Русия сложи Край на господството на Долара! САЩ В ИСТЕРИЯ – ПЛАШАТ Европа и Русия с ВОЙНА!

Русия потвърди твърдото си намерение от следващия месец да въведе еврото в своите търговски отношения с европейските компании. Оттук-нататък ЕС ще купува руските нефт и газ не срещу долари, а само и единствено срещу евро. По този зрелищен начин руснаците дадоха знак, че окончателно изхвърлят долара от своите търговски взаимоотношения с други страни. За ЕС това е голяма победа, защото от дълго време Съюзът се стреми да направи еврото световна валута, но това е невъзможно без изпълнението на определени условия и рискове.

И съвсем естествено американците се хвърлиха да попречат на този гибелен за тях руско-европейски договор. А търговско-политическата им война срещу целия останал свят се пренесе на финансовата и военна плоскост.

Ответният удар на Вашингтон не закъсня. От Белия дом светкавично обявиха, че ще прекратят договора с Русия за ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. Което не е удар по Русия, а по ЕС. Защото на практика означава, че САЩ вече нямат намерение да пазят Европа и дори са готови да се откажат от НАТО. Припомняме, че при една евентуална война между САЩ и Русия, Европа е първата територия, която ще бъде изпепелена.

Часове по-късно Китай се закани, че ще използва огромните си доларови резерви, за да задуши американската икономика, като прекрати изкупуването на американския дълг.

Европа е основен търговски партньор на Русия. През зимния период цяла Европа е напълно зависима от руския газ. Затова и Владимир Путин наложи разплащанията между Русия и ЕС да се извършват в евро, а не в долари, както бяха досега.

Москва активно работеше върху въпроса за валутните разплащания. На последния икономически форум в Санкт-Петербург през юни миналата година, в който взеха участие болшинството от държавните ръководители и правителства на ЕС, министърът на финансите на Русия Антон Силуанов направи предложение Русия да се откаже от долара в международните си разплащания и да го замени с евро. На същия форум Владимир Путин и Емануел Макрон публично подкрепиха тази идея. За своята идея те информираха и Ангела Меркел.

Първоначално идеята нямаше особен успех, но когато икономическото напрежение между САЩ и останалия свят достигна критична точка, много от страните започнаха да обмислят ответни мерки срещу протекционистката политика на Доналд Тръмп. И, ако вследствие на американските афери Китай първи пое силата на удара и вече отбелязва забавяне в ръста на търговската си дейност, то Европа също се намира в не по-малко трудно положение. Защото тя също е заплашена от американските санкции, ако европейските компании тръгнат против екстериториалните ограничения, налагани от Вашингтон.

Ето защо Русия бърза да изхвърли долара: На първо място, съвсем очевидно е, че предлагайки да се заменят разплащанията от долари в евро, включително и при продажбите на природен газ, Владимир Путин с един изстрел убива два заека. От една страна, той поставя под заплаха господството на долара като световна валута, и съответно – неговия авторитет и стабилност. А Доналд Тръмп едва ли ще може да преглътне това спокойно. От друга страна, с този си ход Путин, де факто, дава на еврото статут на международна валута, какъвто то никога до сега не е имало. Затова и от няколко месеца насам Централната банка на Русия активно разпродава доларовите си запаси и на тяхно място изкупува колосални количества евро.

От техническа гледна точка, за европейците това е добра новина. Тя им дава възможност да изведат покупките си на нефт и газ от сферата на долара. Добра новина е и поради факта, че повишава доверието към европейската валута в световен мащаб. И в политически план е очевидно, че този ход допринася за укрепване на ЕС.

Изгодата за Русия пък е, че така може да се споразумее с ЕС същия да отмени икономическите си санкции срещу нея. Неслучайно часове след руския подарък, Брюксел намекна именно за такава готовност. В икономически аспект европейските компании от дълго време настояват за отмяната на тези санкции, за да могат да стимулират търговските си потоци с Русия без да изпадат в непредвидени усложнения.

Но ако европейците отменят санкциите срещу Русия, рискуват да влязат в тежък конфликт с американската администрация, а това ги заплашва с много сериозни глоби и риск от загуба на американския пазар.

На този етап Европа не може да се лиши от достъпа си до пазарите на САЩ. А с хода си да излезе от договора за забрана на ракетите със среден и малък обсег, Вашингтон сплашва ЕС. Или разчита да притисне поне някои държави, които да се опълчат на сделката с Москва за еврото. Skandalno.net

Автор: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Путин отдавна би се отказал от долара, ако богатствата на Русия не бяха заграбени, обърнати в долари и изнесени в американските банки. Този икономически удар на руската партийна номенклатура беше катастрофален за Русия.

  2. Путин е Велик!А ония-да си плашат-те няма да тръгнат срещу Русия!

  3. Кога ще се прозре, че всичко в глобален мащаб, а и не само е заложено във формулата:
    ТЕЗА–АНТИТЕЗА–СИНТЕЗА. В дадения случай–
    ДОЛАР–ЕВРО–СМЕСИЦА. Всичко отдавна е скроено,
    решено, а сега се пристъпва само към изпълнението. И за да са убедителни, че не са едни и същи вдигат такава врява, че и сами да си повярват, че са с различно принадлежание. Карат се, и се дърлят, като последни метачки в тоалетна и изнасят сеирджииски представления за глухонеми,защото са превърнали човечеството именно в такава маса–глухоняма.
    Така наречените „големи“, наистина са големи в лъжите, манипулациите, раздорите и резонно е–и далаверите им да отговарят на големината им.
    Зад всички „големи“–стоят едни и същи–и са от едно котило. Това всичко има истинно обяснение,
    и с такава точност, че не търпи възражения, а само може да се осмисли. Така наречените „големи“–нима са по-големи от – ОНЗИ–горестоящия и над тях.
    АКО НЕ ПРОУМЯВАТ НЯКОЙ НЕЩА ДОБРОВОЛНО, СЕ НАЛАГА ДА ГО СТОРЯТ ДОБРОЗОРЛЕМ, което не е за предпочитане, нито за практикуване. Към никой–нищо
    лично–само едно мнение, извън клишето на „големите“

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *