Юридическо Разкритие: Крим никога не е бил в състава на Украйна! Украйна е ползвала полуострова незаконно

През 1954 г. украинеца Никита Хрушчов предава руския полуостров Крим във владение на УССР в нарушение на всички норми и закони, което означава, че през цялото време до 2014 г. Украйна е владяла полуострова незаконно

През целия период 91 г. още от момента на разпадането на СССР в Русия периодично се е повдигал въпросът за незаконното присъствие на Крим към Украйна (под формата на автономия). След 2014 г., когато изконно руския полуостров се върна в родината си тези разговори сякаш загубиха своята актуалност, но с оглед на засилилата се през последните месеци западна пропаганда, няколко допълнителни аргумента в полза и на проведените референдуми и на справедливото приемане на Крим в състава на Русия съвсем не са излишни.

Тази седмица председателят на парламента на република Крим Владимир Константинов възложи изготвянето на молба до Конституционния съд на Русия да отмени като нищожен указа от 1954 г., уреждащ предаването на полуострова на Украйна, въз основа на това, че самото предаване е било незаконно.

„От самото решение до фактическото предаване на полуострова на Украйна са извършени сериозен обем груби нарушения. Това не са сложни казуси, не са юридически норми, които подлежат на тълкувание или трябва да се доказват. Допуснатите нарушения са дотолкова груби и крещящи, че ние и досега си задаваме въпроса как е могло да се случи това. Но то се е случило“, установява Константинов. „При подробно разглеждане на този въпрос става очевидно, че ние никога не сме напускали състава на Руската федерация, чиито граници не са се променяли през 1954 г., а това значи, че и през 2014 година. Тоест, процесът на предаването от Русия и приемането от Украйна на полуострова не само грубо и незаконно е игнорирал политическата воля на кримчани, но и не е бил юридически оформен.“

По думите му, органите на съветската власт, взели решението за предаване на Крим от състава на една република в друга, изобщо не са имали правомощията за това. Ще напомним, че по този въпрос е имало само решение на президиума на Върховния съвет на СССР, а парламентарните органи на самите републики – РСФСР и УССР – не са взели участие в процеса. Това  в противоречие на Конституцията на СССР.

„Случило се е нещо абсурдно, подобно на следното: все едно Държавният съвет на Крим да вземе решение американският щат Тексас да бъде предаден на Мексико. Това, първо. Второ, Върховните съвети на двете републики изобщо не са взимали решение за предаването. И трето, не са били обсъдени и определени границите на съюзните републики след изменението на „мястото на регистрация“ на Крим, а това е ключов момент при взимането на такова решение. Без да споменаваме това, че не са били проведени референдуми, които в такъв случай са задължителни според конституцията на СССР“, пресмята своите аргументи председателят на кримския парламент и добавя, че никакви допълнителни документи или решения, които биха гарантирали защитата на културните, езиковите и регионалните традиции и норми, също не са били приемани.

„Всичко това е само една малка част от нарушенията, които са били допуснати. Изхождайки от това става ясно, че Крим в момента е в състава на Русия по законодателството, действащо към 1954 г. и никога не е отпадал от състава на Руската федерация“, заключава политикът.

Може да се добави, че Никита Хрушчов, тогава начело на Съветския съюз, инициира предаването на полуострова на Украйна, без да се погрижи за съответните юридически процедури, тъй като тогава никой не си е придставял, че ще се стигне до разпадането на СССР. Освен това, при оформянето на новата придобивка и собственост на Украинската ССР в Москва толкова бързат, че просто забравят за Севастопол. Този град от федерално руско значение, заедно с прилежащата му област е изисквал особено отделно решение, но тъй като такова не е имало, то ако се ръководим от буквата на закона Севастопол никога не е излизал от състава на РСФСР.

Така че, въпросът чий е Крим придобива нова актуалност, но не в смисъла на днешната му принадлежност, както им се иска в Киев, а в този аспект, че Украйна не е трябвало да отваря уста за „чужд залък“. А днешна Русия би могла да поиска от Украйна „компенсации за незаконно ползване на чужда собственост“, за нанесения върху материалната база на полуострова от бездействие и хищнически действия ущърб и така нататък.

Автор: Александър Гришин, в. Комсомолская правда, kp.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Украйна е Русия, винаги Украйна е била част от Русия, затова се бъркате непрекъснато и плещите глупости, „Украйна“ е ГЕОГРАФСКО ПОНЯТИЕ на малка част от РУСИЯ и СССР, Украйна НИКОГА НЕ Е БИЛА ОТДЕЛНА ОТ РУСИЯ ЧАСТ, „Украйна“ е географско понятие, означаващо „в покрайнините на Русия“ , У-КРАЙ-на , У края(на Русия), В КРАЯ, в покрайнините, това означава „Украйна“!

  2. МНОГО ЗАБРАВЯТ ОНЗИ МУЖДУ-НАРОДЕН МЕТЕЖ СРЕЩУ МЛАДАТА СЪВЕТСКА РЕПУБЛИКА В ПРЕДЕЛИТЕ НА УКРАЙНА !

    ТОГАВА ПОЛША НАПАДА УКРАЙНА И ЗАВЗЕМА НЯКОЙ МЕСТА, НА СЛЕДВАЩИТЕ ДНИ УКРАИНЦИТЕ СИ ВРЪЩАТ ТЕРИТОРИЯТА …

    НАКРАЯ ИДВА РУСНАКЪТ И ГОНИ И ПОЛЯЦИ У УКРАИНЦИ ДА СЕ НЕ БИЯТА И ТЕРИТОРИЯТА Е СЪВЕТСКА !

    НИКОЙ СЕГА НЕ ПИШЕ ЗА ТЕЗИ БИТКИ , А ПОЛЯЦИТЕ СЕ НАДЯВАТ, ЧЕ С ПОМОЩА НА БЪЛГАРИЯ И 9-ТЕ СТРАНИ ОТ ПРЪРВИЯ РЕД ПО ДУМИТЕ НА ДРУГАРЯТ БАЙДЪНОВ, ЩЕ СТАНЕ ГОЛЯМА НА ТРИ МОРЕТЕ БАЛТИИСКО, ЧЕРНО И АЗОВСКО МОРЕТА,П ….

    МНОГО МИ СЕ НЕВЯРВА ПОЛША ДА РЕЧЕ ДА СИ ВРЪЩА ЗЕМИТЕ ОТ БРЕСТ ЛИТОВСКИЯ ДОГОВОР, ЗАЩОТО ДРУГАРЯТ ЛУКАЖЕНКИ СИ ИНСТАЛИРА ВЕЧЕ ЯДРЕНИ БОЙНИ РАКЕТИ И САМО ДА ГИ НАПАДНАТ НЯКОЙ ЩЕ ПРЕЦВЪРЧАТ ДО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ !

    ЛОШАВИ НЕЩА СЕ МИСЛЯТ ОТ ВОЕННИТЕ, ЧЕ МЕ Е СТРАХ ДА ГИ ПОМИСЛЯ …

    СПОМНЯМ СИ ЕДИН ЕПИЗОД ОТ ВЪНШИНИЯ МИНИСТЪР АНДРЕЙ ГРОМИКО КОЙТО БЕШЕ КАЗАЛ НА ТУРСКИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ, ЧЕ АКО ПРЕГРАДЯТ БОСВОРА, ДА НЕ ИЗЛИЗАТ СЪВЕТСКИТЕ КОРАБИ, СССР ЩЯЛА ДА НАПРАВИ ЕДИН КАНАЛ КРАЙ ИСТАНБУЛ И ЕРДОГАН СЕГА ГО СТРОИ, ЗА ДА НЕ ГО ПОСТРОЯТ РУСНАЦИТЕ !

    СТЕФАНЪ Д-РЪ ДИМИТРОВЪ ЧОЛАКОВ
    БУЛГАРИСТАН ПАЛАМАРКА

    • Те политиците правят войните, а не военните.
      И ти говориш за периода от 19 век, ако се върнеш маааалко по-назад , в средата на 18 век, ще разбереш, че Полша не е съществувала тогава като държава, а територията им е била Русия, част от Русия, а границата на Русия тогава(18 век) е минавала и през днешна Румъния, тогава Румъния все още не е била създадена като държава и там са били руски и български болярства.

  3. ПОЗДРАВЛЕНИЯ Д_ Р ЧОЛАКОВ ТОЧНО ТАКА Е !
    ОБЯСНЕТЕ ГО И НА ТРИМОРЕЦА р. радеф !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *