Сърбия струпва войски на границата с Косово (С ВИДЕО)

Обстановката в Северно Косово продължава да се нажежава. В няколко Телеграм канала се появи видео, което показва как Белград прехвърля военна техника към границата с Косово.

Според съобщения в сръбските медии Нишката сухопътна бригада, заедно с 63-та въздушнодесантна бригада, са пристигнали в граничната област Рашка – само на седем километра от демаркационната линия с Косово. В района вече са се струпали и 5 хиляди жандармеристи в повишена готовност.

По-рано сръбските медии разпространиха информацията, че Белград е отправил спешна молба до силите на КФОР за разрешение да разположи 1000 сръбски военни в Косово и Метохия, позовавайки се на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Въпреки че, както президентът на Сърбия Александър Вучич каза: „Не очаквам тази наша молба да бъде одобрена“.

Сърбия струпва войски и военна техника по границата с Косово. ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/N4KKJKn7O1s

В неделя вечерта президентът Вучич се обяви за деескалация на напрежението, като в същото време настоя за освобождаване на арестуваните от косовските власти сърби в Северно Косово.

След заседание на сръбския национален съвет за сигурност Вучич каза, че косовските сърби не трябва да предприемат насилствени действия срещу силите на НАТО и членове на мисията на Европейския съюз в Косово. Днес в Прищна пристига специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар за разговар с косовския премиер Албин Курти.

„Никой при никакви обстоятелства не трябва да бъде замесен в нападения срещу ЕУЛЕКС и КейФОР“, каза сръбският президент пред Ройтерс.

Той отказа да даде подробности за решенията, взети на националния съвет за сигурност. На въпрос дали Белград ще се стреми към деескалация на ситуацията в Северно Косово, той отговори: „Абсолютно“.

Припомняме, че сръбски демонстранти блокираха основни пътища в населените изцяло със сърби 4 общини в Северно Косово в събота. Причината за барикадите е ареста на бивш сръбски полицай. По-късно косовската полиция, която се опита да разруши барикадите, беше подложена на обстрел на няколко места, а шокова граната беше хвърлена срещу автомобил на мисията на ЕС в Косово. Няма съобщения за пострадали.

След ескалацията на напрежението ЕС, САЩ и НАТО призоваха всички страни към сдържаност и поискаха вдигането на барикадите.

Вучич обвини властите в Прищина и конкретно косовския премиер Албин Курти, че умишлено провокира етническо напрежение чрез „безбройни незаконни действия в ущърб на косовските сърби“.

„Тъкмо човек да реши, че сме се разбрали за нещо, и веднага властите в Прищина вадят от ръкава си и ни отварят друг проблем“, каза сръбският президент.

Той настоя за освобождаването на арестуваните сърби и за изтегляне на косовската полиция от северната част на страната в съответствие с постигнатото с посредничеството на ЕС споразумение, което изисква съгласието на сръбските кметове в района.

Имам въпрос към нашите американски партньори: Кои споразумения спазва Прищина и кои спазват американците? Притиснати сме до стената. За мен това е най-трудният ден, откакто съм президент на Сърбия. Остава ни само да призоваваме за мир и никой да не пречи на КFOR и EULEX, но също и настояваме за освобождаване на арестуваните невинни сърби. За случилото се не чувстваме вина, съвестта ни е чиста. Ние няма да спрем да се борим. Посланието ми към нашия народ в Косово е да уважава КFOR и EULEX. Не позволявайте на никого да ви провокира, заяви Вучич днес във видео-обръщение към нацията. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Да Вучич фашистите не разбират православните християни.САЩ ще отворят нов фронт на Русия.

  2. СЛАВА БРАТСКА СЪРБИЯ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД СМЕ С ВАС БРАТЯ БЕЗ УПРАВЛЯВАЩИТЕ БЪЛГАРИЯ ФАШИСТИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ КОСОВО Е БРАТСКА СЪРБИЯ !

  3. Който от векове граби България, накрая изчезва като държавица. Нека сърбите се замислят над тези думи.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *