Шойгу: Руската армия е най-подготвената и боеспособна в света

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу отчете резултатите до момента от Специалната военна операция в Украйна. Той направи това в доклад пред колегите си:

Въоръжените сили на Руската Федерация са освободили пет пъти повече територия в Украйна, от тази, която заемаха Донецка и Луганска народни републики преди началото на СВО, започнала на 24 февруари 2022 година, посочи Шойгу, цитиран от РИА „Новости“.

По думите му в Руската Федерация са влезли четири нови административни области с обща площ 83 хиляди квадратни километра и население от около 5 милиона души.

Министърът посочи още, че в резултат от военната интервенция Азовско море е станало вътрешно за Русия. Там е създаден нов военноморски район.

Шойгу изтъкна и възстановяването на железопътната връзка между Русия и Донбас, както и на сухопътния коридор с Крим, през който вече минават влакове и се движат автомобили.

Според Шойгу в момента руската армия е най-подготвената и боеспособна в света.

„Днес руската армия е най-обучената и боеспособна в света. Тя разполага с модерни оръжия, тествани в бойни условия“, заяви министърът и уточни, че повече от 650 хиляди руски военнослужещи вече са получили безценен боен опит в Украйна.

„Приоритетни задачи за следващата година: продължаване на специалната военна операция до пълното изпълнение на задачите, поставени от Върховния главнокомандващ“, подчерта Шойгу.

След това той съобщи числата за загубите на Украйна във войната:

383 хиляди са убитите и безвъзвратно ранените украински военни. Неслучайно днес Зеленски обяви нова вълна на мобилизация, в която ще съберат нови 480 хиляди души.

От началото на СВО руската армия е унищожила повече от 16 хиляди противникови танка, бойни превозни средства на пехотата и бронетранспортьори.

Свалила е 553 самолета и 259 хеликоптера.

Шойгу отчете и провала на украинското контранастъпление.

Той обяви, че има значителен приток на доброволци в руската армия:

„Всеки ден повече от 1500 души кандидатстват за военна служба в руската армия. Само тази година сме наели около 490 хиляди военнослужещи. Това са доброволци, които наемаме за да станат професионални войници по договор. Освен това повече от четири хиляди руски студенти доброволно взеха академичен отпуск и в момента изпълняват бойни задачи на фронта. В руската армия няма нито един мобилизиран цивилен“, каза Шойгу.

Министърът обяви и каква военна техника е получила Украйна от Запада до момента:

5220 танка, бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, 28 самолета, 87 хеликоптера, 23 хиляди дрона, над 1300 артилерийски системи, както и 2 650 000 снаряда.

Руският военен министър обяви, че на практика украинската армия се командва от офицери от НАТО:

„Военният персонал на НАТО контролира пряко системите за противовъздушна отбрана, оперативно-тактическите ракети и реактивните системи за залпов огън. При подготовката на удари с тези средства ние записваме американска, полска и британска реч в радиоприхващания“.

Шойгу докладва още, че за последните 2 години руският военно-промишлен комплекс е увеличил производството на танкове 5,6 пъти, на бойни машини на пехотата – 3,6 пъти, на бронетранспортьори – 3,5 пъти, на безпилотни летателни апарати – 16,8 пъти, на артилерийски снаряди и ракети със 17,5 пъти, а военно-конструкторските бюра създават нови оръжия за армията за четири до седем месеца вместо за пет до осем години при нормални условия, завърши министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Руската армия наистина е най- боеспособната в света, щом побеждава с военен министър, който не е ходил в казарма.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *