Светът навлиза в нова реалност. Новият световен ред ще е функция на интересите на Русия

В предишни публикации още преди началото на специалната военна операция на Русия в Донбас беше посочено, че Русия преминава през точката на невъзврата. Несъмнено този исторически момент ще остане в учебниците по история като повратен момент през двадесет и първи век. Предлагам да разгледаме новата картина на света, която сега се формира, но убягва от вниманието поради неистовия поток от информация и репортажи от бойните полета.

На 22 март, говорейки пред представители на бизнеса, президентът на САЩ Джо Байдън каза :

Знаете, че сме в повратна точка в световната икономика. Не само в икономиката, но и в целия свят. Това се случва на всеки три или четири поколения. Както ми каза един от висшите военни онзи ден на секретна среща, между 1900 и 1946 г. загинаха 60 милиона души и оттогава установихме либерален световен ред, а такова нещо отдавна не се е случвало.

Много хора умират (сега), но това все още не е хаос. И сега е време всичко да се промени. Ще има нов световен ред и ние трябва да го възглавим. И ние трябва да обединим останалия свят в този процес.“

Така президентът на САЩ признава, че старият либерален световен ред, установен след Втората световна война и разпадането на СССР, изчезва в забвение. Байдън се надява, че САЩ ще ръководят и „новия световен ред“. Това обаче изисква ресурси и сила. Точно това обаче вече нямат западните страни.

С налагането на безпрецедентни санкции на Русия самият Запад нанесе удар върху собствената си икономика. Прибързаното търсене на алтернативни доставчици на въглеводороди за Европа по целия свят, извършено през януари 2022 г., не беше успешно. Самите САЩ трябваше да преговарят с ръководството на Венецуела за доставките на петрол, въпреки че съвсем наскоро американците обявиха този режим за диктаторски и наложиха санкции.

Западните страни сами отрязаха вековния клон, върху който е изградена тяхната идеология – неприкосновеността на частната собственост. Руските валутни резерви, съхранявани в чужбина, бяха замразени. Имуществото на представители на бизнеса, които по някакъв начин биха могли да бъдат свързани с ръководството на Русия, беше арестувано без съд и разследване.

Както обясни руският президент Владимир Путин : „Колективният Запад всъщност тегли кръста на надеждността на своята валута. И сега всички по света знаят, че задълженията в долари и евро може да не бъдат изпълнени.” Поради това беше решено плащането за руски природен газ, доставян на „неприятелски страни“, да се прехвърли в руски рубли възможно най-скоро.

Ако някой подценява подобно решение на руския президент, значи дълбоко греши, всъщност това е декларация за суверенитет в монетарната политика на Русия, за необходимостта от която експертите пишат толкова дълго. Освен това The Wall Street Journal наскоро съобщи , че са в ход преговори между Саудитска Арабия и Китай за продажба на петрол за юани, което би било „потенциално значителна загуба“ за долара като основна валута в света.

Струва си да се вземе предвид и ситуацията на финансовите пазари. Всъщност този механизъм за преразпределение на финансовите потоци чрез търговия с фючърси, а не с реални стоки, вече едва диша, като за последно. В началото на март Лондонската борса за цветни метали беше принудена да спре търговията с фючърси на никел поради рязкото покачване на цените. Това беше направено, за да се спаси фирмата Tsingshan Holding Group, която беше изправена пред перспективата за огромен марджин-кол /невъзможност да изпълни задълженията си по договора/ от 8 милиарда долара. Ето такава е днес „невидимата ръка на пазара“.

Борсата спря и със задна дата анулира сделки за 3,9 милиарда долара, което естествено подкопа доверието на играчите, тъй като играта заедно с китайската фирма беше очевидна за всички. Либералният мит на Запада за „свободния пазар“ просто се изпарява. Оказва се, че той е бил пазар само за „своите“ или поне по своите правила.

Така световната икономика, която все още е изградена върху въглеводородите, и финансовата система като цяло претърпяват огромни промени, които определено ще се отразят на баланса на световните играчи и очевидно не са в полза на западните страни с непокрити дефицити на енергия.

Ако през 90-те години САЩ можеха да плашат страните – производителки на петрол със сила, сега те не са в състояние да направят това. В началото на март ръководствата на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства просто отказаха да разговарят по телефона с американския президент по въпроса за увеличаване на добива на петрол.

ЕС и САЩ вече не са предпочитаният пазар за въглеводороди и не могат да диктуват своите условия, както показа газовата криза от 2021 г. , азиатските страни са готови да предложат по-добри цени за доставчиците. Светът вече се промени и в това отношение.

Злощастната Украйна ясно показа на последователите на либералния световен ред, че ако не сте избран член на НАТО, то идеологическият път на „либералната демокрация“ е ваш собствен избор и никой няма да поеме разходите по пътя, камо ли да умре, за да ти помага. Едва ли ще има нови желаещи да повторят пътя й.

И като цяло, на фона на настоящите и бъдещите тектонически промени в световния ред, специалната операция на Русия в Украйна ще изглежда като първия епизод на глобалните промени през първата трета на двадесет и първи век, който несъмнено ще бъде последван от други.

Мечтите на американския президент да оглави обединения свят на „новия световен ред“ вече няма да се сбъднат. Китай, Индия, Бразилия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Турция, африканските страни не са се присъединили към санкциите срещу Русия. Именно тези платежоспособни държави ще формират основата на новия световен ред. Държави, които могат да плащат за нуждите си с реални стоки, ресурси, услуги и технологии, а не само със „зелени хартийки, приемани на доверие“.

Характерен е последният опит на САЩ да привлече Китай на своя страна по въпроса за Украйна. Американците наистина очакваха, че за китайците техните двустранни отношения са по-важни от публичния неутралитет на Китай по отношение на ситуацията в Украйна. Американското издание Politico посочва , че опитът изглежда се е отразил, като Китай удвои координацията си с Русия срещу САЩ заради американската позиция по отношение на Тайван.

Ситуацията в света достигна такова ниво, че китайските дипломати се отдалечават от обичайната си учтивост. Коментирайки изявлението на секретаря на НАТО Йенс Столтенберг, че всяка руска подкрепа допринася за войната срещу Украйна и води до смърт, страдание и огромно количество разрушения, говорител на китайската мисия в ЕС каза:

Взели сме под внимание съответните коментари. Китайският народ може напълно да почувства болката и страданието на други страни, защото никога няма да забравим кой бомбардира нашето посолство в Федерална република Югославия. Нямаме нужда от лекция за правосъдието от нарушител на международното право.

Като рудимент от Студената война и най-големият военен съюз в света, НАТО продължава да разширява географията и обхвата на своите операции. Каква роля изигра той за внасянето на мир и стабилност в света? НАТО трябва да обмисли това много внимателно.“

Индия неочаквано отмени посещението на британска делегация, водена от председателя на Камарата на общините Линдзи Хойл. Според вестник The Guardian, по-рано британския премиер Борис Джонсън, по време на телефонен разговор с неговия индийски колега Нарендра Моди, се е опитал да го убеди да „заеме по-твърда позиция спрямо Русия“, но Индия също не се присъедини към антируските действия.

Точно сега етичните основи на западната цивилизация се рушат. Свободата на словото, толерантността са дискредитирани от бясната русофобия, дори Хипократовата клетва ни най-малко не възпира тези „цивилизовани“ хора.

Както правилно отбеляза руският президент , митът за „златния милиард“ се разпада. Сега лидерите на европейските държави няма да могат да осигурят на гражданите предишния им стандарт на живот. Френският президент Еманюел Макрон каза: „Ще се сблъскаме с глобална продоволствена криза. Ще въведа проверки на храните, за да помогна на най-нуждаещите се домакинства и средната класа, така че да могат да се справят с повишенията на цените.“

Ако надпреварата за захар в руските магазини е само временен шум, който по същество приключи, то борбата за слънчогледово олио във френски, испански или немски магазин има рационално обяснение, тъй като основният внос на слънчоглед идва от Украйна. Сеитбата там е застрашена, следователно слънчогледовото масло се превръща в истински дефицит.

Германският министър на земеделието обясни , че държавата не може да поеме всички разходи: „Нашите държавни мерки, които предприемаме сега, не могат да премахнат, в най-добрия случай, да смекчат последствията от санкциите“ и затова предложи да се яде по-малко месо.

Президентът на САЩ Джо Байдън също не се срамува да заяви , че животът ще се влоши: „Що се отнася до липсата на храна, тя ще бъде истинска. Цената на санкциите се поема не само от Русия, но и от огромен брой държави, включително европейски страни и нашата страна. Блумбърг вече предлага американците да продават колите си, да преминат към растителна храна, да купуват само на едро и да се отърват от домашните любимци, за да спестят пари.

ВФЕ , ООН , СТО , всички те предупреждават за предстоящ глад и хаос в света. Например в Шри Ланка вече се провеждат протести заради поскъпването на храните, лекарствата и горивата, а в Испания – заради поскъпването на енергията. Не е трудно да се досетим, че следващата стъпка след глобалната пандемия, за сплашване и контрол на населението, ще бъде гладът и недостигът на енергия.

Едва на 24 февруари Русия излезе от тази световна тенденция и подобни перспективи не застрашават нейното население. Специалният представител на Русия за глобално устойчиво развитие подаде оставка по собствено желание и не сме чували за негов заместник. Въпреки това, разбира се, предстоят още много трудности. Но, играейки по свои правила, самата Русия формира нов световен ред. Отново, както в началото на 20-ти век, Русия прави немислимото досега в съществуващата парадигма.

Ако направим аналогия с добре познатия цитат на Архимед: „Дайте ми опора и аз ще обърна света“, то Русия сега обръща целия свят чрез Украйна и „новият световен ред“ неизбежно ще дойде и ще отчита и нашите руски интереси.

Автор: Олег Ладогин

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. СЛАВА ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ ГОСПОД ДА ВИ ПАЗИ ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ ВСИЧКИ ПОБЕДИ ДА СА ВАШИ АМИН

  2. НАТО ЕС САЩ СОРОС БАЙДЪН МЛАДШИ СВЕТОВНИ ФАШИСТКИ ТЕРОРИСТИ ОКУПАТОРИ УБИЙЦИ НЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗТРЪГНЕТЕ ОБИЧТА НА ПОДСЪВЕТСКИТЕ РЕПУБЛИКИ КЪМ ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ ВО ВЕКИ ВЕКОВ НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ПРОДАЖНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА САМО ДА ВЛЕЗЕ БРАТСКАТА РУСКА АРМИЯ В ПОДСЪВЕТСКИТЕ РЕПУБЛИКИ И НАРОДИТЕ ЩЕ Я ПОСРЕЩНАТ И ПРЕГЪРНАТ БРАТСКИ ПОБЕДАТА СЕ КАЗВА РУСИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *