Украинските власти обвиниха Сергей Бубка в държавна измяна

Най-великият украински спортист за всички времена – легендарният Сергей Бубка, беше обвинен в държавна измяна от властите в Украйна.

Според първоначалните данни на прокуратурата в Киев, от началото на руската операция срещу страната му, 35-кратният световен рекордьор в овчарския скок и многократен европейски, световен и олимпийски шампион, е доставял петрол на проруските сили в Донбас.

Компанията „Монблан“, която принадлежи на Сергей Бубка и брат му Василий, оперира в териториите от Донбас, които са под руски контрол и продава гориво на „руските сепаратисти“, показва проучване на портала Bihus.info.

ВИЖ ВИДЕОТО:


„Вярно е че не става дума за огромна сума – това са 830 000 рубли (около 10 хил. евро), но скандалът е предизвикан от разкритието, че украинската фирма, нарушила ембаргото е собственост на известния Бубка, който търгува с окупаторите на страната си“, пише изданието.

Журналистите откриват, че компанията му се е появила в руския регистър на юридическите лица в началото на 2023 г., а през май тази година е сключила официални договори в подконтролния на Русия Донбас за доставка на гориво за над 800 000 рубли.

Всички договори са подписани от Василий Бубка, който е управител на фирмата. Братът на Сергей Бубка е гражданин на Руската федерация, а легендарният лекоатлет фигурира в същите документи като гражданин на Украйна. Иначе и двамата са родни и израснали в гр. Луганск (Донбас).

Семейната компания на братята има шест бензиностанции, като всички те се намират в освободената от Русия Донецка област: четири в гр. Донецк и по една в съседния Макеевка и близо до Волноваха.

Сергей Бубка и Виктор Янукович през 2007г.

Рускоезичният Сергей Бубка и преди е бил критикуван публично заради проруските си възгледи. Той беше представител на Партията на регионите, ръководена от сваления с преврат през 2014 г. украински президент Виктор Янукович.

През април миналата година украинският портал „Спорт“ го обвини, че чака „накъде ще задуха вятърът“ и едва когато стане ясно дали Украйна или Русия ще победи, Бубка щял да вземе страна.

От Майдана през 2014 г. до ден днешен легендарният спортист, който живее в Киев не е направил нито едно изявление в подкрепа на Украйна и нейните националистически правителства. Нещо, заради което е критикуван остро от националистическите среди в страната.

Той никога не е осъждал Русия като агресор, както и не се е застъпвал за въвеждането на санкции срещу спортисти от Русия и Беларус.

Подобно неутрално поведение демонстрират още стотици популярни личности в Украйна, някои от които след началото на СВО емигрираха в Русия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Тъжно е да гледаш, как се променят някои хора, притиснати от ситуацията. Войната между руси и укруси е война между братя, но нито една от страните не прощава „предателство“. В тази ситуация човекът е принуден да покаже позиция и в много случаи това не е истинската му позиция. Тъжно ми е да гледам новите скечове на „Дизел шоу“, много добро украинско предаване, където артистите бяха от цяла Украйна, от Беларус и Русия и разсмиваха всички, на руски. Сега мовят, шегите им са постни и политкоректни. Тъжно! В началото говореха за мир, за разбирателство, не правеха предавания, но не може вечно. Войната те дърпа, войната става лична, покрай убитите близки и познати, войната озлобява. Никой не може да остане неутрален и всеки сам решава, но вече не е герой или любимец на другите.

    • Ти разбираш на мове ли.Иначе как ще гледаш ,,Дизел шоу,,.Предаванията са на украински, а заглавията на клиповете в ютюб са на руски. Почти всички го првят този номер.Затова, че чрез такъв евтин кликбейт са ме подлъгали да вляза на канала, аз им слагам един дизлайк и веднага излизам. Под видеото на някакъв украински филм една даже ми предложи да съм научела украински,че да мога да им гледам филмите и предаванията.Много лесен бил. Тия наистина силно не са наред с главите – ще уча аз някакъв диалект, че съм умряла за укрсински филми. Докато бяха на руски гледах, сега да си ги гледат само те, като са толкова ,,умни,,.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *