Украинските сили обстрелват етнически българи в Херсонска област с български снаряди

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) обстрелват с български боеприпаси села на етнически българи в района на град Алешки на подконтролния на Русия ляв бряг на Днепър в Херсонска област. Това съобщи ръководителят на Херсонския областен клон на Общоруската организация на ветераните „Бойно братство“, депутатът от регионалния парламент Игор Телегин, предаде ТАСС.

„120-милиметрови минохвъргачки, които летят към Алешки. Там има няколко селища, в които живеят българи. И тези български снаряди удрят български къщи“, каза Телегин по време на кръгла маса, посветена на оръжейните доставки на НАТО за Украйна.

Фактът, че украинските въоръжени сили са използвали снаряди българско производство за обстрел на левия бряг на Днепър, беше потвърден и от представител на доброволческия разузнавателен батальон „В. Ф. Маргелова“ Алексей Бурлаков. „По актуални данни това естествено са снаряди от България, завод „Арсенал“. Маркировката показва, че това са 120-милиметрови осколочни снаряди с дата на производство – 2016 г.“, уточни той по време на кръгла маса.

По време на изказването си военният доброволец Алексей Живов нарече геноцид и цинизъм избиването на етнически българи с оръжие, официално предоставено на украинските въоръжени сили от България. „Смело можем да кажем, че се извършва геноцид. Геноцид, който българите най-цинично извършват спрямо своите културни и етнически сънародници“, каза Живов.

По-рано членове на партизанската организация „Херсонска съпротива“, оперираща на контролирания от въоръжените сили на Украйна десен бряг на Днепър, откриха в гр. Херсон, сандъци с боеприпаси с кодове и маркировки, указващи, че са произведени в България, посочва ТАСС. 

През декември 2023 г. Комисията по отбрана на българския парламент одобри с мнозинство предложение за допълнителна военна помощ на Украйна. Както съобщи Българска телеграфна агенция, украинските въоръжени сили са снабдени с преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети, добавя ТАСС. 

През септември 2023 г. българският парламент одобри предоставянето на Украйна на ракети 5В55Р за зенитно-ракетната система С-300 и боеприпаси за 5,56 мм автоматично стрелково оръжие, от които българските военни уж не се нуждаели.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Как ли се радва ислямиста с кодово име иван, за който избиването на православни е без значение и добрият православен е само мъртвият православен?

    • Безсилната злоба, не е българска черта Фъки, нещо фанариотско има в нея. Коментирай статията, която е за подобни лица, вредящи само от злоба, а не местните „ислямисти“!

      • Коментирам подобни статии от 2004-та година, а те винаги са плод на фанатици сатанисти, чиято главна цел е избиването на православни. Дали чрез твоите братя или помежду си е без значение, важното е работата да бъде свършена.
        Това и се опитвах да ти обясня в оня пост, ама ти злобно скочи срещу мен и истината, все едно съм те обидил с нещо.

  2. Избиването на хора,на цивилни,независимо от тяхната вяра и етническа принадлежност е грях и престъпление по всички човешки норми.Нима изпращането досега на снаряди в Украина за избиването на руснаци беше по- малко престъпно от това с тези снаряди да се избиват българи??Нима трябва да разглеждаме избиването на палестинци, цивилни деца и старци, НЕправославни по- малко престъпно??тази човешка лудост от векове липсва и при животните, щото не е продиктувана от биологична нужда, а само и единствено от тези пороци, които са осъдени от всички религии.Българското правителство не трябваше да изпраща снаряди в Украина под никакъв предлог.От най-голямата лъжа в историята -ковид епидемията американците спечелиха милиарди, съсипаха Европа и продължват да го правят.Ние продължаваме да тъпеем в един колониален,слугински синдром, който ни затрива, физически и духовно.

  3. Абе няма значение се изказва министер преседателя в оставка хобит денков Бажното е че правим мръсотия на Русия.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *