Путин: Украинските сили са спрени по всички фронтове. Две трети от западното им оръжие е унищожено

Украинските въоръжени сили са спрени и изтласкани във всички посоки. Заради тежките си загуби в жива сила и техника ВСУ изтеглиха щурмовите си части дълбоко в тила“. Това съобщи пред журналисти руският президент Владимир Путин. По думите му, „от началото на така нареченото контранастъпление, започнало на 4 юни, Киев е загубил 415 танка и „повече от 1300 бронирани машини от различни класове“. Забележителното е, че 2/3 от този брой са машини, произведени на Запад.

Тези данни поставят под въпрос ефективността на украинската армия в настоящия конфликт и способността ѝ да запази и използва военните си ресурси.

Загубите на бронирана техника биха могли сериозно да затруднят по-нататъшната бойна дейност на ВСУ и да превърнат контранастъплението на Киев в отстъпление, коментират западни военни специалисти.

В събота вечерта руският президент даде пресконференция, в която в рамките на един час отговори на въпросите на десетки руски и чуждестранни журналисти. Акценти в пресконференцията бяха отношенията на Русия с Африка, опасността от директна конфронтация на Русия със САЩ в Сирия и укрепването на защитата на Кримския мост.

ТАСС обобщи изявленията на президента:

За отношенията с Африка

Африканският континент е настроен към Русия „приятелски и положително в най-висока степен“. „Африканските държави много добре помнят нашата помощ към тях по времето на СССР (икономическа, политическа и интелектуална) за освобождаването им от западния колониализъм“, каза Путин. В отношенията с Русия африканските държави днес търсят партньор за „взаимно изгодни и интересни проекти“: „Те не искат никакви подаяния. На срещата ми в Санкт Петербург с африканските лидери нямаше нито едно директно искане – „дайте ни това, дайте ни онова, “, посочи президентът.

Някои положения от африканската мирна инициатива за уреждане на конфликта в Украйна вече се изпълняват, но „има неща, които са трудни за изпълнение или направо неизпълними“: „Например една от точките там е прекратяване на огъня. Но украинската армия настъпва, тя е в атака, както се казва – осъществява широкомащабна стратегическа офанзива. Ние не можем да прекратим огъня в момент, когато сме атакувани.“

Тази инициатива „може да бъде използвана като основа за някои процеси, насочени към намиране на мир, както и други, например китайската мирна инициатива“, смята руският държавен глава.

За безплатното зърно

Путин каза, че желанието на Русия да доставя безплатно зърно на някои африкански страни не е свързано с африканската инициатива за решаване на конфликта в Украйна. Руските доставки за Африка ще започнат „до 3-4 месеца“. Чрез тях Москва ще компенсира африканските страни заради поскъпналите световни цени на храните след спирането на зърнената сделка.

Русия спря зърнената сделка със Запада за украинското зърно, защото Западът не изпълняваше поетите от него ангажименти към Русия в рамките на тази сделка: „Помните добре известния диалог от „12-те стола“ на Илф и Петров: „Може ли сутринта да взема столовете, а вечерта да ви дам парите за тях?“ – „Възможно е, но първо парите“. В същото време, според него, опитите на страните от т. нар. „Солидарен Запад“ да блокират руския износ на храни и торове са се провалили напълно: „Русия си остава световният лидер в продажбата на пшеница и торове, въпреки всички опити на западните държави да ни попречат“.

За хода на специалната военна операция 

От началото на обявената контраофанзива на 4 юни т. г. украинската армия, каза Путин, не е постигнала успех в нито едно от направленията на своите атаки: „Навсякъде врагът беше спиран и отблъскван“. Заради огромните си загуби в жива сила и техника Въоръжените сили на Украйна изтеглиха „своите щурмови части в тила към местата за възстановяване на боеспособността“.

Освен това, каза Путин, те са променили тактиката си с цел да намалят загубите на оборудване: „Личният състав атакува пеша, без танкове и бронирани машини, за да ги пази. Това води до големи загуби в жива сила“. 

От началото на така нареченото контранастъпление на 4 юни Киев е загубил 415 танка и „повече от 1300 бронирани машини от различни класове“.

В зоната на отговорност на командващия групата войски „Център“ Андрей Мордвичев руските военни „не само отблъснаха вражеските атаки, но и сами преминаха в контранастъпление“. „Те са настъпили на два участъка. Превзели са територия с размери 15 км. на 14 км в дълбочина с няколко населени места в района на гр. Сватово. И това е при положение, че войските ни са в режим на отбрана и не са имали намерение да нападат“, каза Путин.

За командването на войските

„Не смятам командването и управлението на войските за моя работа, това би било погрешно и дори вредно. Но, разбира се, (…) аз съм наясно какво се случва на фронта по всяко време. По няколко пъти на ден се свързвам с ръководството на Министерството на отбраната, а когато е необходимо и с конкретни ведомства“, каза руският президент.

За предадените от Турция на Украйна бойци от „Азов“

Москва и Анкара имаха споразумения относно престоя в Турция на бойци от батальона „Азов“ (признат за екстремистка организация и забранен в Руската федерация): „Имаше споразумения, други коментари няма да има“, заяви Путин.

Предаването на бойци от „Азов“ от Анкара на Киев не е причината за решението на Москва да се оттегли от зърнената сделка. Путин уточни, че „едното няма нищо общо с другото“.

Той планира да се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган – те са се разбрали за това още преди изборите през май в Турция: „Или той ще дойде при нас, или аз ще отида при него, ще видим“, каза Путин.

Руският президент каза също, че темата за създаването на газов хъб на турска територия остава на дневен ред. Путин подчерта, че проектът не е свързан със съхранението на огромни количества газ, а със създаването на електронна платформа за търговия. „Искам да е ясно, че това не е петрол или съхранение на петрол – това е газ. И ние, и нашите турски приятели знаем това. Говорим за създаването на електронна платформа за търговия. Ние няма да съхраняваме там огромни количества газ. Просто мястото е удобно за организиране на такава електронна платформа за търговия, защото Турция се превърна и в момента се явява транзитна страна за Европа“, обясни Путин.

Относно решението да не отиде лично на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, той каза: „Не мисля, че присъствието ми на срещата на върха на БРИКС е по-важно от това да бъда сега в Русия“.

За защитата на Кримския мост

След терористичната атака срещу Кримския мост руските военни „нанесоха серия от превантивни удари“ по местата, откъдето са изпратени и произведени безпилотните самолети, атакували моста, каза Путин.

По думите му, има предложения за подобряване на сигурността на моста: „Това е техническа, физическа защита, използването на други технически средства. Не е толкова скъпо, но се надявам да е надеждно“.

„Не сме в 1937 г.“

„Сега е 2023 г., а Руската федерация е в състояние на въоръжен конфликт със съседна държава, в която Западът е инсталирал фашистка диктатура. Смятам, че трябва да се взимат някакви мерки спрямо хора, които нанасят определени щети вътре в страната ни докато сме в режим на въоръжен конфликт“, каза държавният глава.

Що се отнася до арестите на руски граждани „за написани думи“, „в Украйна за такова нещо разстрелват“, подчерта Путин и добави: „У нас такива неща не правим, но трябва да имаме предвид, че за да сме успешни, включително и в зоната на бойните действия, трябва да спазваме определени правила за всички вътре в страната си“.

Путин каза, че не знае за арестите на политолога Борис Кагарлицки (признат за чуждестранен агент в Русия) и режисьора Евгения Беркович: „Честно да ви кажа, дори не знам за кого говорите. Чувам тези имена за първи път и не съм информиран какво точно са направили“.

За рисковете от директен сблъсък между Русия и САЩ в Сирия

„Ние винаги сме готови за всякакви сценарии, но никой не иска това и по инициатива на американската страна вече създадохме специален механизъм за предотвратяване на такъв потенциален конфликт“, каза руският лидер.

Отказът на Германия от руски газ

Владимир Путин нарече отказа на Германия от ядрената енергия, въглищата и руския газ действия на „слабообразовани хора“.

„Вижте какво правят слабообразованите хора в Германия. От десетилетия те плашат населението си с някакво драстично изменение на климата. Хиляди учени казаха, че това изменение е минимално и не е свързано с дейността на човека… или почти няма връзка с антропологичната дейност, а е естествен цикъл. Истината е че никой не може да отговори със 100 %-ова сигурност на този въпрос. Така или иначе измененията през последните 50 години са минимални. Но германците и цяла Европа започнаха превантивно да спират ядрената си енергетика, започнаха да спират нашия газ, отказаха се от въглищата… въпреки, че им е пределно ясно, че от ВЕИ, от слънце и въздух не могат да си набавят и една десета от енергията, която им е нужна“, каза Путин.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Въпросът не е защо Турция върна азовците в Украйна, а КАК и ЗАЩО. азовците се оказаха в Турция, след като се веряхте и кълняхте, че те няма да подлежат на обмен и по никакъв начин няма да бъдат пуснати, а ще бъдат най- строго съдени. Сега си давам сметка, че те не случайно се предадоха начело с най- големите си главатари. Явно е имало договорка. Поредния договорняк. По всичко изглежда, че докато официално се е говорило, че ще бъдат най- строго съдени, на тях им е било обещано, че косъм няма да падне от главите им, както и стана. Допрьiгаетесь с подобни договорняци.

  2. Един Руски Военначалник каза:
    – Германските (Хитлеристките) Леопарди ГОРЯХА И ЩЕ ГОРЯТ НА РУСКА ЗЕМЯ.
    Тези ИДИОТИ забравиха уроците на историята. Германия е арабска колония. Там арабските маймуни диктуват живота на малкото останали германци и не им пука на кого изпращат „Леопарди“. Урсула фон дер Лайно, кой спи в леглото до майка ти?

  3. ПЕСЛЕ-СЛОВ …
    ИНТЕРЕСНО Е ДАЛИ САЩ ЩЕ НАПРАВИ ОТГОВОР ЗА ИЗОЛАЦИОННИТЕ КОНЦЛАГЕРИ В САЩ ЗА ЯПОНЦИ, КИТАЙЦИ, ГЕРМАНЦИ ПРЕДИ ВОЙНАТА, ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА И СЛЕД ВОЙНАТА!

    НИЕ ЩЕ СИ ПРАВИМ ИЗВОДИТЕ ОТ ПРОПАГАНДАТА !

    КОПИРАЛ
    СТЕФАНЪ Д-РЪ ДИМИТРОВЪ ЧОЛАКОВЪ
    02.08.2023 – ВРАЦА БЪЛГАРИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *