реагира на техните непрекъснати провокации, действията му биват квалифицирани като агресия, — възмущава се политологът.

Изключително твърдото отношение на Русия към украинския въпрос сега, обаче принуди американците и НАТО да се върнат на масата за преговори, отбелязва експертът. „Изглежда, че те, макар и със закъснение разбраха, че няма да принудят Москва да отстъпи и цялата отговорност за евентуален конфликт, от който те не могат да излязат победители, ще падне върху тях“, коментира Денезе.

В същото време специалистът не е склонен да обяснява днешното напрежение около Украйна с конкуренция между Русия и САЩ на европейския енергиен пазар. Според него целта на действията на Вашингтон около „Северен поток 2“ е желанието им максимално да отделят Европа от Русия, да саботират търговските им и икономически връзки и по този начин да намалят икономическите ресурси на Москва.

Американците правят всичко възможно, за да държат европейците под своето влияние и да предотвратят всяко инакомислие в западния лагер. Целта им е всеки задължително да разглежда Русия като заплаха и да подкрепя Вашингтон в действията му, без да поставя под съмнение тяхната обоснованост“, обяснява позицията на САЩ експертът. И добавя че за целта САЩ всяка година изразходват милиарди долари за да подхранват в страните от западния лагер мрежи за влияние и психологически, информационен и културен натиск върху населението.

Що се отнася до последните събития в Казахстан- първопричината за протестите си беше вътрешнополитическа, чакар и силно подпомогната от страна на запада. Но тази криза позволи на Русия да демонстрира оперативните способности на нейния аналог на НАТО – ОДКБ и след това да илюстрира вътрешната сплотеност на организацията, смята политологът.

Денезе е убеден, че американците са се опитвали да използват ситуацията в Казахстан и именно те са инспирирали цветната революция в страната, за да „отворят втори фронт срещу Русия“ и да я принудят да се поддаде на натиска и да направи отстъпки в украинския случай. От 90-те години на миналия век Вашингтон и Велиикобритания финансират в Казахстан „представители на гражданското общество – различни организации с привидно благовидни цели“ в опит да ги спечелят на страната на Запада, смята бившият служител на френското разузнаване. „Но Вашингтон изглежда беше объркан от внезапната и качествена намеса на ОДКБ. В Казахстан САЩ разчитаха на многомесечен майдан, който да тресе страната докато се разправят с Москва откъм територията на Украйна. Днес ситуацията в Кзахстан се нормализира – въпросният втори фронт срещу Руската федерация така и не беше открит“, заключава източникът.

Непоследователната стратегия на САЩ спрямо Русия я тласна в обятията на Китай и сега американците са изправени пред единен фронт на тези две колосални сили както по отношение на Украйна, така и по отношение на напрежението в Южнокитайско море около Тайван. „Това е лудост!“ – заключава експертът, като отбелязва, че пред много реалната икономическа заплаха за западния лагер от Пекин, стратегическото партньорство на САЩ с Русия е било необходимост, но заради недалновидната политика на Вашингтон се е случило точно обратното.

„Всичко навежда на мисълта, че Западът, под ръководството на САЩ, изглежда безвъзвратно върви към геополитическо самоубийство. Неговото отрицание на историческите и географски реалности и различия, пренебрежението му към интересите на другите участници в глобалната планетарна политика, нямаше как да не се обърне срещу него. Боя се че днешната авантюра на САЩ и партньори ще е последната им, защото ще приключи с пълна катастрофа за тях“, – завърши експертът. Skandalno.net

КОЙ Е ЕРИК ДЕНЕЗЕ:

Според Ерик Денесе Западът сам политически подкопава себе си отвътре, като разрушителния потребителски индивидуализъм изостря вътрешнозападните противоречия.

Докторът на политическите науки Ерик Денесе е основател и директор на Френския център за изследвания в областта на разузнаването (CF2R). Бивш офицер от генералния секретариат на националната отбрана, създател и началник на отдела за икономическо разузнаване на групата GEOS. Денесе е направил удивителна кариера, като притежава опит в полевата и академичната сфери. Бидейки офицер във военноморския флот, за известно време той е бил изпратен на деликатна мисия в Камбоджа, където задачата му е била да поддържа антикомунистическата съпротива. След това е бил в Бирма, за да защитава интересите на френската нефтена компания Total от местните партизани. Освен това е бил консултант на Министерството на отбраната по въпросите за оптимална подготовка на френските специални части и е набирал материали за изследвания в страните , където станаха арабските „революции“, от Мароко до Сирия. Целта на тези мисии е била да оцени важността на тези събития на място.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Монолитната доскоро фасада на НАТО създадена не толкова да брани Европа от някаква предполагаема опасност от изток колкото да държи в подчинение и послушание столиците на държавите й за да изпълняват прищевките, настроенията и щуротийте на САЩ все повече заприличва на рехава платнена завеса която не е в състояние да прикрива истинската цел – да налага интереса на янките в района без оглед настрани. Последните разкрития за възможностите на руската военна машина показват цялото безсмислие на допотопната имперска лондонска стратегия (наследена и от янките) да всяват страх с огромни флотилии по моретата и контингенти войничета в местни базички по васалните територии. Тази водоплаваща техника барабар с населението й натъпкано в нея, както и всяка една от тези стационарни базички при пламването на войната изчезват в първите минути само с натискането на бутони. Всички те вече не пазят нито васалите нито интересите на господарите им. Внушенията с обиколките и присъсрвието на супервъоръжени ескадри неуязвими за ответен огън отдавна вече е ала-бала с познаването на точните им до сантиметър координати заложени в превъзхождащо въоръжение. Направили янките 4 бази у нас. Голем праз. Чифут Паси – на седмото небе. Докарали 2-3 хиляди клоуни – годни само за масовка в оливудски екшъни, които още докато не са разбрали какво става ще бъдат обкръжени, обезоръжени и изпратени дома от руските десантчици, чиито командири познават територията на базите по-добре от Червения площад. Ако има нова война тя изобщо няма да има каквото и да е общо с предишните. И ако почне тя ще бъде съвсем ограничена, локална само в Украйна, от типа на Казахстанското усмиряване и да не си въобразява някой, че след започването й някой ще тръгне да я защищава както Полша през 1939г. Ще има нов вой като след Крим и следващо афганистанско изтегляне от източна Европа.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *