Израел е само началото: Пет конфликтни точки, които ще подпалят Глобална война, която ще измени света

Войната в Близкия изток се разгаря всяка минута. Израелските сили за отбрана и радикалната групировка Хамас продължават да се избиват взаимно, без да щадят жените и децата. Регионът се дави в кръв, а ивицата Газа лежи в руини. В ислямския свят се надигна вълна от призиви за убиване на евреи. Иран и още няколко регионални играчи могат да се намесят в този конфликт по всяко време.

На този фон се разкриват и други разногласия. Кой друг на планетата е готов да решава стари свои проблеми със сила? Повече четете в материала от Цариград.

Преди инвазията на Хамас Израел беше в политическа криза. В страната периодично имаше протести срещу правителството на Бенямин Нетаняху и неговата съдебна реформа.

Последната позволява на правителството да ограничи правомощията на Върховния съд и да получи контрол върху избора на съдии.

В тази ситуация правителството на обвинения в множество престъпления Нетаняху трябваше по някакъв начин да се укрепи във властта и да обедини нацията. И инвазията на Хамас в това отношение му беше много полезна. В същото време израелците решиха окончателно да затворят въпроса с ивицата Газа, като я изтрият от лицето на земята. Вярно, методите им са ужасяващи.

Кой ще е следващият, който ще тръгне да решава стари свои проблеми с военни средства? Има няколко сигурни точки на конфликт по света, където най-вероятно описаното ще се случи скоро.

Тайван

Конфликтът между Пекин и Тайпе ескалира през август 2022 г., когато председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси направи официално посещение на острова.

В същото време Вашингтон почти открито заявява, че няма да предаде Тайван на китайците заради стратегическото му местоположение, позволяващ на САЩ да възпират Китай. Тайван е „критичен възел от островната верига с Япония и Филипините, която стои на пътя на китайското карго към световния океан .“

На този фон Япония вече създава военноморски специални части за противодействие на китайската армия. За същото се готви и Южна Корея. Очевидно е, че ще има много участници в този конфликт.

Армения и Азербайджан

Ереван вече обвини Баку, че подготвя нахлуване на арменска територия през следващите няколко седмици. Вероятно Азербайджан ще използва сила, за да прегази южна Армения и да се свърже сухопътно със своя анклав Нахичеван чрез арменския Зангезурски коридор.

Индия и Пакистан

Ню Делхи и Исламабад имат териториален спор от обявяването на независимостта си през 1947 г. Основният предмет на спора е чий е Кашмир.

Корейски полуостров

Северна Корея активно се въоръжава и създава ядрени оръжия. На този фон САЩ увеличават военното си присъствие в региона. Американската подводница с ядрени балистични ракети „Кентък“ се появи в южнокорейски води за първи път от 1981 г. Там може да пламне всеки момент.

Африка

Ситуацията на Черния континент е изключително сложна. Нигер може да стане основната арена на сраженията тук. И въпреки че сега Франция изтегля войските си оттам, Париж може да промени решението си всеки момент.

Съвсем наскоро в Елисейския дворец бяха направени изявления за възможно решение на проблема със сила. А основната марионетка, чиято армия французите могат да използват, е Нигерия.

На свой ред Буркина Фасо и Мали вече предупредиха всички, че ще считат всяка намеса в Нигер като обявяване на война на самите тях.

Остарял световен ред

Световната политическа система остаря още през 2000-та година. Това стана ясно от мюнхенската реч на руския президент Владимир Путин. Обаче Съединените щати, които контролират световния ред и са основните облагодетелствани от него, по това време бяха всее още твърде силни.

Тогава, в пика на своята мощ, те успяха да спрат претенциите на Русия да е регионална сила още в зародиш. После дойде Арабската пролет. Последва Сирия, където Русия и Иран се противопоставиха на Хегемона и стана ясно, че възможностите на САЩ и колективния Запад вече значително са отслабнали. Последва паническото бягство на САЩ от Афганистан в центъра на все по-еманципиращата се Азия. И така неусетно стигаме до очертаващият се пълен провал на САЩ и присъюзните му 32 западни държави в Украйна.

Политологът Владимир Киреев в разговор с кореспондента на Цариград отбеляза, че въпреки факта, че Съединените щати и техните съюзници удариха Русия с цялата си икономическа мощ, оръжия и консултанти, те не успяха да постигнат нищо.

Всички държави по света виждат това и си правят съответните изводи. Създаденият след Втората световна война световен ред, реформиран в еднополюсен през 80-те години на 20-ти век, никак не устройва много голям брой държави и глобални играчи.

„Иран иска да бъде поне регионална сила. Индия има стар проблем със самото съществуване на Пакистан“, обясни Владимир Киреев.

„Латинска Америка мечтае да се отърве от хегемонията на САЩ. Етиопия и Египет си поделят регионалното лидерство в Източна Африка. Турция навлиза в траекторията на глобална сила, която има много претенции към почти всички свои съседи“, заяви той.

Светът е на прага на световна война

Военният кореспондент и политолог Алексей Живов в разговор с кореспондента на Цариград сподели, че е било неизбежно светът да влезе в състояние на война. Беше само въпрос на време.

Твърде много противоречия се натрупаха след Втората световна война. Основният играч, СССР, който имаше най-мощния ядрен флот в света, най-мощната ракетна система и ядрена триада, напусна терена.

Но най-важното е, че СССР беше гарант за политическа стабилност в много региони на света. След колапса на СССР изскочиха много противоречия. Беше неизбежно новото подреждане на икономическите сили и националните интереси да се приведе в съответствие с политическите карти.

„Арабско-израелският конфликт продължава дълго време и очевидно няма да приключи, докато една от страните не напусне тази земя“, добави Алексей Живов.

„В същото време вялият конфликт между Русия и Украйна продължава от доста време и, както изглежда, няма да приключи, докато една от идентичностите – руска или украинска – не победи. Но със сигурност разчитаме, че руската идентичност и нашата държава ще надделеят – най-малкото защото украинската идентичност бе изкуствено създадена през 20-ти век на база на руската такава“, добави той.

Има не само международни конфликти, които могат да избухнат, но и вътрешни. Това са преди всичко противоречията на младия ислямски свят, който се преселва в стара Европа, която пък се опитва да се преструва, че всичко е наред.

В същото време в много страни от Централна, Северна и Южна Европа политическите и криминални сили на страните от Азия и Африка вече са взели надмощие.

Има ги и в Съединените щати, където в рамките на така наречената „политика на многообразието“ положителната дискриминация срещу традиционното бяло хетеросексуално население вече е достигнала някакъв безпрецедентен мащаб.

Съединените щати все повече навлизат в дълбините на противоречията между консервативната идеология на американските „реднеци“ (жаргон за бели фермери и жители на селските пустини) и тоталитарната ЛГБТ демокрация, налагана от Демократическата партия, разчитаща на подкрепата на етнически и сексуални малцинства.

Всичко това може да доведе до неконтролируем прилив на насилие и гражданска война в САЩ, последствията от които е трудно да си представим.

Какъв е резултатът?

Днес във верния американски васал Европа се чуват все повече гласове за стратегическа независимост от Съединените щати. САЩ показаха слабост. Скоро повечето от световните играчи ще се втурнат да решават личните си проблеми и интереси, възползвайки се от краха на доскорошния еднополюсен световен ред. Играчите са не само държави, но също и транснационални компании и международни престъпни консорциуми.

Кой подклажда конфликта между Палестина и Израел не е толкова важно. Всички участват в този „танц“, опитвайки се да отгатнат мотивите на другия. Те действат проактивно, играят заедно и повишават залозите.

„САЩ, осъзнавайки, че цялата конструкция, построена от тях и с тях в центъра, отива по дяволите. Затова правят първия ход. За да поведат в днешното преустройство на света, което ще доведе до нов многополюсен световен ред, САЩ сами предизвикват световен пожар“, казва Владимир Киреев. Правят го като палят всевъзможни конфликти по цялата планета – за да саботирад досега действащите логистични вериги за транспорт и доставки на суровини, продукти, търговия… В това число влиза и саботирането на газопроводи.

В тази ситуация вероятността от пълноценна световна война вече се вижда на хоризонта и с просто око. И в този случай формулировката „световна война“ ще има много повече смисъл, отколкото в предишните. Защото в тази нова световна война този път ще участват наистина всички основни сили на планетата.

Иля Головньов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *