„Файненшъл таймс“: Съюзниците на Украйна се съмняват, че новата тактика на ВСУ ще доведе до успехи

Западните съюзници на Украйна се съмняват, че тактиката, използвана от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в опит да запази предоставеното от НАТО военно оборудване, ще бъде успешна. Това съобщи британският вестник „Файненшъл таймс“ в четвъртък.

Вестникът припомня, че според по-ранни оценки на американски и украински официални лица, цитирани в медиите, украинските въоръжени сили вече са загубили 20% от оборудването, предоставено им от страните от НАТО от началото на офанзивата. Високите първоначални загуби са намалени от факта, че украинските военни сега напредват на малки групи пеша, разчитайки на прикритието на своята артилерия, която също така се опитва да разчисти минните полета пред тях. Командирът на 78-и десантно-щурмови полк на ВСУ с повиквателна „Султан“ споделя пред вестника, че дори подразделенията на специалните сили, предназначени да извършват разузнаване и диверсии в тила на противника, сега се използват „като редовна пехота“.

„Тази трудоемка стратегия повдигна въпроси в западните столици дали Украйна може да се придържа към нея достатъчно дълго или да постигне военен пробив, който да принуди Москва да седне на масата за преговори. Съществуват и опасения за това колко бързо Украйна изразходва намаляващите си запаси от артилерийски снаряди, както и че дава на Русия повече време да се окопае и да подготви нови сили“, пише кореспондентът на FT Кристофър Милър, който е на фронтовата линия край Артьомовск (Бахмут): „В краткосрочен план обаче тази тактика е намалила украинските жертви.“

Според статията украинските командири очакват да превземат Артьомовск (Бахмут), тъй като смятат, че това е най-вероятният успех, но според украински военни, с които е разговарял Милър, сега се използват резерви за подсилване на настъплението в южна посока. При това събеседниците на кореспондента на FT твърдят също, че много неопитни бойци не са били подготвени за сложните операции, въпреки западното им обучение. Те също така припомнят, че първите дни от настъплението на украинските въоръжени сили са били хаотични и на няколко пъти украинските военни по погрешка са откривали огън по свои подразделения.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *