Русия тества успешно хиперзвуковата ракета – убиец „Циркон“ (С ВИДЕО)

Считаният за убиец на самолетоносачи ракетен комплекс „Циркон“ е поразил цел на разстояние 350 км. след полет с над 8 500 км/ч.

Руската фрегата „Адмирал на флота на Съветския съюз Горшков“ успешно изстреля иновативната хиперзвукова ракета „Циркон“ срещу наземна цел. Скоростта на полета е била 7 Маха – над 8 500 км/ч., а отдалечеността на целта – над 350 километра, съобщи ТАСС, като цитира руското министерство на отбраната.

Според военните ракетата „Циркон“ достига максимална скорост от над 10 000 км/ч, а обсегът й на поразяване и унищожение е около 1000 км. Тази ракета се счита за убиец на самолетоносачи и други големи кораби, а тестването й днес очевидно е било демонстративно, след като от изпитанията се появи и официално видео.

Обективният контрол установи, че целта е била поразена успешно с пряко попадение. Тестът потвърди тактико-техническите характеристики на ракетите „Циркон“, посочва руското МО. Ракетата е била изстреляна от акваторията на Бяло море, а целта е била разположена на брега на Баренцово море.

През март 2018 г. президентът на Русия Владимир Путин представи хиперзвуковите ракети като част от руските оръжия от ново поколение, които имат способността да поразяват почти всяка точка от земното кълбо, като същевременно успешно преодоляват противоракетните системи на САЩ.

Според разчетите на руската армия корабният комплекс с ракета“ Циркон „трябва да бъде пуснат в редовна експлоатация през 2022 г. За плановете на Русия да създаде хиперзвуковото оръжие се заговори през 2011 г. А малко по-късно стана ясно, че РФ има и такава програма. Според информации в руските медии изпитанията на „Циркон“ са започнали през 2015 г. Тази ракета е в състояние да развие скорост, превишаваща 9 пъти скоростта на звука и може да унищожава мишените си на разстояние над 1000 км.

Ракетата „Циркон“ е първата в света хиперзвукова крилата ракета. Позиционирана заедно със система „Калибър“ в морските военни бази на Русия в Калининград и Крим тези оръжия ще са възпиращ фактор на по-нататъшното разширяване на мрежата от американски военни бази в Източна Европа и ще охладят желанието на полските и прибалтийски политици да разположат военни системи на НАТО в своите държави, коментира руският специализиран портал „Военное оброзрение“.

С комплекса „Циркон“ ще бъдат въоръжавани подводници и кораби от Военноморския флот на Русия, уточняват от Министерството на отбраната на РФ.

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/JMw7DJovyyM

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. ДОБРЕ ДОШЪЛ НА СВЕТА ЦИРКОН РАДВАМЕ СЕ НА ВАШИТЕ УСПЕХИ И СЕ ГОРДЕЕМ С ВАС РОДНИ ИСТИНСКИ РУСКИ БРАТЯ НИКОГА СЪС НИКОГО НЯМА ДА ВИ ЗАМЕНИМ НАТО ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ НЯМАТЕ ВЛАСТ И СИЛА ДА НИ РАЗДЕЛИТЕ ОТ РУСКИТЕ НИ ВЕЛИКИ РОДНИ БРАТЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *