Форумът в Давос заминава на сметището на историята

Нещо мистериозно се случва на Световния икономически форум (СИФ) в Давос, Швейцария, който стартира тази седмица. Думата „провал“ все още не е прозвучала, но западните медии вече открито и масово пишат за „дълбоките проблеми“.

Това е още по-интересно, като се имат предвид анонсите на събитието, които бяха вдъхновяващи и бравурни. Рекорден брой от над 2700 участници планира да присъства на форума, включително повече от 50 държавни и техните правителствени ръководители. Седмица преди началото на форума “Ройтерс” саркастично написа, че при пълната липса на руснаци тази година, се очаква изключително представително участие на Китай.

Но след тези обнадеждаващи западните глобалисти анонси, дойде денят Х и реалността взе връх. На форума наистина се стече огромна тълпа, но въпросът не е в количеството, а в качеството на участниците. Там се набиват на очи ярки проблеми.

Първо, миналата седмица най-изненадващо Джордж Сорос, за когото дълги години посещението в Давос беше задължителна точка от програмата му, обяви, че няма да участва. Скандалният милиардер и един от символите на мултинационалния бизнес се позова на „непреодолимия конфликт на графиците“ си, като обеща да говори на Мюнхенската конференция по сигурността след месец.

След това се оказа, че от държавните глави на Г-7 в Давос ще дойде само германският канцлер. Останалите европейски лидери явно нямат настроение заради рухващите си икономики. А в неделя, поради разгарящата се в страната енергийна криза, президентът на Южна Африка, между другото най-голямата икономика в Африка, отмени планираното си пътуване до СИФ. Отказ да участва в Световния икономически форум направи и новият-стар президент на друга една страна, член на БРИКС. Бразилия, в лицето на новоизбрания си президент директно заяви, че няма интерес към форума.

И… още в понеделник, в деня на откриването на събитието, “Блумбърг” взриви информационна бомба – китайският бизнес няма да дойде в Давос. А китайската политическа делегация се води от вицепремиера Лю Хе, който ще остане на поста си още едва няколко седмици.

Почти пълното отсъствие на участници от най-високо политическо и икономическо ниво на настоящия форум е толкова крещящо, че нищо не може да го прикрие. Вярно, вместо президенти и премиери на големи сили, тази година в Давос дойдоха много предприемачи – цели 116 милиардери се регистрираха за участие във форума, което е с 40% повече сравнено с преди десет години. “Блумбърг” се вайка, че техният брой е щял да бъде още по-голям, но сриващите се пазари са превърнали много милиардери в милионери.

Експертите откровено посочват, че тази концентрация на бизнес само подчертава очевидния спад в значимостта, който Световния икономически форум изпитва, което отразява деглобализацията, която обхваща света. Просто защото половин век самият форум в Давос беше символ на глобализацията.

Но май нещата са дори още по-лоши за ежегодното глобалистко сборище в Давос и неговите организатори.

Какво изобщо е глобализацията? Какъв формат е насърчаван от теоретиците и практиците на глобализма през последните десетилетия?

Целта им беше да създадат мрежа от международни структури, на които постепенно, но все по-широко да се делегират правомощия, които преди това са били изключително прерогатив на държавата. В резултат на това най-важните области на вземане на решения трябваше да бъдат прехвърлени на наднационално ниво, което би означавало премахване на националния суверенитет на държавите като такъв. В същото време основният бенефициент, облагодетелстван от печалбите на новата система щеше да бъде транснационалният, глобален капитал, който ще управлява планетата и местните (бивши държавни) власти с помощта на огромен конгломерат от различни структури – от СТО до СЗО, от МВФ до Световната банка и от ЕС до Транс-тихоокеанско партньорство (ТТП).

И в началото този процес си тръгна в тази посока. Глобалистите с техните концепции за трансхуманизъм, безполов свят без религии и семейства, контрол на раждаемостта, платен достъп до прясна вода и други също толкова „атрактивни“ идеи успяха да се превърнат в кошмар за човечеството. А нарастващата във времето политическа тежест на глобалистки сборища като Световния икономически форум, който събираше най-влиятелните хора в света, допълнително подхранваше обществените страхове.

И цялата тази репутация, изграждана с десетилетия, сега се пука като балон просто защото лидерите на водещите световни сили не дойдоха в Давос. В периода на еднополюсния свят под ботуша на Вашингтон за транснационалния капитал наистина беше по-лесно да претендира за желания статут на хегемон на глобалната власт: беше възможно да се договори с някои от националните политически елити, да убеди други, да подкупи трети. Но сега, когато еднополюсната система се разпада пред очите ни, се разкрива реалността, ясно показвайки кой всъщност решава съдбата на конкретни държави и цялата планета и чие място е на резервната скамейка.

В този смисъл отмененото от Сорос традиционното и задължително негово присъствие на форума е изключително показателно. Опитният бизнесмен разбра преди другите, че в Давос вече просто няма с кого да преговаря, да прокара решенията си и да постигне желания пъклен резултат… което означава, че няма смисъл да ходи, губейки време.

Неговите по-наивни и неопитни колеги с по-нисък ранг – макар и със сметки с девет нули – наводниха швейцарския курорт и осигуриха като централна новина на тазгодишния Световен икономически форум масовото търсене от страна на гостите на услугите на проститутки – момичета и момчета, които наводниха швейцарския курорт.

Ирина Алкснис

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Ключов момент.
    Точно този е моментът, в който мимикриращото същество готви поредните си пъклени планове.Точно сега би трябвало да бъдем най-внимателни. Битката не е приключила- започва сега.Не знаете с какво имаме работа.
    Обострете възприятията си.

  2. Давос е мъртъв…… е в сферата на пожелателното мислене, което в Африка се нарича шаманство. Джендърхалифата вече иска да ни наложи електронно евро, което веднага ни превръща в сатаниски роби. Така че краят не само на Давос, но и на диктата на рогатия е доста далеч. Няма да можем да влезем в магазина без „умен“ телефон и Евалута, няма да можем да си платим данъците и ще ни вземат имотите, няма да можем да влезем в болница, ще ни взимат децата, щото сме бедни без Еевро …….. и всичко за каквото се сетите ще ни бъде забранено, ако не се поклоним на сатаната и не приемем да сме му роби.
    Та колко е мъртъв Давос и сатанинските еничари?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *