Скот Ритър: Руската армия провежда класическа Векторна Стратегия и напредва бързо (С ВИДЕО)

Скот Ритър е бивш офицер от разузнаването на американската морска пехота и автор на книгата „SCORPION KING: America’s Suicidal Embrace of Nuclear Weapons from FDR to Trump“. Служил е в Съветския съюз като инспектор по прилагането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег (INF), служил е в щаба на генерал Шварцкопф по време на войната в Залива, а в периода 1991 – 1998 г. е бил главен инспектор по оръжията към ООН в Ирак. Twitter @RealScottRitter

Американският експерт Скот Ритър за военната операция на Руската федерация в Украйна:

Анализирам само в качеството ми на военен и не желая да се забърквам в политически казуси. От началото на кариерата ми в продължение на години изучавах тактики за затваряне и унищожаване на съветските сили чрез огнево маневриране. Изучавал съм ги като противници и познавам в дълбочина тези момчета. Изучавах ги 35 години, тяхната доктрина и оборудване, техните военни тактики.

Това, което виждаме да правят днес в Украйна, е класическа многовекторна стратегия. Целта на този тип стратегия е да разпокъса вражеските сили, да ги задържи на място, да унищожи командните им пунктове, да обгради вражеската армия и да превземе стратегически важни обекти. Стратегията включва още заобикаляне на укрепени райони, където ако руснаците нападнат фронтално, битката би била твърде кръвопролитна. Не е лесно да отнемем инициативата на руснаците при този техен план на действие.

Скоростта на настъпление на руските войски е по-висока от скоростта на германските войски в операция „Блицкриг“ през Втората световна война. Така че, ако някой твърди, че се движат „бавно“ – не, не е бавно, това е най-бързото напредване на войски в историята на 20-ти век.

Особено ако вземем предвид, че в първия ден на военната операция украинската армия се състоеше от 260 000 професионални войници, обучени и оборудвани по стандартите на НАТО, с тясно свързана система на командване, ефективно управлявана от добре подготвени офицери. Към тях трябва да прибавим и 200-300 000 резервисти, спомагателни части и служби.

А руснаците започнаха операцията си с едва 190-200 000 войници (в това число и милициите на Донбас), за да се изправят срещу сила от 600 000 украински войници. В началото на кампанията украинците имаха предимство в жива сила 3 към 1. Но въпреки това загубите за последната седмица показват че на 1 убит руски войник се падат 6 украински. За сравнение давам Втората световна война, където при широкомащабни битки за унищожение между САЩ и Германия на всеки убит американец се падаше 1,3 – 1,4 германци. Това съотношение позволи на американците да печелят битките и да напредват към Берлин.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Съотношението на руски към украински човешки загуби е 1 към 6 и е съкрушително поражение за украинската страна. Една от причините, възпрепятстващи още по-скоростното напредване на руснаците, е, че руската страна още в началото на операцията обяви намерението си да избегва жертви сред украинските военни. За мен, както и за всички, беше абсолютна изненада, че руснаците започнаха операцията си в Украйна с една ръка, вързана зад гърба. Напредването е много спокойно, прецизно и внимателно. Руснаците се опитаха да преговарят с всички украински части, заели укрепени позиции в големите градове, в опит да сведат до минимум цивилните жертви и унищожаването на градската среда. В първите дни на операцията и след това те така и не изстреляха нито една ракета срещу украинските казарми. А можеха. Особено в първите часове на операцията си с обстрел срещу казармите можеха да избият половината личен състав на украинската армия. Вместо това ги пощадиха и казаха – „предпочитаме да си останете в казармите и да се откажете от съпротива, защото претенциите ни не са към вас, ние сме тръгнали на лов за по-големи риби – за вашите политици“.

За съжаление на руснаците, украинците са решили да се бият и се бият много достойно. Не мога да подценя смелостта и устойчивостта на украинските военни. Те се изправят срещу много добре обучена и оборудвана руска армия, която има несравнимо по-големи тактически и оперативни предимства. И срещу нея украинците провеждат много достойни битки и сблъсъци. Но губят, губят безнадеждно. И мисля, че съвсем скоро ще видим пълната им капитулация. Когато им свършат боеприпасите, останат без храна, без питейна вода и гориво, те ще се изправят пред жесток избор – безполезна съпротива или смърт.

Водещият Лий Камп: Ще цитирам твое съобщение в Туитър, което си направил през 2014 г. по повод войната в Сирия: „Всичко, което се говори по западните канали за действията на руснаците в Сирия, на практика не е вярно“. Сега нашите медии говорят за руските военни жестокости спрямо цивилното население в Украйна. Според вас как се отнасят руските войски към цивилните жертви?

Скот Ритър: Руските войски умишлено са се лишили от огромно предимство при съвременните военни доктрини – решаващото си превъзходство над противника в огневата мощ. Бих казал дори абсолютно превъзходство. Обичайната военна стратегия на руските войски още от съветско време е да локализират целта и да я изгорят със силен ракетен огън – с артилерия, със системи за залпов огън, минохвъргачки. И след това да връхлетят с танковете си върху зачистената територия. След което набелязват нова цел и процедурата се повтаря. Тактиката е изключително ефективна и изключително брутална. Ако се приложи към вражеска армия, разположена в градска зона или в гъсто населено предградие, това ще доведе до смъртта на десетки и стотици хиляди цивилни. Прави впечатление, че сега в Украйна руснаците не прилагат тази тактика. Никъде не са я използвали в тази военна кампания. Когато стрелят по някой градски обект, те се ръководят от пристигнала предварително разузнавателна информация – какво стои срещу тях, за възможностите на противника и местоположението му. Войната е неточна наука. Казвам го като човек, който знае това от първа ръка. Проучили сте целта, избрали сте най-подходящите оръжия за премахване на целта. И изведнъж се оказва, че разузнаването е сгрешило или боеприпасите са нанесли унищожение върху по-голям периметър от планирания и изчисления. Затова при всеки случаи, когато се водят битки в населени райони, мирното население плаща най-високата цена. Това се случва и в момента. Но да се твърди, че руснаците умишлено обстрелват цивилното население, е абсолютно изкривяване на реалността

В тази операция се вижда, че руснаците са много, много внимателни при използването на оръжията. Вярно е, че в Харков, например, използваха реактивни системи за залпово изстрелване срещу цивилни обекти от градската инфраструктура. Но това, което западните медии няма да ви кажат, е, че за тези сгради руските разузнавателни групи на терен в самия град бяха докладвали, че са заети от украинските военни сили и в тях няма цивилни граждани. Да не говорим, че ако в една жилищна сграда украинската армия разположи тежко въоръжение, то тази сграда се превръща в легитимна цел за унищожение на руската армия. Такива са правилата на войната. А и не би ли трябвало първа украинската армия приоритетно да пази живота и здравето на своето цивилно население.

Ако сте взели решение да се укрепите и защитавате в жилищни райони, не може да обвинявате руснаците, че удряйки по тези райони, вършат военно престъпление. Мисля, че руснаците се провалят в един аспект и това е по отношение на пропагандата. Не казвам, че искам руснаците да лъжат. Но бих искал те да представят своята гледна точка в тази война. Защото това, заради което те нахлуха в Украйна ние научаваме през съобщенията на украинското правителство. Но руснаците имат своя гледна точка и тя е логична. Тя обаче не достига до широката западна аудитория.

Трябва да се има предвид, че ЦРУ си сътрудничи тясно с украинското министерство на информацията. А ЦРУ отговаря и за това, което се нарича „информационни операции“. Днешната информационна операция на ЦРУ в Украйна е под прикритие. Те в момента провеждат политическа акция, извършена с изричното разрешение на президента на Съединените щати. И причината, поради която трябва да получат одобрение от президента, е, че ЦРУ по закон няма право да манипулира информация, която би имала отричателно въздействие върху американската общественост. Те могат да лъжат и го правят доста успешно. Но им е забранено да лъжат, ако това засяга гледната точка на американците. А ЦРУ точно това прави в момента. То разпространява дезинформация.

Или, да го кажем по друг начин: В момента ЦРУ провежда прецизно замислена информационна операция, за да постигне вътрешнополитически резултати в Русия. Целта е да свалят режима на Путин. Те искат Путин да бъде свален. Следователно те в момента създават вътрешно недоволство в Русия, за да насочват това недоволство заедно със санкциите към събаряне на политическите механизми по които функционира Руската федерация. Всички тия механизми работят заедно за постигането на една цел и информационната операция е един от елементите.

Санкциите не на Запада не са насочени безадресно към цяла Русия. Те са насочени към определена социална класа, към руските олигарси, които САЩ смятат за ориентирани към Запада. И затваряйки достъпа им до Запада, прекратявайки ползите им от сътрудничеството със Запада, това ще разтърси целия досегашен богат начин на живот на тази класа. САЩ искат тази класа да излезе от контрол и да свали своя кремълски Саддам. Това е операция за смяна на политическия и властови режим в Русия. Затова и украинската пропаганда не се ограничава само до преувеличаване на украинските победи, както обикновено се прави във всяка война, или до омаловажаване на руските успехи. Свидетели сме на мащабно манипулиране на информацията в самата Русия и в цяла Европа.

Да вземем за пример НАТО – това е една неспособна военна организация, която избяга позорно от Афганистан. Как ще я изправиш тази бутафорна организация срещу тази руска военна машина, която виждаме в момента в Украйна? Истината е, че ако НАТО започне една конвенционална война срещу Русия, то ще бъде размазано. Но западните медии създават впечатление сред американската и европейска общественост, че руснаците са едва ли не „ниска топка“, която западът лесно може да спука. Американската общественост е под пълното влияние на пропагандата. Не можете да накарате ЦРУ да прокара лъжа тук и у дома по CNN да каже „да, всичко е лъжа“. Не е нужно да правите тези отчети. Не е вярно.

Трябва да съобщавате само истината. Не, те оставят лъжите да заживеят сами. Това изисква одобрение от правителството. Така че президентът на Съединените щати участва в операция, която измами американската общественост и хората трябва да вземат под внимание това. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Хораааа, искат да откраднат земите на малка България, без да се допитат до населението в референдум, вижте статията в „Блиц“ , защо не се настанят в големи държави, като Турция, Румъния,а в Ммалка България? Защо? Тук мирише на много гнило и съмнително!
    Ето статията от „Блиц“ – „Разузнавателна информация, че САЩ искат голяма територия в Добруджа за стартови позиции на техни ракети, стресна мрежата КАРТА“ …….и още
    „Всички, които се намират в момента в този почти обезлюден район на България, ще бъдат обезщетени и буквално изселени от района, твърди Мариела Нордел с пост в личния си фейсбук профил“

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *