САЩ паникьосани: Китай може да купи „Мистрал“-ите от Франция

мистралиСАЩ са сериозно обезпокоени, че има възможност Китай  да купи от Франция двата вертолетоносача „мистрал”, които се строяха за Русия.

Поради наложените икономически санкции срещу Русия Франция построи вертолетоносачите, но не може да ги продаде. Страната е сериозно обезпокоена от големите суми, които не може да си възвърне заради санкциите.

Анализаторите смятат, че за Вашингтон би било много разумно „мистралите” да бъдат напълно изтеглени от пазара, за да попаднат точно в Китай, който и разполага с динамично развиващ се съвременен флот и е в съюз с Русия. Ако Китай все пак се сдобие с корабите, това  ще промени сериозно баланса на силите в Азия” – пише японско издание.

Все още действа ембарго от страна на ЕС на  продажба на оръжие за Китай, което беше въведено в отговор на твърдото потушаване на студентските протести на площад Тянанмън през 1989 г. Това обаче не е пречка, защото страната може да купи корабите чрез трето лице.

Американците настояват двата кораба да не се продават, но Франция, която е вложила луди пари за построяването им, не мисли така. Отново САЩ прави опит да се меси във вътрешните работи на суверенна страна, твърдят международни наблюдатели. Русия пък няма нищо против да си купи поръчаните вертолетоносачи, ако санкциите паднат.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *