След срещата на Г- 7: САЩ в Тотална Изолация! Европа се умори от сблъсъка с Русия и спря да се подчинява на Вашингтон! Коментар на Любомир Кючуков:

Темите Иран, търговските войни на САЩ срещу Китай и половината свят, климатичните промени и пожарите в амазонската джунгла, както и Брекзит бяха най-обсъжданите наболели световни проблеми на срещата на Г-7. А изолацията на американския президент Тръмп и представляваната от него САЩ стана очевидна“. Това каза пред БНР Любомир Кючуков – бивш посланик на България във Великобритания и директор на Института за икономика и международни отношения.

Предварително обявената като водеща тема на срещата на Г-7 – темата за неравенството, която трябваше да бъде най-застъпената в дискусиите, беше тотално игнорирана – до степен, че никой дори не я спомена. Темата за завръщането на Русия във формата Г-7 също отиде на втори план, въпреки че преди срещата всички я сочеха като основната интрига. Друга една тема беше ембаргото срещу Иран. Която бе обсъдена, но без участието на САЩ.

Икономическото ембарго срещу Иран е тема, по която Европа и САЩ не намират общ език вече втора година. И на тази среща Европа категорично отказа да подкрепи САЩ в търговската му блокада срещу Техеран, въпреки очакванията да отстъпи заради напрежението в Ормузкия пролив. Теми като Иран на ЕС все по- често му се налага да обсъжда в една доста непривична конфигурация – заедно с Турция, с Иран, с Китай дори… докато САЩ остават изолирани в тези отношения“.

Любомир Кючуков

Позицията на ЕС по въпроса е: Да се намали напрежението, да се признае договора за Иранската ядрена програма. Отделно Европа съдейства за отмяната на американските санкции срещу Иран, но реални редултати засега няма.

САЩ си остават изолирани и в своя протекционистки подход по отношение на националната им икономика. ЕС не поощрява Вашингтон, дори не го подкрепя в търговската му война срещу Китай. В евро-атлантическите бизнес кръгове все по-усилено се говори за нова циклична икономическа криза, която ще настъпи до броени месеци. Криза, за която се смята, че е плод на търговската война и протекционистките мерки на САЩ, коментира още Любомир Кючуков.

Основната динамика в отношенията, която се отрази в срещата на Г-7 касае евроатлантическото пространство: „Все по-голямото разминаване между политиките и идеологиите на ЕС и САЩ ще доведе до частичен разрив между тези два големи икономически субекта. Разривът е както по отношение на управлението на икономиките, така и във визиите за сигурността и в цялостния подход към световните проблеми“.

Характерът на групата Г-7 е политически, уточни Кючуков: „Това е група на условния Запад, която включва и Япония. ... В Биариц, Швейцария наблюдавахме сблъсък на два подхода – прагматично-традиционалисткия на Тръмп срещу неолибералния, идеологизиран подход на останалите държави, като най-ясно това беше формулирано от канадския премиер Трюдо, който каза, че това е среща на либералните държави и свободните икономики“.

Очевидна и дори крещяща е необходимостта от диалог с Русия. Нещо, което не се отрича и от много от европейските държави, „но не по начина, по който настоява за това Тръмп“, заяви Кючуков.

В Европа вече се усеща много сериозна умора от сблъсъка с Русия: „Конфронтацията започва да се превръща във фактор, който се самовъзпроизвежда и вече води към безумни действия и от двете страни, като надпревара във въоръжаването например. Отсъствието на диалог между Брюксел и Москва пречи да се търсят конструктивни решения на много външни проблеми, в част от които Европа и Русия имат еднакъв интерес“. Така че, със сигурност на следващото събиране на Г-7 догодина Русия ще бъде поканена да се присъедини. Въпросът е само дали като пълноправен член или в някакъв друг формат“, завърши Любомир Кючуков. Skandalno.net

Надя Колева, Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. БЕЗ ВЕЛИКА РУСИЯ СВЕТА НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА БЪЛГАРИЯ ИЗОБЩО

  2. МИРОТВОРЕЦ,НЕ ХОДИХ ЗА ГЪБИ КАТО ИДИОТИТЕ И ГЛАСУВАХ ПРОТИВ ГЕРБ И ПАТЕРИЦИТЕ НА ГЕРБ каза:

    НАЙ-МОЩНАТА ИКОНОМИКА В МОМЕНТА Е КИТАЙ, СЛЕДВА РУСИЯ. ТА ФОРМАТА Г7 ТРЯБВА ДА Е КИТАЙ, РУСИЯ, САЩ, ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ, ИРАН , БРАЗИЛИЯ. В ТОЗИ ФОРМАТ САЩ СЪВСЕМ ЩЕ ИЗПАДНАТ В ИЗОЛАЦИЯ И В ТОЗИ ФОРМАТ ЯВНО НЯМА ДА СА В Г7, ЩЕ СЕ ОТКАЖАТ. ТОВА СА РЕАЛНОСТИТЕ. ПЪК КООЙТО САМ СИ ГО НАПРАВИ И НАЙ-ГОЛЕМИЯ МУ ВРАГ НЕМОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ- БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА.

  3. Слава на нашия закрилник и брат САЩ Ние Българският народ Винаги ще любим и тачим всичко Американско. Нашият водач Борисов пак ще го изберем и завинаги ще пребъде. Слава на Любимия навеки брадски САЩ ЕС и ГЕРБ

  4. На мястото на Pусия, ако изведнъж Г-7 стане отново Г-8, и я поканят, аз не бих пpиел поканата. Скоpо стpаните от Г-7 ще се молят на Pусия и Китай да ги пpиеме в БPИКС.

  5. НАТО ЕС САЩ СОРОС БЪЛГАРОУБИЕЦА БОРИСОВ И МАФИОТСКАТА МУ ШАЙКА ГЕРБ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ИСКАМЕ СИ Н Р Б ЗАЕДНО СЪС ОБИЧАНИЯ НИ НАРОДЕН ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е САМО СЪС БРАТСКА РУСИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *