Путин и ал-Сиси дадоха начало на строителството на четвърти блок на АЕЦ „Ел Дабаа“ в Египет

Руският президент Владимир Путин и египетският си колега Абдел Фатах ал-Сиси дадоха старт на строителните дейности на четвърти енергоблок на египетската АЕЦ „Ел Дабаа“. Церемонията беше излъчена от „Известия“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Руският лидер взе участие в церемонията чрез видеовръзка. На събитието присъстваха също Алексей Лихачов, генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом“, и други високопоставени представители от двете страни.

„Разнообразното и ползотворно сътрудничество между нашите страни продължава да се развива прогресивно. Египет е наш близък приятел и стратегически партньор“, заяви Путин по време на церемонията.

Той подчерта, че взаимодействието между двете държави се основава на принципите на равнопоставеност, взаимно уважение и зачитане на интересите на другата страна.

От своя страна Ал-Сиси отбеляза, че началото на изграждането на енергоблока отваря нова страница в отношенията между Кайро и Москва.

„До 2035 г. с помощта на Русия трябва да построим 17 блока на атомни електроцентрали“, каза той.

През ноември 2015 г. Русия и Египет подписаха междуправителствено споразумение за изграждането на АЕЦ „Ел Дабаа“. Работата по първия блок на АЕЦ започна през юли 2022 г., а по втория блок – през ноември.

По-късно, на 31 август 2023 г., „Росатом“ получава лиценз за изграждането на четвърти блок. На 19 ноември на строителната площадка на блок 2 започна монтажът на устройство за задържане на стопилката („уловител на стопилката“), един от основните елементи на системите за пасивна безопасност.

ВИЖ ВИДЕОТО:

АЕЦ ще има четири енергийни блока с руски реактори ВВЕР-1200. Общата мощност на централата ще бъде почти 4,8 GW. Планира се строителството на четирите блока да приключи до 2028-2029 г. Миналия месец Египет сключи договор с Русия за изграждането на 17 енергоблока за АЕЦ до края на 2035 г. с изцяло руски технологии.

Източник: iz.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Питам къде са нашите продажни кретени, които не само замразиха Белене, не само се отказаха да го довършат, продадоха оборудването на Украина. В същото време замениха горивото на Козлодуй с американско и проектират строеж на други блокове от Уестинхауз. Това е върхът на кретенизма в планетен мащаб, защото всичко било резултат на руската агресия в Украина.Погребването на България с робско падане на колене пред най-голямата бивша колониална сила на планетата е доказателство за невиждан кретенизъм.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *