Руският посланик в Сърбия: Ситуацията в Косово повтаря случилото се в Украйна

Сегашната ситуация около Косово напълно повтаря всичко, което се случи и се случва в Украйна. Това заяви в понеделник руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко в ефира на телевизионния канал „Россия-24“, съобщава ТАСС.

„Цялата ситуация, абсолютно всичко – и отношението на Прищина към сърбите в Косово – в умален мащаб, разбира се, повтаря всичко онова, което се случи и се случва в Украйна. Същите схеми, същото поведение на Запада“, отбеляза дипломатът.

В тази връзка той цитира думите на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, който днес в обръщение към Белград обяви недопустимостта на всякакви враждебни действия срещу мисията на ЕС в Косово и международната мисия под егидата на НАТО в Косово и Метохия. „А сръбските специални служби знаят, че Прищина подготвя именно такива провокации под чужд флаг срещу мисиите на НАТО и ООН, за да обвиняват за тях косовските сърби и Белград. Това е отдавна известна практика на западните служби, която те вече са използвали многократно в различни страни по света“, добави руският посланик.

На 10 декември косовската полиция арестува Деян Пантич, бивш сръбски полицай – и му отправи изфабрикувани обвинения. В отговор населението в четирите сръбски общини в Северно Косово блокира с барикади преминаването по магистралата от Прищина към Сърбия и Европа в няколко населени места в близост до двете КПП-та със Сърбия и излезе на протест.

ГРАФИТ ВЪРХУ СТЕНА В СРЪБСКАТА СТОЛИЦА БЕЛГРАД: „КОСОВО Е СЪРБИЯ, РУСИЯ ЩЕ НИ ПОМОГНЕ“

Припомняме, че през август, 22 г. руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко обяви, че Косово не е самодостатъчна територия, която може да съществува като отделна държава, а е оръдие на Запада, също като Украйна.

Той обвини ЕС и САЩ, че целят да поставят Сърбия „на колене“ в конфликта с Косово. Искат да принудят президентът Александър Вучич да откъсне страната от приятелските й отношения с Русия и да я превърне в русофобски анклав под западно влияние.

„Тази територия – така наречената Република Косово, разбира се, не е самодостатъчна. Точно както киевският режим, по същият начин и режимът в Прищина е оръдие в ръцете на Вашингтон и на Европейския съюз. Основната цел на целия този тлеещ конфликт е Сърбия да бъде окончателно поставена на колене. В конкретния случай – като се използва Косово, както и въпросът с Република Сръбска в Босна, за да се окаже натиск върху Вучич, върху Белград. А тук вече идва главната цел – да бъде принуден Вучич да се присъедини към анти-руската коалиция и скоростно да вкара Сърбия в НАТО и в капана ЕС“ – заяви Харченко.

Представителят на Кремъл обвини САЩ за политиката им методично и целенасочено да поддържат напрежение на Балканите и разясни, че именно те стоят зад конфликта между Белград и Прищина

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. КОСОВО Е БРАТСКА СЪРБИЯ ! БРАТЯ СЪРБИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е С ВАС БЕЗ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ФАШИСТИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ ЩЕ НИ СПАСИ !

  2. С две ръце стискам палци да успеят сърбите да си върнат за Югославия. Да им натрият мутрите гадни фашистки.

    • Не ги мисли тези изроди сърбите, а се огледай какво се случва в Тракия – Българската.

      • Подкрепям сърбите защото на времето скочиха като мъже и ако не бяха ФАЩ, щяха да сложат албанците където им е мястото. А у нас? – какво правят циганите и какъв отпор срещат – никакъв.Има пророчество на Сава Севрюкова, че българите ще се събудят и ще скочат когато Турция се опита да вземе Тракия. Да видим.

      • То и аз ги подкрепям, но не забравям българската история.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *