Путин: От 1 април прекратяваме договорите на страните, които не плащат газа в рубли

Руският президент Владимир Путин заяви, че е подписал указ за нова процедура за извършване на плащанията за руския газ с неприятелски държави в рубли, съобщи РИА новости.

Тези държави ще трябва да си открият сметки в руски банки, като процедурата ще влезе в сила от 1 април.

„Ако неприятелските страни откажат да плащат в рубли от 1 април – руската страна ще счита това за неизпълнение на газовите договори и съществуващите договори ще бъдат прекратени“, заяви Путин.

„САЩ се опитват да насочат Европа към използването на скъпия американски втечнен природен газ, което силно ще подкопае конкурентоспособността на европейските компании. А заради тези американски действия Европа е изправена пред широкомащабна деиндустриализация и загуба на работни места. Европа е на прага на икономическа катастрофа, но това вече не касае Русия“, коментира още той.

Указът на Путин за плащане на газ в рубли за доставките в неприятелски страни се отнася само за доставките по газопроводите на „Газпром“, които обслужват ЕС.

„Газпромбанк“ е определена за банка, която има право да открива специални сметки в рубли за чуждестранни купувачи, за да плащат за доставките на газ.

По-рано Путин нареди на „Газпром“, Централната банка и правителството да организират преминаването към рубли на плащанията за доставки на газ за неприятелски страни до 31 март. Европейската комисия заяви, че тази практика е неприемлива и я сравни с рекет, а германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че страните от Г-7 няма да направят това. А ние от Skandalno.net този път искрено сме учудени от неадекватността на Европа. И по-точно как е възможно Европа да има претенции към Русия, че нарушава клаузи от съвместните им договори броени дни след като същата Стара американска шантонерка си позволи да блокира (буквално да открадне) руски банкови активи на стойност 600 млрд. евро – в голямата си част собственост на руски държавни компании?!?

Въпреки повече от наглите европейски възражения, говорителя на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия няма да прави благотворителност: ако не последват плащания в рубли – няма да има газ за Запада.

Правителствената комисия за чуждестранни инвестиции ще може да издава разрешения за плащания за газ, които не са в рубли, съгласно президентският указ.

Ето и пълния текст на указа в оригинал:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. ПУТИН Е МНОГО МЕКА БАБА. АКО АЗ БЯХ НА НЕГОВО МЯСТО И МИ БЛОКИРАТ СОБСТВЕНИТЕ МИ ПАРИ ЩЕ КОНФИСКУВАМ ВСИЧКО ТЯХНО, ЩЕ НАПРАВЯ КУРС РУБЛА/ДОЛАР 1:1 И ТОГАВА КОЙТО ИСКА ДА ПОЛУЧАВА, ПЛАЩА В РУБЛИ, КОЙТО НЕ СТОИ НА СТУДЕНО И ГАЗТА И ВСИЧКИ БОГАТСТВА САМО ЗА КИТАЙ, ИНДИЯ, ИРАН, ОАЕ И Т.Н.
    ДА ВИДИМ ТОГАВА ЕС И САШ КАК ЩЕ ВИЯТ НА УМРЯЛО!!!

  2. Вчера четох, че Путин е разрешил на Западна Европа да плаща газа в евро. Отдавна е казано, че политиката е ку.венска работа.

  3. Както твърди независимата западна преса, присвояването и блокирането на чужди средства е утвърдена практика на западните бандити. Така направиха с повече от 60 милиарда пари на Кадафи, така направиха с парите на Венецуела и тези на Иран. Русия можеше да изтегли парите си за секунди, не го направи и западните бандити показаха мащаба на своята прстъпна дейност. Сега с преминаването на всички доставки на горива, и не само в рубли, разклатения долар отива в небитието. Това обаче ще съсипе не само Европа, ще съсипе всички страни, които държат долари за своите търговски операции. Нещастна България трябва да забие шута не само на сегашното правителство, не само на американските военни бази, тя трябва да се отърси от всякаква зловредна роля на европейските благодетели, които превърнаха страната ни в мизерен пазар на отпадъчните си продукти. Има вече толкова крещящи факти от негативите на западните „ценности“ че просто няма и минута за бавене.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *