Столична община отказа да съгласува шествието “Безсмъртен полк”, но не посмя да го забрани

Столичната община не съгласува, но и не забрани провеждането на заявеното за 9 май шествие „Безсмъртен полк – България“. Мероприятието е международно по инициатива на Москва и е в памет на всички загинали в борбата с фашизма през Втората световна война. Преди дни столичните общински съветници от „Демократична България“ призоваха кмета Йорданка Фандъкова да забрани провеждането на шествието в София, обявявайки го за руска пропаганда.

В 9:30 часа на 9 май шествието на „Безсмъртния полк“ в София ще поднесе цветя пред Паметника на незнайния воин и ще се отправи към Паметника на съветската армия.

Съгласно закона за събранията и митингите заповед за забрана може да се издаде, ако от правоохранителните органи бъдат предоставени несъмнени данни, че събитието нарушава обществения ред. Такива в установения по закон 24-часов срок не са получени“, обясняват от общината решението да не забранят провеждането на събитието.

На 5 май Столичната община е уведомила отново ДАНС и СДВР за заявеното шествие и това, че то няма да бъде съгласувано от нея. Поискани са становища и проверки, въз основа на които при необходимост да се приложи чл. 13 от Закона за събранията и митингите, а именно, прекратяване, става ясно още от съобщението на Столична община.

Шествието се провежда в Деня на Победата – 9 май. То се проведе и миналата година в София, въпреки войната. Организатор на събитието е фондация „Безсмъртният полк“.

Организацията за тазгодишното шествие вече тече на специален сайт. „Единствените знамена, които ще е разрешено да се веят по време на паметното шествие са знамената на България, Русия, на Победата и на СССР. Използването на друг тип лозунги и слогани е препоръчително, доколкото те са тематично свързани с празника на Победата и с Безсмъртния полк“, пишат организаторите.

Общинските съветници от „Продължаваме промяната – Демократична България“ – Варна също като колегите си в столицата, изпратиха декларация до кмета на Варна Иван Портних, с която настояха да бъде отменено шествието на Безсмъртния полк на 9 май и проявата да бъде забранена.

Те припомнят, че през изминалата година този военен парад е бил забранен в много европейски държави заради агресията на Русия в Украйна, като кметът на Рига (в която 52 % от населението са етнически руснаци-б.р.) дори го нарече „фестивал на смъртта“. „На шествието в центъра на София имаше символи KGB и Z, руски знамена, портрети на Путин и Рамзан Кадиров“, посочват още в доноса си до варненския кмет общинските съветници от ПП и ДБ (които русофилския ни народ вече масово нарича „Коалиция Сорос-Донос“ и „Доносническа България“).

„Това е ясен знак, че прояви, подкрепящи държава – спонсор на тероризма, са неприемливи на територията на държава членка на ЕС. Само една от причините за забрана е обявлението за събитието, което гласи: „Единствените знамена, които ще е разрешено да се веят по време на паметното шествие са знамената на България, Русия, на Победата и на СССР„“, гласи още декларацията на общинските евро-атлантически доносници ПП и ДБ.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. СЛАВА С С С Р !
    БЛАГОДАРИМ ВИ ЗА ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМА НА ВСИЧКИ ВАС 27 МИЛИОНА СКЪПИ БРАТСКИ ЖЕРТВИ !
    ЩЕ ВИ НОСИМ В СЪРЦАТА НИ НАВЕКИ !
    СВЕТЛА ПАМЕТ !
    НИСЪК ПОКЛОН !

  2. ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОИТЕ НА РУСИЯ!ПОКЛОН! ВИЕ,СКЪПИ РУСКИ БРАТЯ ,ПИШЕТЕ НОВАТА ИСТОРИЯ! СЛАВА НА РУСИЯ! СЛАВА НА ПУТИН!

  3. Поклон, дълбок поклон пред братята – руси! Думите не стигат, благославям ви! Христос с Вас!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *