Путин: САЩ, НАТО и Украйна отказват да преговарят с Русия

Съединените щати и НАТО отказват да преговарят с Русия по въпроса за гарантирането на еднаква сигурност за всички страни, а украинският президент Володимир Зеленски забрани преговорите за мир с Русия със закон, приет от техния парламент. Това заяви днес руският президент Владимир Путин на пленарното заседание на втората среща на върха Русия-Африка, предаде ТАСС.

„Всички противоречия между Русия и Запада трябва да се решат в хода на преговори, но проблемът е, че те отказват да преговарят с нас. В основата на конфликта е това, че САЩ и НАТО създават заплахи за сигурността на Русия, и въпреки многократните ни възражения те, повтарям още веднъж, отказваха и продължават да отказват да водят преговори за обезпечаване на еднаква сигурност за всички страни, включително и за Русия.

А самата Украйна, или по-скоро сегашният украински режим, отказва да преговаря. Това беше официално обявено и президентът на Украйна прие съответен указ по този въпрос, забраняващ преговорите с Русия“, каза Путин.

Русия се отнася с уважение към мирните инициативи на африканските страни за разрешаване на кризата в Украйна и внимателно ги разглежда, но за да се пристъпи къмм такова нещо е необходимо и съгласието на отсрещната страна, заяви още Владимир Путин на пленарната сесия на срещата на върха Русия-Африка.

Миналия месец африканска делегация посети Москва и Киев, за да представи пред Владимир Путин и Володимир Зеленски предложението си за мирно уреждане на конфликта, подписано от десетки африкански държави. Руският президент приветства инициативата, но Зеленски я отхвърли с аргумента, че спиране на огъня ще остави под контрола на Москва близо една пета от територията на Украйна и освен това руските войски ще спечелят време да се прегрупират, съобщава БТА.

Путин коментира днес и темата за военното сътрудничество между Русия и Африка. Той отбеляза, че военнослужещи от много африкански държави в момента се обучават в университети на руското министерство на отбраната. „За да укрепим отбранителните способности на страните от континента, ние развиваме партньорство във военната и военнотехническата област. Русия е сключила споразумение за военнотехническо сътрудничество с повече от 40 африкански държави, на които доставяме широк спектър от оръжия и оборудване. Някои от тези доставки се извършват безвъзмездно с цел укрепване на сигурността и суверенитета на тези държави“, каза той, цитиран от ТАСС. 

„Трябва да признаем, че ситуацията в много региони на Африка остава нестабилна, там има неразрешени междуетнически и етнически конфликти и продължаващи остри политически и социално-икономически кризи. Това разбира се е тежко наследство от колониалната епоха и политиката „разделяй и владей“, водена от западните метрополии“, обясни руският президент. 

Путин коментира и темата за държавния суверенитет на африканските страни. 

„Бих искал да припомня думите на Нелсън Мандела: „Не ме съдете по успехите ми. Съдете ме по това колко пъти съм падал и отново съм се изправял“. Така е и с държавния суверенитет. Той трябва да се защитава безотказно, никога да не се предава, никога да не се отстъпва под външен натиск“, подчерта руският лидер.

Освен това той обяви, че Русия опрощава дълг в размер на 23 милиарда долара, но не поясни за кои африкански страни се отнася решението. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Това е гласът на разума, на преклонение Не пред хегемонията и колониалния апетит на ЗАПАДА, а преклонение пред извечните истини, пред морала и християнските ценности. Поклон не пред личния интерес, а пред правото на всеки народ да живее свободен и независим. ЗАЩО ЗАПАДЪТ ОТКАЗА ЕДНАКВА СИГУРНОСТ ЗА ВСИЧКИ, ЗАЩО ПОДДЪРЖА ТАЗИ ВОЕННА ОРГАНИЗАЦИЯ НАТО, С КОЯТО ДА ЗАПЛАШВА ПОСТОЯННО РУСИЯ.Има ли по кретенско предложение от това на Соломон Паси и неговото НПО от това НАТО да бъдело вписано в българската конституция. И това не само се толерира, ЗАМАЗВА СЕ ПРЕСТЪПНО.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *