Сергей Шойгу: Полша се готви да окупира Западна Украйна

Москва ще струпа сили по западните си граници след присъединяването на Финландия към НАТО. 

Полша активно създава полско-украинска армия уж за обезпечаване на сигурността, но всъщност за окупация на Западна Украйна, заяви руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу.

Сергей Шойгу обърна внимание на рисковете, свързани с милитаризацията на Полша. „Съществуват планове за създаване на полско-украинско военно съединение, което да влезе в Западна Украйна уж да гарантира сигурността й, но всъщност то ще послужи за последваща окупация на тази територия“, каза руският военен министър на заседание на съвета на МО.

Шойгу също така добави, че Полша се е превърнала в основен инструмент на антируската политика на Съединените щати. „Съществуващите рискове са свързани с милитаризацията на Полша, която се превърна в основен инструмент на антируската политика на Съединените щати. Варшава обяви намерението си да изгради, както твърдят поляците, „най-мощната армия на континента“. Във връзка с това правителството им започна мащабни покупки на оръжия от Съединените щати, Обединеното кралство и Република Корея, включително танкове, артилерийски системи, системи за противовъздушна отбрана/въздушна отбрана и бойна авиация“, заяви министърът.

На 1 август полското министерство на отбраната съобщи, че е решило да изпрати повече военнослужещи и бойни хеликоптери на границата с Беларус, а като формална причина за това бе изтъкнато, че беларуски хеликоптери са нарушили въздушните граници на страната. На 2 август говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че темата за претенциите на Полша към територията на Западна Украйна вече се превръща в основна в полското общество.

По-рано ръководителят на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин заяви по време на среща на президента Владимир Путин с постоянните членове на Съвета за сигурност на 21 юли, че Полша планира да окупира западните територии на Украйна, като разположи там свои войски.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *