Румен Радев е фокусиран върху доброто партньорство със САЩ, смята посланик Мертен (С ВИДЕО)

Президентът Румен Радев разбира, че САЩ и България могат да постигнат много положителни неща заедно и работи здраво в тази посока. Това каза пред „Нова телевизия“ посланикът на САЩ Кенет Мертен. Той разказа, че се срещат често с държавния глава и разговарят, като при тези срещи Радев не е изразил несъгласието си с избора на изтребителите Ф-16.

„Двамата с него говорим за политика, за това какво можем да правим заедно. Мисля, че той разбира, че САЩ и България могат да постигнат много положителни неща заедно. Смятам, че президентът Радев е фокусиран върху доброто партньорство между нашите страни“, посочи посланикът.

На въпрос дали напрежението в Близкия Изток има вероятност да отклони вниманието на САЩ от конфликта с Русия в Украйна Мертен обяви, че страната му може да се справя с два значими проблема едновременно.

САЩ не са се месили във формирането на настоящото българско правителство, обяви Мертен в отговор на въпрос. „Това не е нашата роля, радваме се, че в България бе избрано правителство“, коментира той и добави, че благодарение на това, че има редовен кабинет става възможно посещението на бизнес делегация от САЩ през ноември. Мертен разказа, че участниците в делегацията са му казали, че не биха дошли в България, ако нямаше избрано правителство.

Промяна в политическата позиция на личност, санкционирана по закона „Магнитски“ не води до изваждането й от него, каза още посланикът в отговор на въпрос. С уговорката, че не е експерт по темата, обясни, че изваждането от списъка минава през юридическа процедура, в която санкционираният трябва да докаже, че събраната за него информация е невярна или фалшива.

Заявка за намерение да излязат от списъка в момента дават както хазартният бизнесмен Васил Божков, така и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

На въпрос задава ли се нов списък „Магнитски“ за български граждани, американският посланик отговори уклончиво като каза, че тези въпроси не се обсъждат. Той отрече САЩ да имат нещо общо с прибирането на бизнесмена с 19 обвинения Васил Божков в България. Той и адвокатът му твърдяха след прибирането през август, че на няколко пъти е бил разпитван от властите на САЩ и че те са му забранявали да се прибере в България заради опасност за живота му.

Днес посланикът обяви, че в САЩ са били изненадани от завръщането на бизнесмена в България. „Бе изненада за нас, когато се прибра. Свързахме се с колегите от държавата, от която дойде и с Вашингтон и разбрахме, че няма намеса на САЩ в завръщането му“, посочи посланикът.

Кенет Мертен каза още, че не знае Васил Божков да е предавал информация на САЩ. „Нямаме участие в този случай. Много хора имат склонност да твърдят, че има намеса на САЩ в много неща, в които не сме замесени. Съгласно информацията, с която разполагам, няма намеса на САЩ в случая с Васил Божков“, подчерта Мертен.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Парапитекът населяващ територията на България е известен със своята умствена нищета и пасивност. Тъпото поведение е много характерно за голяма част от българина, който се мисли за друг. Той винаги скача срещу закрилника си и го псува, в полза на своя палач.
    Ние сме разделен народ, който вкупом си отива от Историята! Това е естествен край на всеки народ, империя и цивилизации, който се самоунищожава под чужда заповед!
    Може би сме щели да изчезнем още в пределите на Османската империя,ако не беше това „кощунство“ на Русия, да ни освободи, но даже и с известно изместване във времето, нещата стигат до своя естествен край!
    Защото ние, искаме, или не, сме просто един духовно мъртъв народ! Умрял е духът на народа, който даже и по време на турското робство е мъждукал. Сега и това го няма!!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *