Руският посланик в ООН: Близкият изток е на ръба на пълномащабна война

Постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя заяви, че Близкият изток е на прага на пълномащабна война, предаде ТАСС. Небензя потвърди, че Русия е внесла резолюция в Съвета за сигурност на световната организация, призоваваща за незабавно примирие в Близкия изток.

„Това, което предлагаме, е ООН да предприеме действия за постигане на незабавно примирие (…), необходимо е да се започнат преговори“, каза той. Русия поиска от членовете на Съвета за сигурност да отговорят на проекторезолюцията „преди 12 часа (19 часа московско време – бел. ТАСС) в събота“, посочи руският постоянен представител в ООН. Небензя добави още, че някои членове на Съвета за сигурност са реагирали положително на проекторезолюцията на Руската федерация, докато реакцията на други е била сдържана.

„Ние сме готови да посредничим в конфликта“, добави дипломатът, като подчерта, че и двете страни са важни за Русия, включително защото много руски граждани живеят както в Палестина, така и в Израел. В същото време Небензя отбеляза, че настоящата вълна от насилие в Близкия изток възниква на фона на острите израелски нарушения на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН в последно време. 

„Не трябва да пренебрегваме израелските нарушения на правната система и решенията на Съвета за сигурност на ООН и Общото събрание на ООН, едно от които нарушения е увеличаването на броя на израелските селищата на Западния бряг (Палестинската автономия), което постоянно се осъжда от мнозинството членове на ООН“, каза той. (От десетилетия Израел постоянно строи все нови и нови селища на територията на Палестина, населвайки ги с еврейски преселници и така изтласква палестинското население от изконно принадлежащите му територии).

„Ивицата Газа и целия Близкоизточен регион е на ръба на пълномащабна война и безпрецедентна хуманитарна катастрофа“, каза Небензя пред репортери след закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано заради ескалацията на палестинско-израелския конфликт.

Той добави, че Русия „недвусмислено осъжда“ бруталността, убийствата и „ужасяващото“ ниво на насилие. „Убийствата и насилието срещу мирни жители както в Израел, така и в Палестина са неприемливи. Това, което се случи на 7 октомври в Израел, е неприемливо, както са неприемливи и ответните еврейски жестокости срещу мирното население в Газа“, подчерта той.

Небензя заяви още, че отговорността за последната ескалация на ситуацията в Близкия изток до голяма степен е на САЩ. „Позволете ми да внеса яснота: отговорността за назряващата голяма война в Близкия изток до голяма степен е на Съединените щати“, каза той. Небензя посочи, че именно Вашингтон „безотговорно и егоистично блокира работата на близкоизточния квартет от международни посредници, опитвайки се да монополизира мирния процес и да го сведе до икономически сделки, с които се опита да наложи мир между Израел, Палестина и други арабски страни – без обаче от това да произтече реално решение на палестинския проблем.“

„Ние постоянно предупреждавахме за това, казвайки, че един ден ще има последствия. И това се случи. Да подкупиш лидерите на Западния бряг не решава проблема“, подчерта той. Небензя добави, че САЩ от години блокират „всяка реакция и всякакви сигнали за израелски нарушения срещу палестинците, подавани до Съвета за сигурност на ООН“, уверявайки, че „тихата регионална дипломация е по-ефективна. Е, видяхме нейния резултат“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *