Съотношението на силите в света е променено! България Влиза в Руската Сфера на Влияние!

Май започна да става ясно, че „краят на историята“, прогласен от самообявилите се за победители в т. нар. „студена война“ западни либерални държави, се отменя. В края на миналия век обявяването му предизвика истинска еуфория и бе представено като тържество и триумф на либерализма, западната демокрация и европейските ценности. Съветският съюз се разпадна заедно с Варшавския договор и от тук насетне над целокупното планетарно човечество щяха да бдят само Америка и НАТО. Въодушевените либерали се видяха победители над комунизма, над Русия и славянството… а бъдещето ни се представяше като тотална доминация на Запада над Изтока. САЩ и сателитите им в Европа повярваха, че оттук – нататък тяхната идеология ще триумфира, тържествува и вилнее в целия свят. И в България също.

Но за някакви са 30 години този свят, преименуван от „победителите“ на „глобален“, „либерален“, „евроатлантически“, се видя, че „краят на историята“ още веднъж се отменя и този път за напълно неопределено и крайно далечно бъдеще. За сметка на това съотношението на силите започна да се променя и Далечният Изток заедно с Русия и славянството и Православието започтаха да се надигат със заявката, че идва новото им бъдеще. Русия и Китай, а с тях и Индия, Иран, Бразилия, Южна Африка, се въздигаха все повече икономически и военно-политически, заговорваха с все по-укрепнал глас и предупреждаваха самозабравилия се Запад и Америка, че времето им изтича и вече други определят световния ред.

Люспите от очите на Америка и НАТО май вече паднаха и те вече виждат, че господството им не просто е застрашено, но и вече им е отнето. Макар още да не им се иска да повярват и това неверие ги кара по инерция да си измислят аргументи, че още им е позволено да санкционират и налагат на народите как да живеят.

Всичко в България след 1989 г. бе подчинено на този прословут „край на историята“. В резултат на старателно прикривана криминална контрареволюция, завоалирано наречена „преход към пазарна икономика“, бе сменена социално-икономическата система у нас и бяха реставрирани капитализмът и неговата буржоазия; натрапен ни бе дори „нов цивилизационен избор“ – влизане в западните структури за контрол на държавите НАТО и ЕС бед някой да пита нашия народ дали иска. Държавата ни премина към общността, срещу която по-рано воюваше политически и идеологически; индоктринираха ни с нови „нравствени ценности“. И благодарение именно на тях рязко се увеличи престъпността и особено организираната, корупцията достигна до непоносими размери; личността се разпадна, а обществото се опростачи. Никога преди нацията ни е преживявала подобен упадък като днешния, който застрашава не само нейната цялост, но изобщо и съществуването й заедно с националната държава.

Пораженията, които западния неолиберализъм нанесе на българския свят, са толкова тежки и засягащи неговата същност, че би трябвало да се замислим най-сетне за това как да се освободим от агресията на тази безчовечна идеология. Защото ни е стегнала истинска и мащабна хуманитарна криза във всички сфери на живота.

Целият свят вече започва да осъзнава в каква гибел е натикан и трескаво търси начини да промени съществуването си, за да се съхрани.

Има достатъчно знаци, доказващи, че са настъпили сериозни и дълбоки изменения в общественото съзнание, водещи до преодоляването на либерализма и устройването на някои от великите държави върху други политически принципи, стратегии и идеи. Това стана възможно след видимия упадък на Запада и Америка в резултат на настъпилата необратима криза на капитализма. Последната криза на този модел, която е системна и следователно невъзможна за решаване.

Съотношението на силите в света се променя все повече и повече и днес може да се каже, че той се доминира не от досегашните си американски хегемони, а от Русия и Китай! Това се вижда и от последните разговори на президентите на Русия и САЩ. Рязко е сменен тонът на руската дипломация, а Путин публично заявява на публично съвещание с ръководството на руската армия, че на Русия й е дошло до гуша и повече няма да търпи да й бъдат диктувани условия. Русия има своите жизнени интереси и не позволява никому да ги нарушава или отнема. САЩ очевидно приемат това, което Путин им представи като ултиматум, съгласни са с него и се канят да отстъпят на Русия онова, което й отнеха през 90-те години на миналия век. Договорът, който ще подпишат в Женева в средата на януари е красноречив- Вашингтон ще отстъпи на Москва заграбените от него в края на века руски „зони на влияние“. Като в една от тях е и България!

Това май само у нас не се вижда и разбира. Толкова са зависими от западни структури българските държавници, политолози и анализатори, че в момента не вярват дори на очите си, а чакат да им го съобщят „западните им началници“. Тези неща обаче се казват „отвън“, когато вече е късно… И единственото, което ще им остане на някои от тези нашенски западни агенти, ще е да се евакуират във Вашингтон, за да не ги съдят.

Новите реалности изискват ново мислене и поведение на българската държава. Нейните ръководители трябва да осъзнаят какво се е случило и особено какво ще се случи в най-близко бъдеще. Ако продължават да се държат политически инфантилно и да повтарят като комплексирани папагали, че „България е лоялен съюзник на НАТО и САЩ“, ще ги сполети съдбата на колегите им от 30-те и 40-те години на ХХ век, които до последно се кълняха във вярност на нацистка Германия и Хитлер, и им декларираха, че България никога няма им измени и ще им остане докрай верен съюзник. България заплати висока цена за тяхната политическа глупост и сервилност, губейки завинаги възможността да си върне някои български територии и нещастни сънъродници. Такава ще бъде цената и на глупостта и сервилността на днешните ни управници, ако не осъзнаят отговорността си и продължат да упорстват „като магаре на мост“ пред новите реалности.

Затова много спешно трябва да започнат да отварят врати на изток и да затварят, дори да затръшнат някои от онези, сочещи на запад, за да влязат в новите реалности и за да бъдат добре приети в тях! Иначе ще се чудят защо им обявяват война, след като 4 дни преди нахлуването на руските войски проформа са назначили ново про-руско правителство, и ги изправят пред народен съд! А той съди сурово! Но пък справедливо…

Скоро ще настъпи новият „край на историята“ и съобразно неговите нови идеи, ценности и начин на обществено устройство в Европа и в света ще се формират нови зони, кръгове, военно-политически съюзи и лоялни съюзници. Светът се подготвя за новия многополярен модел на управление на планетата, в който предимството ще е на онези държавни субекти, които още от сега осъзнават характера на бъдещето и се подготвят за него. А не се бият в гърдите като глупаци, че са „лоялни съюзници“ на една западаща западна цивилизация… Skandalno.net

Авторът Д-р Панко Анчев е историк, геополитически анализатор, член на СБП и на Българския ПЕН-център. Автор на повече от 20 книги и стотици геополитически анализи.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. А ДАНО ПО СКОРО БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ ДА Е С НАС НАВЕКИ А М И Н

  2. В тоя сайт чета най-добрите, най-смислените, най-отговорните материали. Анализът е брилянтен, но кой може да замени сегашните подлоги, тези, които бързат да изпълнят поръчките даже за по- малко от 100 дни, да строят ненужни мостове, да искат американски военни, да купуват ам. оръжие и да „треперят“ за украинските проблеми. Няма друг народ с толкова подлеци на глава от населението, затова сме били 5 века роби, затова сме все бедни и мизерни.И само за времето до настоящата демокрация с този народ бе постигнато ниво , невиждано в цялата ни история.

  3. Стига приказки и вопли. Наближава 12.01.Мислете и действайте.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *