Стефан Софиянски: България имаше много по- СИЛНА ИКОНОМИКА преди да влезе в ЕС! Но Борисов я провали:

„България имаше много по- силна икономика преди да влезе в ЕС. Ние сме единствената държава в ЕС с БВП на глава от населението под 10 000 евро. При тези условия, влизането ни в еврозоната е невъзможно“. Това коментира днес бившият премиер Стефан Софиянски.

Стандартът ни на живот е толкова нисък, че приемем ли еврото икономиката ни буквално ще се счупи. Първото изискване за това е икономиката ни да е достатъчно силна, за да поеме шоковото увеличение на цените, скокът на заплатите и пенсиите. В момента обаче тя е неефективна, а годишният й растеж е минимален – крайно недостатъчен за влизане в еврозоната, пояснява Софиянски.

В периода 1997- 2007 г. България изгради и надграждаше добре развита и стабилна икономика. Тази тенденция обаче не успя да се запази заради последвалата поредица от слаби управления – най- вече заради трите правителства на Бойко Борисов.

В управлението на страната ни в момента цари пълен хаос и няма никаква идея какво да се прави. Например: някой знае ли какъв точно вицепремиер е Томислав Дончев? За какво отговаря? Ами третият вицепремиер – жената, която замени Валери Симеонов? Нито сме я чували, нито сме я виждали оттогава.

Някой може ли да обясни защо в последните дни на годината се раздават стотици милиони и милиарди – без никакъв отчет и незнайно за какво, вместо да се разпределят и вкарват в икономиката плавно през цялата година?

Безспорно най- големия провал в 10- годишното управление на ГЕРБ е загубата на проекта за газопровода „Южен поток“. Борисов с лека ръка отхвърли тази примамлива хапка с оправданието, че сме щели да станем прекалено енергийно зависими от Русия. Обяснение за глупаци. Защото така изпаднахме в тотална енергийна зависимост от Турция! Може ли Борисов да обясни каква е логиката да внасяме газ от Гърция или Турция, след като и двете държави не са производители?!

Загубата на „Южен поток“ е тежък удар по икономиката ни за десетилетия напред и ние тепърва ще осъзнаваме това, категоричен е Стефан Софиянски.

Бившият ни служебен премиер коментира и скорошното изказване на немският икономист Стив Ханке, който често родните медии спрягат като „бащата на валутния борд“ у нас. Ето какво разказа Софиянски за единствената си среща с немският експерт:

Стив Ханке не е никакъв баща на българския валутен борд. Всъщност, той беше против въвеждането му в България. Срещали сме се само веднъж в кабинета ми, докато бях служебен премиер. Поиска да го назнача в екипа си и ми поднесе договор, в който си беше определил заплата от 40 000 долара. Помолих го любезно да напусне.

Малко по- късно обаче същият все пак се пласира – при президента Петър Стоянов. Стана част от екипа му. Ханке започна да подкрепя въвеждането на валутния борд у нас чак когато стана кристално ясно, че ще подпиша споразумението с МВФ. Решението за въвеждането на Борда беше изцяло българско, на служебното правителство, което оглавявах. Не зная кой и как реши, че Стив Ханке има нещо общо с въвеждането на валутния борд у нас! Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Мисли си, че хората сме забравили какъв „топ“ крадец беше!

    • А това отменя ли твърденията му, че Борисов е не топ, а мега крадец?!?

  2. Икономиката-силната,беше преди 1989!!!След това започна да запада,а сега просто НЯМА!

  3. ПРЕДИ БОРИСОВ ИКОНОМИКАТА БЕШЕ ПОЧТИ НУЛЕВА – „0“ . Всичко бяха кухи фирми, сега има 3 пъти повече действащи фирми и 10 пъти повече работа , НЕ Е ЗАРАДИ БОРИСОВ А ЗАРАДИ ЛИПСАТА НА СОФИЯНСКИ, КОСТОВ, ГЕЧЕВ И др ИКОНОЧИЧЕСКИ ГЕНИИ

    • 1160, пишеш пълни глупости. След идването на Борисов на власт още през 2010-2011 започнаха фалитите и голямото закриване на фирми от малкия и средния бизнес. За тия две години над 150 хиляди фирми бяха закрити или обявиха фалит. Цялата стратегия на ГЕРБ е в България да остане само едър бизнес. И към днешна дата, към 2019 г. това вече е факт. Икономиката се увеличила. Как ще се е увеличава след като населението на България продължава да емигрира, бе, идиот! Хей, 1160, ти си един скапан гербаджийски трол.

  4. Софиянски следващ премиер.Само той може да ни измъкне от блатото в коети ни вкара Борисов.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *