Руските сили контролират над 70 % от Бахмут

Руските части вече владеят над 70 процента от територията на Артьомовск (Бахмут). Това заяви преди минути Ян Гагин, съветник на изпълняващия длъжността глава на ДНР, в ефира на телевизионния канал „Россия 24“.

„По отношение на Артьомовск (Бахмут): Днес имахме голям пробив и в този момент нашите сили владеят над 70 процента от самия град“, заяви Гагин.

Ян Гагин съобщи още, че тази сутрин войниците на Въоръжените сили на Украйна са организирали контранастъпление откъм Часов Яр. Опитали са да пробият блокадата на руските сили и да влязат в града. Плановете им са били осуетени и те са се оттеглили, понасяйки големи загуби. „Но войниците ни продължават да са нащрек, защото в съседния Часов Яр се е събрала много голяма групировка на ВСУ“, подчерта съветникът на изпълняващия длъжността глава на ДНР. В самия Артемовск според него има около десет хиляди украински военнослужещи, които са във фактическо обкръжение там.

По-рано днес изпълняващият длъжността глава на ДНР Денис Пушилин заяви, че бойците на ЧВК „Вагнер“ са успели да се закрепят на територията на предприятието „Востокмаш“, разположено в северната част на металургичния гигант „Артьомовски завод за обработка на цветни метали (АЗОМ ). По думите му, щурмовите отряди вече са в центъра на града, като успоредно с това нокаутират врага в северните и южните квартали, прочиствайки и последните гнезда на съпротива там.

В понеделник командирът на сухопътните войски на Украйна Александър Сирски заяви, че ситуацията на линията на съприкосновение в района на Бахмут „е критична“.

Въпреки това във вторник кабинетът на Зеленски съобщи, че след заседание на Щаба на върховния главнокомандващ е взето решение да продължи да се държи града. Вчера главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни за първи път призна фундаменталната важност на Бахмут за отбраната на Украйна, като нарече защитата на града „ключов елемент за удържането на целия фронт“.

Съгласно последните съобщения, руските сили са прерязали или взели под огневи контрол всички пътища към града с твърда настилка. Единственият път, който все още осигурява на въоръжените сили на Украйна някаква възможност за бягство е селски, разкалян заради започналото размразяване на земята път към Часов Яр, който също е под огневия контрол на руснаците. По него не могат да се извършват доставки на боеприпаси и личен състав на украинските войски с камиони, коли или с верижна техника.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *