САЩ клекна: Отказа се от санкциите срещу „Северен поток-2“!

Голяма победа за Европа и Русия! Така може да се определи отказът на САЩ да санкционират основната компания в изграждането на газопровода между Русия и Германия – „Норд стрийм-2“. Държавният сектретар Антъни Бликън бе категоричен, че това решение е „в интерес на американската национална сигурност“. Аргументът му е, че компанията е собственост на немски гражданин, а Германия е важен съюзник за САЩ.

След абдикацията на Вашингтон вече няма никакви пречки за довършването на газопровода, въпреки че САЩ все още го определят като „риск за енергийната сигурност на Европа“.

Преди дни, немският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия ще завърши „Северен поток-2“, независимо от това дали американците ще му наложат санкции или не. Канцлерката определи налагането на американски санкции по проекта като „намеса във вътрешните работи на Германия и незачитане на нейния суверенитет“. В отговор на това само ден по-късно държавния секретар на САЩ Антъни Бликън коментира, че налагането на санкции ще влоши отношенията с немските им партньори.

Окончателното решение на Белия дом дойде буквално часове преди срещата между Антъни Бликън и Сергей Лавров в Исландия. Счита се, че разговорът на четири очи между двамата е само загрявка за евентуална бъдеща среща между Владимир Путин и Джо Байдън. Припомняме, че преди месец американският президент покани руският си колега за среща, но Кремъл реши първо да проучи почвата дали изобщо има смисъл от задокеанска визита на Путин.

Сергей Лавров коментира, че срещата с колегата му Бликън е била полезна. Двете страни са обсъдили позициите си по редица международни въпроси. Лавров коментира още, че изострените отношения между Москва и Вашингтон не са в интерес на никого и е време да се премине към стабилизирането им.

Тепърва ще стане ясно на какво се дължи внезапното решение на САЩ да се откаже от санкциите срещу „Северен поток-2“ – дали решаващо е било желанието им да подобрят отношенията си с Германия, които стигнаха точка на замръзване при управлението на Доналд Тръмп, или на нещо друго. Факт е, че през последните месеци администрацията на Джо Байдън ескалира отново анти- руската си реторика, които неспирно саъчетава с провокативни действия срещу Москва. И сега, този внезапен обрат от последните часове поставя много въпросителни. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. А ДАНО НО НАДАЛИ ЩЕ ПОВЯРВАМЕ АКО НАТО СЕ ПРАЖДОСА ЗАВИНАГИ

  2. Ако Русия не разполагаше с тоя военен арсенал, ако Русия не беше се изправила от положението в което Горби и Елцин я поставиха досега да е разкъсана отдавна.Ние като държава и политика сме абсолютна нула. Досега на върха и беше се разплул един селски хитрец, който умело манипулираже нционалните ороци в лична полза. Бедата е, че народът е развратен и съсипан. Вижте само нивото на нашата младеж по форумите, на в. Факти. На човек може да му се изправи косата, рядка тъпота, русофобия, взаимна омраза и подлост. Това няма да се оправи лесно, даже и да се започне, а няма кой. По големи политически мижитурки не сме имали никога.

    • Държава се гради векове, а народ се възпитава години!Профанизацията и опростачването на българите у нас стана много бързо благодарение на бързото разграждане на структурите на държавата ни- икономика ,образование ,селско стопанство и др ….. и започна пиянството на народа ни,та досега.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *