Филипинският президент Дутерте: Влизаме в Съюз с Русия и Китай! САЩ и ЕС са Световни Престъпници! Виж Тук:

Скандалният, според определенията на Запада филипински президент Дутерте, който преди време нарече Обама „кучи син“, вчера отново създаде медиен фурор, като обвини Запада в лицемерие, двойни стандарти и геноцид над редица нации.

„Искам да кажа на господин Путин, че срещу целия свят стоим само Китай, Русия и ние от Филипините“, заяви държавният глава на пресконференция в Манила.

Родриго Дутерте каза още, че „Запада няма никакво извинение за военните си интервенции по света, а само измисля поводи, за да нападаш и разграбваш други държави“. И добави, че: „Запада само се преструва, че му пука за човешките права. В действителност САЩ и ЕС ги споменават само, когато им изнася“.

Пред журналистката от RT Мария Финошина, Дутерте каза, че САЩ и ЕС организират нашествия в чужди страни и под претекста, че се борят за човешки права, избиват безпощадно цивилното население.

Това не е първият път, когато президента Дутерте разгневява САЩ и ЕС. Филипините, които са в американската сфера на влияние от края на 19-ти век, през последните години започнаха да провеждат истински независима външна политика, а процесът на суверенно поведение се задълбочи именно при управлението на Дутерте. По познатия от Сирия, Либия, Украйна, България, Ирак, Югославия, Русия, Унгария, Венецуела и Китай западен сценарий, Дутерте беше набеждаван, че е корумпиран диктатор, който нарушава човешките права.

Неотдавна Родриго Дутерте влезе в брутален сблъсък с американски дипломати относно правата на гейовете, лесбийките и транссексуалните. Филипинският президент многократно е бил обвиняван, че под негова власт гейовете и транссексуалните страдат и не могат да се ползват от „нормални“ човешки права, като например да се разхождат голи по улиците на столицата, или да осиновяват малки момченца.

В отговор на обвиненията от американски дипломати и „правозащитни организации“, Дутерте просто им каза, че в неговата страна има и ще продължи да има морал, ред и ценности. Представители на правителството му от своя страна предупредиха САЩ, че Филипините няма да търпят никаква намеса във вътрешните си дела.

И ако описаното по-горе може да бъде тълкувано като дребен и незначителен спор между двете държави, то истинската буря предстои да се разрази тепърва през следващите дни. Причината е, че наскоро президента на Филипините обяви, че смята да търси стратегически съюз с Русия и Китай, в чиито лица той вижда надеждни икономически и военно-политически партньори на страната си. Говорителката на руското МВнР Мария Нативидад заяви пред световните медии, че според нея президента Дутерте вижда в лицето на Москва и Пекин „лоялни и надеждни партньори, които могат да осигурят жизненоважните за страната инвестиции, и да бъдат алтернатива на икономическата зависимост от САЩ“.

Самият Дутерте пък каза на партийно събрание непосредствено преди да замине на посещение в Русия следното:

„Ще направя всичко възможно да закупя оръжие от руснаците. Високоточно оръжие, което ще порази терористите (ислямистки терористични групи в южните части на страната, бел-р.). С руснаците имаме общи интереси и те ще ми дадат това оръжие.“

Миналата година Държавния департамент на САЩ прекрати договор с Филипините за продажбата на 26,000 автоматични стрелкови оръжия, тъй като според САЩ Дутерте нарушавал човешките права и превръщал страната в диктатура. Това е особено интересно становище от страна на янките, при положение че миналата седмица САЩ подписаха рекордна сделка с най-тоталитарната теократична държава на света – Саудитска Арабия, според който договор ще снабдят саудитите с оръжие за 350 милиарда долара. Както всички знаят, част от това оръжие ще попадне в ръцете на „Ислямска държава“, „Джабхат ан Нусра“, „Шахрир ал Шам“ и други „демократични“ съюзници на Саудитска Арабия.

Във всеки случай, ако от Държавния департамент са смятали, че ще приложат натиск върху Дутерте, като прекратят оръжейната сделка със страната му, са сгрешили. Ето какво каза президента Дутерте по този повод:

„САЩ си мислят, че могат да ме изнудват като откажат сделката за това оръжие. Нека си мислят, каквото си пожелаят. Ние ще си напазаруваме това, което ни е нужно за борбата с тероризма и за правоохранителните нужди на страната ни от Русия и Китай.“

Съмнения буди и т. нар. „съвпадение“- месеци след като САЩ отказаха да снабдяват Филипините с оръжие, страната бе залята от мощна вълна на ислямски екстремизъм. Добре въоръжени банди от Ислямска държава, за която упорито се говори, че е отроче на САЩ, нахлуха в тихоокеанския архипелаг и организираха десетки терористични атентати.

По всичко изглежда, че предстои колосален сблъсък между Съединените щати и една от най-старите им колонии, която най-накрая се еманципира от тяхната задушаваща прегръдка. Действията на САЩ не само, че не затвърждават влиянието им във Филипините, но напротив- тласкат жадната за независимост и просперитет страна към съюз с Москва и Пекин. Ако САЩ загубят Филипините, може да се смята, че Китай ще победят окончателно в спора за Южнокитайско море, където Пекин предявява претенции върху островите Спратли и някои други. Един съюз между Филипините и Китай просто ще бетонира и без това здравата позиция на Китай и окончателно ще сломи опитите на САЩ за морска икономическа блокада на Пекин. Което означава още и, че Пекин ще отбележи още една победна точка в надпреварата за влияние в Азиатско-Тихоокеанският регион.

Тепърва ще видим дали гамбитът на Дутерте ще успее, но всички анализатори са съгласни за едно нещо – президентът на Филипините прави това, което никой от времето на Фидел Кастро и Шарл Дьо Гол, не е посмявал да направи, а именно да изведе страната си от американската сфера на влияние и открито и ефективно да се опълчи на задкулисните играчи във Вашингтон. Skandalno.net

Автор: Симеон Миланов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *