Янаки Стоилов: Ако ВСС не отстрани Гешев, ще сезирам новия Парламент да го направи! (С ВИДЕО)

„Обръщам се към членовете на новоизбрания парламент, ако процедурата във ВСС за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев не приключи с положителен резултат, то Народното събрание да стартира такава процедура. Мисля, че парламентът трябва да се заеме с темата, като предприеме конкретни действия“, заяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

„Това може да направи Комисията по правни въпроси или временно свикана специално създадена комисия“, смята Стоилов, според когото Народното събрание трябва да поиска изслушване на Гешев и негов доклад по мотивите за исканата му оставка – а те са за системно неизпълнение на служебните му задължения и за уронване на престижа на съдебната власт.

„Ако му се поставят конкретни въпроси със срок за отговор, Гешев ще трябва да изготви доклад по тях“, разяснява Стоилов.

Министър Стоилов се надява, че все пак членовете на ВСС ще покажат самостоятелност и ще отстранят Гешев. В противен случай общественото недоволство ще се насочи към тях, убеден е той.

Янаки Стоилов е категоричен, че неговите действия не са намеса, компрометираща независимостта на съдебната власт, тъй като решението за отстраняването на Гешев от поста му няма да е негово, а на ВСС.

Като доказателство, че главния прокурор е уронил престижа на съдебната власт, служебният правосъден министър посочи проучвания на общественото мнение, според които прокуратурата се ползва с „едва 12-13% подкрепа, а над 60% искат оставката на главния прокурор“.

Мотивите за искането на предсрочното освобождаване на Гешев са „изведени от информацията, която е предоставил министърът на вътрешните работи. Става дума за действия на Геиев и хората му, които в много случаи се разминават с изискването за непредубеденост и безпристрастност“, заяви Стоилов и даде като пример „нееднаквото отношение към двамата акционери на изкуствено фалираната банка КТБ. На единия (Цветан Василев) прокуратурата търси отговорност, а от другия (Делян Пеевски) – не“. Друго нарушение на Гешев е „избирателното разпространяване на записи от СРС-та“ и „злоупотребата на Бюрото за защита на свидетели в полицейски акции“, което е в противоречие с функциите му.

„По част от данните може да се води дискусия от страна на прокуратурата, но фактите са такива, че те не могат да прикрият нарушенията си. Има данни за извършени престъпления в информации, подадени ми от вътрешния министър Рашков“, заяви Стоилов, но не поиска да уточни какви са тези престъпления.

Служебният министър е категоричен, че „даже не е необходимо да уличим Гешев в престъпление, за да преценим дали е пригоден за своя пост„, а и разследването на престъпленията на Обвинител №1 ще бъде пак водено от прокуратурата.

Предложение за Специализирания съд и прокуратура

Следващата седмица Министерство на правосъдието ще представи анализ с предложения как да се реши въпросът със създадените от правителството на Борисов специализиран съд и специализирана прокуратура, които властта на ГЕРБ използваше като бухалки срещу неудобни бизнесмени и опозиционни политици, съобщи министър Стоилов.

Според него специализираните съд и прокуратура трябва да бъдат закрити „като на тяхно място се възродят добрите страни и практики на специализираното правосъдие“.

„Единият въпрос е структурен, а другият е функционален. Трябва да се стесни обхвата на разследванията, които изискват специализация и той да се съсредоточи към случаите на корупция“, смята Янаки Стоилов.

По неговите думи „трябва да се освободят магистратите по места от натиска, който им упражняват различни структури на предишната власт. Трябва ни предвидимост на правосъдието и отговорни хора в съдебната система“.

На мястото на Специализирания съд ще се създадат специализирани звена към апелативните съдилища, които са достатъчно всеобхватни като дейност, но и същевременно извън „местното влияние“, предлага Стоилов.

Прокуратурата трябва да остане в съдебната власт и искам да покажа, че в Конституцията има лостове за контрола й, каза служебният правосъден министър. Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/JVozeOhgvzA

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. ЯНАКИ СТОИЛОВ ИМАТЕ ОБИЧТА НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ГОСПОД ДА ВИ ПАЗИ

  2. КАСКЕТ ГЕШЕВ ИМАШ ЦЯЛАТА НАРОДНА ОМРАЗА НИКОГА НЯМА ДА ТИ ПРОСТИМ ГАВРАТА С НЕВИННАТА ИВАНЧЕВА И ЧЕ ПРИКРИВАШ МАФИОТИТЕ БЪЛГАРОУБИЙЦИ БОРИСОВ ПЕЕВСКИ ДУГАН

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *