Си Цзинпин: Китай направи чудо – пълна победа над бедността!

Президентът на Китай Си Цзинпин днес обяви, че страната му е сътворила истинско чудо – елиминирала е крайната бедност сред огромното си по численост население от 1.4 млрд. души. „Днес Китай най-тържествено обявява пълната си победа над бедността. Посрещаме 100-годишнината от основаването на Китайската комунистическа партия с грандиозна победа, извоювана с целенасочените усилия на цялата партия и на целия китайски народ“, заяви Си Дзинпин на официална церемония в Пекин, на която беше аплодиран от 300 хил. китайски граждани.

Цзинпин обяви, че в цялата човешка история до момента никоя друга държава не е успяла да спаси стотици милиони от бедност за толкова кратко време.

„Нашият уникален китайски успех се дължи на социалистическата ни система и на комунистическата партия“, заяви той. Освен това китайският президент предложи да сподели този опит на Пекин с останалите развиващи се икономики, както и с най-развитите такива. Само през последната година последните жители на Китай (98.99 млн. души) с жизнен стандарт под чертата на бедността, са извадени от тази категория, а също и последните 832 засегнати от бедността административни единици, както и 128 000 села“, изтъкна още председателят на Китайската народна република и генерален секретар на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин.

Официозът „Женмин жибао“ описа „историческата крачка“ с хвалебствена статия на две страници, в която името на Китайската комунистическа партия се споменава 139 пъти, отбеляза агенция Ройтерс.

По данни на Световната банка през последните 50 години Китай е превърнал от бедни в средна класа над 800 милиона свои граждани. Икономическата справка показва, че през последния половин век под мъдрото ръководство на комунистическата си партия на всеки 3 години Китай е удвоявал своето БВП. За сравнение – във втората по сила икономика в света след китайската, тази на САЩ, има 30 млн. души под чертата на бедността и броят им през последното десетилетие набъбва. Данните са на световната банка. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *