Русия излезе от договора със САЩ „Открито небе“

Русия официално излиза от договора „Открито небе“, подписан през 1992 за насърчаване на доверието и приятелството с НАТО и САЩ. Руската реакция е в отговор на решението на САЩ от ноември миналата година повече да не се спазват спогодбата. Вашингтон обяви, че напуска договора, защото Русия го нарушавала постоянно.

Въпреки че решението беше на оттеглящата се администрация на бившия президент Доналд Тръмп, преди броени дни и новите управници в Белия дом го потвърдиха. Това принуди и Русия да предприеме огледалната мярка на излизане от договора.

„Открито небе“ беше част от договорите сключени след разпадането на СССР, които целяха подобряване на отношениято между Русия и Запада след края на Студената война и за укрепване на взаимното им доверие. В него участваха 34 страни, а спогодбата им позволяваше да извършват по няколко наблюдателни полета годишно над територията на останалите страни, които са го подписали.

С късането на тази поредна договореност между Русия и САЩ продължава да действа само един договор за контрол над оръжията и това е договорът за ядрено разоръжаване „Нов старт“. В началото на годината двете суперсили се договориха за 5- годишно удължаване на споразумението, което ограничава ядрените им арсенали.

Отношенията между Русия и САЩ никога не са били нака обтегнати след края на Студената война. Това мнение многократно е изразявал и външния министър на РФ Сергей Лавров. Наскоро то бе потвърдено и от главния секретар на НАТО Столтенберг, който настоя за свикване на съвета НАТО- Русия, специален формат с участието на РФ.

Въпреки привидните опити на САЩ и партьорите им от НАТО да търсят диалог с Русия, такъв на практика няма. Москва многократно е заявявала, че всичките й опити да подобри отношенията си със Западните държави, са били блокирани грубо и безпринципно от тях. Тази година обаче за първи път Русия също втвърди позицията си спрямо Запада и категорично отказва повече да бъде разигравана с фалшиви обещания. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *