Путин обеща на Африка изобилие от руско зърно

„Русия е ангажирана и ще продължи да е ангажирана с доставките на зърно за африканските страни“, заяви руският президент Владимир Путин пред африканските лидери на срещата им в Москва, предаде „Лента.ру“.

„Нашата страна е в състояние да замени украинското зърно както чрез търговски сделки, така и под формата на безвъзмездна помощ за най-нуждаещите се страни в Африка“, заяви руският лидер на пленарната сесия на срещата на върха Русия-Африка.

Путин отбеляза, че доставките на руско зърно ще се осъществяват, наред с другото, и като хуманитарна помощ по линия на Програмата за прехрана на ООН. По думите му, въпреки всички западни ограничения и спънки пред руския износ, само през първата половина на тази година Русия е изнесла 10 млн. тона зърно за Африка.

Москва е готова в близко бъдеще „да достави безвъзмездно на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република, Еритрея и Нигер по 25 хил. тона зърно“, тъй като в Русия „тази година отново се очаква рекордна реколта“, допълни президентът.

По-рано президентът на Коморските острови и председател на Африканския съюз Азали Асумани заяви, че африканските страни подкрепят Русия в усилията й да се намери решение на конфликта в Украйна, което да удовлетворява както Русия, така и Африка.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *