Путин: Непредвидените учения на НАТО в Черно море са сериозно предизвикателство за Русия

Учения, близки до реална война на американски кораби и самолети на НАТО, се провеждат в северозападната част на Черно море в опасна близост до полуостров Крим, обяви руското Министерство на отбраната. То отбеляза, че руските радарни станции вече ескортират на ден по четири разузнавателни самолета на НАТО, съобщава ТАСС. Малко по-рано днес руският президент Владимир Путин заяви, че непредвидените военни учения на НАТО в Черно море са се превърнали в сериозно предизвикателство за Москва. Той изрази това мнение в интервю за програмата „Москва. Кремъл. Путин“, излъчвана по руските държавни телевизии. Откъси от интервюто бяха публикувани на сайта на Кремъл.

„САЩ и техните съюзници от НАТО стартираха военни учения в Черно море без да ни предупредят. В тях са включили много мощна военноморска и авиационна авиация, а също и стратегическа авиация. Това е сериозно предизвикателство за нас“, заяви Путин.

Руският президент визира участието на няколко американски военноморски кораби в ученията в Черно море, за които Москва заяви по-рано тази седмица, че ги наблюдава отблизо.

Путин добави, че руското Министерство на отбраната е обмисляло да проведе собствени непредвидени учения в същите тези води в района на Крим, но той и други хора от правителството сметнали, че „такива едни действия ще са неуместни, защото допълнително ще влошат ситуацията“.

„Министерството на отбраната на Русия продължава да следи агресивните военни действия на САЩ в близост до акваторията на Крим. Активните действия на военноморската група на ВМС на САЩ и разузнавателните полети на НАТО са изместени и вече се провеждат в северозападната част на Черно море в опасна близост до военноморската ни база в Севастопол, п-в Крим“, се казва в днешното изявление на руското военно министерство.

Също така, според руското военно ведомство, „стратегическият разузнавателен самолет U-2S на ВВС на САЩ, който излетя от авиобаза „Акротири“ на остров Кипър, е извършил разузнаване от въздушното пространство на Украйна и северозападната част на Черно море“. Освен това, радиолокационните средства на Русия и силите на Черноморския флот на РФ през изминалото денонощие са засекли и ескортирали четири полета на разузнавателни самолети на страните от НАТО във въздушното пространство над Черноморския регион. От руското военно ведомството съобщиха още, че американският разрушител „Портър“ и корабът „Маунт Уитни“ са провели съвместни учения с кораби от Турция, Румъния и Украйна.

АМЕРИКАНСКИЯ РАЗРУШИТЕЛ „ПОРТЪР“ ПРАВИ МАНЕВРИ В ОПАСНА БЛИЗОСТ ДО ПОЛУОСТРОВ КРИМ

Черно море се превърна в гореща точка в отношенията между Москва и Запада от 2014 г., когато Русия присъедини населеният с руснаци полуостров Крим към своята територия. От тогава НАТО стартира поредица от квои редовни учения в Черно море и извършва редовно патрулни обходи в опасна близост до акваториалните води на Русия.

Днешните изявления на руския президент идват в момент, в който Вашингтон изрази безпокойство от струпването на руски войски в близост до границата с Украйна и предупреди Москва срещу евентуална нейна инвазия. ЕС също изрази безпокойството си вчера относно движението на руски военни части в района. А говорител на европейската дипломация заяви, че страните членки обменят мнения със САЩ и Обединеното кралство по този въпрос. Владимир Путин от своя страна обвини Украйна, че изстрелва ракети от дронове турско производство срещу жителите на размирния Донбас – двете сепаратистки републики в Украйна ДНР и ЛНР, които искат присъединяване към Русия.

Вчера Съединените щати предупредиха европейските си съюзници, че Русия може да атакува Украйна и да повтори операцията си за анексиране на Крим през 2014 г. като този път присъедини цяла Украйна. Служители на САЩ информираха неофициално своите колеги от ЕС за възможна военна операция, тъй като десетки хиляди руски войници тези дни са заели позиции близо до украинската граница, пише британският вестник Тhe Telegraph. Високопоставени източници от британското правителство са казали пред The Telegraph, че правителството е сериозно загрижено за докладите по темата и че има „вълнение и безпокойство“ в ръководството.

Това се случва на фона на нарастващото напрежение. Руският президент Владимир Путин е обвинен в инсцениране на миграционна криза на беларуско-полската граница, чиято цел е да дестабилизира Европа.

В четвъртък Кремъл заяви, че е изпратил изтребители за прихващане на британски разузнавателен самолет, действащ в региона на Черно море.

Руските войски, включително елитни части и подразделения, са съсредоточени близо до украинската граница, а част от тях се прехвърлят там тайно през нощта. Предположенията за предстояща инвазия се основават на данни от американското разузнаване, които то все още не е споделило с Европа, както съобщават множество западни източници.

Президентът на САЩ Джо Байдън в сряда обсъди ситуацията около Украйна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Белия дом. Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис се срещна с френския президент Еманюел Макрон в Париж тази седмица.

Миналата седмица Байдън изпрати директора на ЦРУ и бивш посланик на САЩ в Русия Уилям Бърнс в Москва, който в разговор с Владимир Путин го е информирал за притесненията на американския президент.

Американски представители съобщиха на Москва, че са сериозно притеснени от струпването на групировката руски войски по украинската граница. Те са споделили разузнавателна информация за движенията на руските войски със съюзниците си в НАТО, а също така са ги информирали за възможността за започване на военна операция.

Кремъл отрече да има някакви агресивни замисли, обвинявайки САЩ и техните съюзници от НАТО в провокация. Путин повтори това в четвъртък по време на разговора си с германския канцлер Ангела Меркел.

Руското министерство на отбраната заяви, че инцидентът с британския самолет е само част от мащабна кампания на САЩ да увеличат влиянието си в Черно море. Москва подчерта, че британският разузнавателен самолет RC-135 Rivet Joint се е опитал преднамерено да се доближи възможно най-близо до Крим.

Военното ведомство на Русия заяви, че руската авиация действа в съответствие с нормите на международното право. Конашенков каза: „Ние не приемаме обвиненията на запада, че се държим агресивно. Руските въздушно-космически сили винаги действат в пълно съответствие с международните стандарти, упражнявайки правото си на свобода на полети.“

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза: „Не сме наясно с намеренията на Москва, но знаем как действа обикновено тя. Загрижени сме, че Русия може да направи сериозна грешка, опитвайки се да повтори това, което направи през 2014 г. с Крим. Ние следим това много, много внимателно. Ние непрекъснато се консултираме с нашите съюзници и партньори от Алианса.“

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който се срещна с Блинкен във Вашингтон тази седмица, каза, че САЩ са предоставили на Украйна нова информация за струпването на руски сили и военна техника по границата с Украйна. Кулеба добави: „Това, което чухме и видяхме във Вашингтон, е в съответствие с нашите собствени наблюдения и анализи и добавя някои нови елементи, които ще ни позволят да нарисуваме по-ясна и по-изчерпателна картина“.

Русия остави свои десетки хиляди войници близо до украинската граница след неотдавнашните й военни учения в района. Украинското министерство на отбраната съобщи, че в близост до границата е съсредоточена руска групировка от 90 000 души.

Министерството отбеляза, че части от руската 41-ва армия са останали близо до Ельня, която е само на 250 километра северно от украинската граница.

Американският дипломат по европейските въпроси каза, че руското ръководство е било предупредено за последствията от тази заплаха срещу Украйна. Помощникът на държавния секретар по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, която посети Москва с Бърнс, каза: „Директорът Бърнс ясно предаде на руснаците посланието, което сметна за добре да предаде“. Съединените щати заявиха, че ангажиментите им към сигурността на Украйна остават непроменени.

Говорител на Пентагона отбеляза, че движенията на руските войски са „необичайни по обхват и мащаб“ и добави: „Призоваваме Русия да изясни намеренията си“.

Междувременно беларуският президент Александър Лукашенко заплаши да спре доставките на газ за Европа на фона на нарастващата криза с мигрантите, които Западът подмолно му праща от Афганистан. „Западните служби умело се възползваха от една особеност на Беларус – у нас има безвизов режим за страните, от които те влизат“, заяви Лукашенко. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Кой Путин да харесвам, този който надъхва народа за защита на държавата си или онзи, който ги мачка да се ваксинират?

  2. ИСКАМ ВЛАДИМИР ПУТИН ДА Е ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ САМО С РУСКА ВАКСИНА МОЖЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАМ ВСИЧКО ДРУГО Е ЛЪЖА ИЗМАМА РОБСТВО ГЕНОЦИД МРАЗЯ ДУМАТА ДЕМОКРАЦИЯ ДНЕС ЩЕ БЪДА ЗА ГЪБИ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ФАШИСТИ ТЕ СА СРЕЩУ БРАТСКА РУСИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД В СИНЕРГИЯ С ДНЕВНИЯ РЕД НА САЩ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ХЕРО МУСТАФА

    • Всички ваксини са един боклук ама щом руското ла@но е по-сладко, давай. Няма да ти казвам после да ни ривеш, защото с която и ваксина да се ваксинираш може да нямаш време да ривеш. Или обратно, единственото което да можеш да правиш след ваксинацията да бъде да ривеш. И в Русия има вече не малко такива. Аз има добро отношение към Русия и руснаците, ама твоето е мания, болест.

  3. Не ми харесва на мен тази работа, дето Путин се обяснява. Преди година и нещо пак имаше американски кораб или кораби, не помня точно, в Черно море. Тогава един самолет Су мина няколко пъти над един от тях, Доналд Дюк или нещо такова се казваше кораба, и след това се появи криза в снабдяването с памперси в Щатите и заваляха рапорти за уволнение. Пак по спомен около половината от състава на кораба подадоха рапорти за уволнение. Сега приказки, кандърми. Неми харесва на мен тази работа.

  4. СЪСТОЯНИЕТО В МОМЕНТА НА БЪЛГАРИЯ Е БОЖИЕ НАКАЗАНИЕ ЗА ПРЕДАТЕЛСТВОТО КЪМ БРАТСКА РУСИЯ БЕЗ БРАТУШКИТЕ ЗАГУБИХМЕ СУВЕРИНИТЕТА ИЗБОРИТЕ ГИ СПЕЧЕЛИ ХЕРО МУСТАВА ПУТЕШНИЦИ СТЕ ВСИЧКИ В ПОЛИТИКАТА НАДУПЕНИ ФАШИСТИ ПРОДАДОХТЕ БЪЛГАРИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *