Франция гори! 3.5 млн. протестиращи! Запалиха кметството на Бордо и ресторант „Макдоналдс“!

Протестиращи срещу плановете за повишаване на пенсионната възраст във Франция подпалиха кметството на Бордо, съобщава Би Би Си. По данни на Министерството на вътрешните работи в четвъртък по улиците на Франция са излезли повече от 2 милиона души, а според организаторите на протестите – най-големите френски синдикати, броя на протестиращите е бил 3.5 млн. Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в столицата, а над 850 души бяха арестувани в цялата страна.

Демонстрациите бяха предизвикани от законодателството, което увеличава пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Профсъюзите призоваха за нови протести следващата неделя, които умишлено да съвпаднат с държавното посещение на британския крал Чарлз III. В този ден е планирано той да бъде в югозападния град Бордо, където в четвъртък вечерта след ден на протести и сблъсъци пожар обхвана входната врата на кметството. Не е ясно кой е отговорен за пожара, който бързо беше потушен от пожарникарите.

И тук възниква въпросът, защо протестиращите във Франция, които според твърденията на всички западни медии са на улицата срещу пенсионната реформа на Макрон, са така зле настроени срещу краля ва Великобритания и даже го заплашват с линч. Отговорът е прост: Защото това са преди всичко анти-военни и анти-натовски протести, умело представяни от западната пропаганда като социални.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин се опита да успокои опасенията преди пътуването на краля и заяви, че сигурността „не представлява проблем“ и монархът ще бъде „посрещнат и приветстван добре“, според АП.

В Париж по време на демонстрациите се стигаше до сблъсъци на полицията с маскирани демонстранти, които разбиваха витрини на магазини, събаряха улични павилиони и разбиха и подпалиха ресторант от американската верига „Макдоналдс“, съобщава Ройтерс.

Един полицай, който изгубил съзнание, е бил изведен на безопасно място от колегите си.

Протестите нарушиха движението на влаковете, работата на петролните рафинерии и накараха учителите и работниците на парижкото летище „Шарл дьо Гол“ да напуснат работа.

Популярни туристически атракции като Айфеловата кула и Версайския дворец, където следващата седмица е планирана вечеря за крал Чарлз III и френския президент, също бяха затворени в четвъртък.

В северния град Руан млада жена е видяна да лежи на земята, след като е получила сериозно нараняване на ръката си. Свидетели разказват, че тя е загубила палеца си, след като е била улучена от така наречената „флашбол“ граната, изстреляна от полицията за разпръскване на демонстрантите.

Други сблъсъци имаше в западните градове Нант, Рен и Лориан.

Въпросът накъде ще се развие ситуацията остава отворен. Правителството залага на това, че ще има известна загуба на инерция. То се надява, че изблиците на насилие по улиците ще откажат хората от протестите. Опозицията обаче обещава, че протестите няма да намалеят, но синдикатите ще трябва да разработят стратегия занапред.

От януари насам имаше девет дни на протести, а френските профсъюзи призоваха за десети следващия вторник.

Парижките сметосъбирачи, които започнаха стачката си срещу пенсионната реформа на 6 март, я подновиха до следващия понеделник.

Броят на задържаните по време на протестите срещу пенсионната реформа във Франция е нараснал на 857. Това съобщи днес в ефира на телевизия „СиНюз“ френският вътрешен министър Жералд Дарманен.

Ранените досега полицаи и жандармеристи са 441, добави той, като благодари на служителите на реда и огнеборците за работата им по време на проявите.

Демонстрациите бяха много и на места прераснаха в сблъсъци, по-специално в Париж, много късно тази нощ, посочи той. По думите на министъра, само в Париж са били подпалени 903 обекта- магазини, ресторанти и автомобили.

Вчера бе деветият ден от протестите срещу пенсионната реформа във френските градове, напомнят Франс прес и ТАСС.  В столицата протестиращи замеряха полицаите с бутилки, камъни и бомбички, а те отвръщаха неведнъж със сълзотворен газ. Според служителите на реда сред демонстрантите е имало 1500 хулигани, мнозина от които специално са пристигнали този ден от парижките предградия.

Междувременно излезе новината, че планираното посещение на британския крал Чарлз Трети във Франция се отлага заради протестите там.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

    • Ние можем добре да пърдим на дивана, да псуваме и да пием ракия. И на следващите избори да изберем отново боклуците които ни управляват. Такива сме си и никой не ни е крив.

    • Българите не харесват който и да е лидер.Всички са им криви, щото ЦРУ-тиви казва така. Българинът не може да понася другите българи! Той търпи да го колят, трепят, крадат, изнасилват и като цяло да му се качват на главата – цигани, гърци, турци, арменци, наглосаксонци, евреи и всякаква антибългарска паплач, но винаги другия българин му е най-големият враг!

    • Да роби,но според САЩ и Европа вие сте с найголемите демокрации-а според Българският народ КОМУНЯГОФАШИСТИТЕ НИ ИЗБИВАТ ПО ЗАПОВЕД НА СЪЩИТЕ.

  1. Дадохме едни пари на хохландия, ето Ви едни м…игранти за хрантутене, така че бачкайте повече, скъпи французи, ако искате пенсия.
    Е.Макрон

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *