Топ дипломатът Валентин Радомирски: Напрежението между Русия и САЩ ескалира не с дни, а с часове! Какво следва:

Геополитическото напрежение ескалира не с дни, а с часове и няма данни за разговори между Путин и Байдън. Наскоро руският президент отказа телефонен разговор с Макрон, който в последно време беше нещо като посланик и главен преговарящ от името на Солидарния Запад с Русия.


Плаха надежда дава съобщението, че Джо Байдън, който бе заявил, че няма да участва в срещата на Г-20 в Индонезия, ако там бъде поканен и присъства Путин, в момента все още разглежда възможността за пътуване до Джакарта.

Намираме се в етап, в който Западът със зъби и нокти защитава статуквото, което си завоюва след разпадането на СССР и европейската социалистическа система, а Китай, Русия, , Индия, Иран и някои други страни търсят промени.

Финансовият капитализъм, какъвто го познаваме от средата на 80-те години, приключва и вече е напълно несъстоятелен. Краят му беше предсказан от много хора (например Линдън Ларуш), които смятат, че глобалният финансов капитализъм е фундаментално изкривяване на принципите на националната предприемаческа икономика на САЩ.

В Русия Андрей Фурсов също много говори и пише по тази тема. Холандският професор Кейс ван дер Пийл посочва, че всички възможности на този тип капитализъм, който всъщност се появи успоредно и беше пряко следствие от разпадането на СССР, вече ги няма. А това води глобализацията до колапс. И, разбира се, колапсът на тази най-сложна западна система предизвиква в САЩ и партньорите му желание да предприемат извънредни мерки, за да предотвратят промяна в световното лидерство, да попречат на Русия и Китай да заемат лидерски позиции в света след икономическия, финансов и системен крах на Запада.

На Западния свят му е необходима еволюция на съзнанието до степен, да приемат възможността за съществуването в едно поле на различни цивилизации. Но това няма да е възможно след ядрен (дори и тактически) удар. Защото и след него пак ще се окажем в ситуация, в която е необходимо да се формира култура на мира. И това е основният проблем: каква може да е културата на мира в тези условия, когато някои от играчите в тази ситуация частично загубиха ума си? Въпросът за културата на мира все още остава, защото е фундаментален въпрос. Тъй като без култура на мира съществуването на човешката цивилизация е невъзможно.

Валентин Радомирски е български дипломат и външнополитически експерт. Бил е съветник по външната политика и националната сигурност на министър-председателя Сергей Станишев (2005-2009) и посланик на България в Румъния (2009-2012)

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. САЩ няма да се предадат баз употреба на ядрено оръжие.
    Да това става все по очевадно.Трябва да изхвърлим нашите ПОДЛЕЦИ ,ПОДЛОГИ и ПРЕДАТЕЛИ от УПРАВЛЕНИЕТО НА България
    защото те ще ни ДОУНИЩОЖАТ ПО ЗАПОВЕД СА САЩ.
    Тези предатели не ги интерисува нищо друго освен своето селско нищожно мислене.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *