Убитите в Харков французи са били членове на редовната френска армия – Не са били наемници… Русия привика френския посланик за обяснение

Пряко френско участие във войната – Русия втвърдява позицията си

Отношенията между Русия и Франция се влошават рязко след руския удар с високоточна ракета по база на чуждестранни наемници в Харков, при който загинаха повече от 60 и бяха ранени най-малко 20 войници.

Тази сутрин руското Външно министерство привика френския посланик за обяснение относно безпрецедентния брой французи сред загиналите войници в Харков.

Причината за острата руска реакция са новите данни на разузнаването, които са установили, че убитите не са наемници, а войници от редовната френска армия – предимно офицери от специалните части и военни съветници. 54 от 60-те убити военни са били на редовна служба във френската армия, което значи, че са изпратени в Украйна от името на френското правителство. Вероятно лицата са били висши военни ръководители на украинската армия- Щаб за взимане на решения. За това говори голямото им струпване в конкретна сграда в Харков. Ако бяха просто наемници, те щяха да са пръснати по фронтовата линия, а не скупчени в тила.

Прочетете още: Русия унищожи база на френски наемници в Харков – уби 60 и рани 20

Френският посланик е привикан да даде обяснения

Руското външно министерство привика днес френския посланик в Москва Пиер Леви за обяснение. Според някои източници след разговора, на посланика му е била връчена нота да напусне страната.

В сряда Москва съобщи, че руските сили са нанесли прецизен ракетен удар по сграда в гр. Харков, в която са били разположени „чуждестранни бойци“. Руското министерство на отбраната каза, че бойците са били предимно френски наемници. Сградата е била разрушена, загинали са 60 войници, а други над 20 са ранени.

„Във връзка с унищожения от руските въоръжени сили пункт за временно разполагане на чуждестранни бойци в Харков, сред които имаше десетки французи, френският посланик беше извикан в Министерството на външните работи“, каза говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от руската държавна информационна агенция ТАСС.

По-рано днес Париж опроверга руските твърдения за присъствието на френски бойци, които са част от редовната френска армия в Украйна.

„Франция помага на Украйна с доставки на военно оборудване и военно обучение, в пълно съответствие с международното право, за да подпомогне Украйна в нейната битка за защита на нейния суверенитет, независимост и териториална цялост. Франция не поддържа свои военни контингенти на територията на Украйна“, гласи отговорът на френското външно министерство.

Скот Ритър: Не всички французи, убити в Харков, са били наемници

Ракетният удар по сграда в югоизточния украински град Харков във вторник (16.01.2024 г.) доведе до смъртта на 60 наемници – предимно граждани на Франция.

Присъствието на френски военни във втория по големина град в Украйна предизвика спекулации за кого работят, каза пред Sputnik Скот Ритър, бивш служител на ЦРУ и бивш оръжеен инспектор на ООН. Американският експерт изпревари оповестените данни на руското разузнаване, като 12 часа преди тях заяви, че „не всички френски военни в сградата са били наемници“.

Информацията за присъствието в Украйна на редовни военни от френската армия разкрива прякото участие на Запада в битките с руските сили. Все по-голямото им намесване в конфликта до голяма степен се дължи на недостиг в украинската армия на висши офицерски кадри, но също така красноречиво говори и за огромния залог, който представлява за Запада украинския конфликт. От това можем да си направим и извода колко тежки ще са последствията за НАТО, ако претърпят поражение в прокси войната си срещу Русия в Украйна.

Пряко френско участие във войната

Ритър каза, че това потенциално разкрива тайно пряко френско участие в прокси войната на НАТО срещу Русия.

„Факт е, вече имаме официални данни за десетки военни на служба във френската армия, които се бият на страната на Украйна. Това не са просто инструктори, а висши, военни,, които командват въоръжените сили на Украйна на терен. И като такива, те вече са легитимна мишена“, отбеляза Ритър.

Американският експерт се спря на два основни аспекта на ракетната атака по сградата н Харков.

Той каза, че това показва, че руската армия вече не прави разлика между чуждестранните военни инструктори и украински войници.

„Русия не показа никакво колебание да елиминира френските военни, воюващи от името на украинската армия. И това значи ли, че в момента Русия директно воюва с Франция?, попита риторично Ритър.

Тези хора са били в Украйна по нареждане на френското военно министерство

„Голяма част от убитите французи не бяха наемници, а на служба във френската армия, и са се озовали в Украйна по заповед на тяхното правителство.

И сега те са мъртви „, каза Ритър.

Тази очевидна нова руска политика контрастира с предишната „снизходителност“ към военните „съветници“ или друг персонал на НАТО в Украйна, каза американският експерт, отбелязвайки промяна на руското отношение към чуждестранните сили.

Русия втвърдява позицията си

Според Ритер руските разузнавателни служби са знаели, че френските военни са точно на това място в Харков.

„Това показва, че Русия е взела решение: всички военни в Украйна вече са мишена“, подчерта той.
От това можем да си направим извода, че Русия сега е в „последен етап“ на унищожаването на украинските въоръжени сили.

„Това означава, че всички са цел: украинската армия, чуждестранните наемници и всички военни от НАТО на украинска земя“, подчерта той.

Този удар бележи промяна в украинския конфликт, който ескалира през февруари 2022 г., когато вълни от наемници от Северна Америка и Европа се присъединиха към така наречения Киевски чуждестранен легион.

С обещания за значителни икономически ползи, те обърнаха малко внимание на предупрежденията на Русия, че всички чуждестранни военни на територията на Украйна ще бъдат ликвидирани на равна нога с войниците от редовната украинска армия. До края на 22 г. от първоначално пристигналите да се бият малко над 8 хил. чуждестранни наемници, останаха малко над 2 хил. От останалите 3 хил. бяха ликвидирани, и други 3 хил. напуснаха предсрочно страната. Броят на редовните военни от НАТОвските държави в Украйна не е известен.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *