Фалшив сигнал за ебола подлуди лекари и журналисти

еболаБдителна баба, приета в „Токуда“ с пневмония се обади на сина си вчера, че на етажа имало мъж, който е зле.

Жената подслушала разговор на лекарите, които се чудели какво му е и коментирали състоянието му. Тя казала на сина си, че сигурно е ебола, а той от своя страна се обадил в Нова телевизия в рубриката „Моята новина“.

Оттам кълбото на паниката се се затъркаля с пълна сила. Съмнителният пациент, който на всичкото отгоре се връщал от Сиера Леоне, бил транспортиран спешно при пълни мерки за сигурност във ВМА, където има единствено готовност да се приемат такива болни. Здравният министър остана в кабинета си, а част от екипа му отиде във ВМА.

По следите им веднага тръгнаха журналисти, които окупираха входовете на „Токуда“ и ВМА. Беше прекъснато излъчването на Биг Брадър с извънредна емисия новини, в която нямаше нищо извънредно, освен че полузамръзнали журналисти висят пред двете болници и чакат нещо да стане, а лекарите се оправдават, че нищо не могат да кажат, тъй като не са излезли резултатите от кръвните тестове.

В бъркотията бяха изолирани всички пациенти и близки, които са имали контакт с болния, а полиция и военни хукнаха да издирват още четирима души, които са контактували с пациента, но нямат идея, че са под угроза. Те също бяха изолирани и общо 32 души започнаха да трперепят в изолатора в очакване на жестоката присъда. Малко преди 4 часа сутринта излязоха изследванията.

Заподозреният се оказа, че е болен от диабет и има бактериална инфекция и това излседване поне помогна да се започне адекватно лечение. „Арестуваните“ контактни бяха освободени, след като изкараха кошмарна нощ.

Всичко завърши с щастлив край, но случаят показа, че българското общество е толкова паникьосано, че е готово от всяка муха да направи слон.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *